Vrtni zvončić - Campanula medium - Biovrt - u skladu s prirodom

Vrtni zvončić – Campanula medium

Campanula medium je dvogodišnja biljka iz obitelji Campanulaceae, a poznata je pod nazivom vrtni zvončić radi izgleda cvjetova. Prve godine je to mala biljka s par listova, slijedeće godine naraste do 80 cm i ima velike cvjetove koji mogu biti u bijeloj boji, plavim i roza nijansama. Cvjetovi također mogu biti jednostrukih ili dvostrukih latica, a prilično veliki, idealni i za rezano cvijeće. Ponekad ih je potrebno i privezati za potporanj, jer u slučaju obilne cvatnje i iznenadnih ljetnih oluja i vjetrova biljka više ne može “držati ravnotežu”.

campanula medium mix

Sije se od 04-06 mjeseca na otvoreno ili prije u teglice, pa rasađuje po gredicama. On je dvogodišnja biljka, a ponekad se ponaša kao trogodišnja u slučaju da prve godine kasnije nikne i ne naraste dovoljno da bi mogao cvjetati slijedeće godine, tada cvate tek treće godine. Prve godine biljka ima tek malu lisnatu rozetu.

campanula medium 1

Slijedeće godine je to prilično velika biljka, i u kasno proljeće počinje s cvatnjom. Svaka biljka ima jako puno cvjetova koji dugo traju.

campanula medium 2 pupoljak

Stvara jako puno sjemenja, a nakon prve cvatnje možete potrgati ocvale cvjetove pa će još jednom cvasti, zapravo ako i ostavite čahure s sjemenjem pokraj potjera nove pupoljke, samo što radi suhih čahura pokraj više ne izgleda tako krasno. Čahure s sjemenjem su velike, sjeme se skuplja s biljke dok su čahure s sjemenjem suhe i sjemenke zveckaju u čahuri. Sjeme je van najlakše osloboditi ako se nožem zareže donji dio čahure, pritom preporučam i rukavice na rukama radi oštrih dlačica na koje se je lako nabosti.

Ja sam imala dosta problema s početnim uzgojem, tj. nicanjem – probajte posijati za svaki slučaj na više mjesta, pa neka odaberu gdje im najbolje odgovara.

campanula medium roza dupil

 

O autorici