Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Crni sljez - Malva Sylvestris

Crni sljez je ukrasna, jestiva i ljekovita cvjetnica iz obitelji Malvaceae. Ovisi o podneblju u kojem raste, uzgaja se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka.

Crni sljez je ukrasna, jestiva i ljekovita cvjetnica iz obitelji sljezova, Malvaceae. Porijeklom je iz Zapadne Europe, Sjeverne Afrike i Azije. Ovisi o podneblju u kojem raste, uzgaja se kao jednogodišnja ili višegodišnja biljka koja je grmolikog rasta i naraste čak i do 2 metra ako joj uvjeti odgovaraju. Podnosi smrzavanje do -20 stupnja zimi. Cvate neprekidno cijele godine, čak i poslije prvih mrazeva i jako privlači pčele i ostale kukce.

Sije se u rano proljeće, može se posijati u tegle u zatvorenom u 3. mjesecu i kasnije rasaditi, ili od 4. mjeseca direktno na otvoreno. Jako brzo raste i vrlo rano počinje cvjetati.

malva sylvestris crni slijez 2malva sylvestris crni slijez 1

Kod crnog sljeza, jestivo je lišće, cvijetovi i nezrelo sjemenje. Iako crni sljez ne voli i zaobilazi stoka prilikom pašnje, crni sljez točnije kuhani mladi listovi crnog sljeza su ukusno povrće (npr u juhama) koji se redovito konzumiraju u nekim europskim zemljama. Također se koriste svježi listovi i cvjetovi u salatama. Svježe sjemenke se mogu grickati.

Crni sljez sadrži ljekovitu sluz, a ljekovit je i korijen, i lišće i cvijeće. Korijen se bere u jesen ili na proljeće, listovi u vrijeme cvatnje, cvijetovi u vrijeme kad su u punoj fazi cvjetanja. Suše se na sjeni i na prozračnom mjestu. Najviše se koristi kod upale dišnih puteva i problema s probavnim traktom, u obliku čaja. Odličan je laksativ za malu djecu. Također pomaže kao oblozi za modrice, ubode insekata i upale. U kombinaciji s eukaliptusom odličan je lijek za kašalj.

Iz crnog sljeza se dobiva prirodna žuta i zelena boja.

malva sylvestris crni slijez 4

Osim pčela, kao i sve ostale vrste sljezova, i crni je sljez jako privlačan vatrenoj stjenici, potpuno neopasnom kukcu. Često je potkraj ljeta prepun tih kukaca. Vole ga i ose.

Slika: Vatrene stjenice na crnom sljezu

malva sylvestris crni slijez 3

Na gornjoj slici možete vidjeti i kako izgledaju čahure s sjemenjem. Isprva su zelene, kako se suše postaju tamno sive, promjera oko 1 cm. Tad se mogu podijeliti na "režnjeve”, unutar svakog režnja je mala crna sjemenka.

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići