Muškatna kadulja - Salvia sclarea - Biovrt - u skladu s prirodom

Muškatna kadulja – Salvia sclarea

Muškatna kadulja je dvogodišnja biljka koja se često ponaša i kao zeljasta trajnica kratkog vijeka. Spada u obitelj usnatica, Lamiaceae i porijeklom je iz sjevernog Mediterana (ali i nekih područja iz sjeverne Afrike i centralne Azije).

Latinsko ime roda Salvia potječe od riječi salvare (spasiti) što se odnosi na ljekovita svojstva, a pogotovo srodne ljekovite kadulje (Salvia officinalis). Ime sclarea potječe od riječi clarus (čist) zbog toga što se u povijesti sjeme biljke uspješno koristilo za odstranjivanje stranog tijela iz oka. Sjeme ima sluzavi omotač te je unošenjem u oko prihvaćalo na sebe strano tijelo te ga tako odstranilo. (Izvor: http://www.plantea.com.hr/muskatna-kadulja/).

Muškatna kadulja voli sunčanu poziciju i dobro podnosi sušu, mada zapravo dobro uspijeva u svim vrstama tala. Vrlo je nezahtjevna biljka za uzgoj. Uzgaja se iz sjemenja i to bilo sjetvom u teglice ili direktno na otvoreno od travnja do srpnja. Prve godine ima tek manju prizemnu lisnatu rozetu sivkastih dlakavih listova. Ja ih u pravilu uzgojim sjetvom na otvoreno na jednoj manjoj gredici i onda na jesen presađujem na mjesto gdje želim da mi cvatu iduće godine.

salvia sclarea 1salvia sclarea 2

Druge godine naraste u visinu i to preko 1,20 metara, te cvate tokom lipnja i srpnja u roza boji.Veliki roza „cvjetovi” muškatne kadulje zapravo i nisu cvjetovi, nego velike roza brakteje. Jako impresivno izgleda već kao „pupoljak”, a pupoljci se pojavljuju već krajem svibnja.

Druge godine naraste u visinu i to preko 1,20 metara, te cvate tokom lipnja i srpnja u roza boji. 3salvia sclarea 44

Iznad brakteja su smješteni manji srpasti nježno ljubičasti cvjetovi. Cvjetovi su smješteni jedan kraj drugoga oko stabljike. Radi tih velikih roza brakteja biljke u vrijeme cvatnje izgleda jako raskošno. Cvate tokom lipnja i srpnja.

salvia sclarea 6salvia sclarea 7

Cijela biljka miriše intenzivno, a miris najbolje možete osjetiti dok protrljate listove. Cvjetove oprašuju pčele i općenito sama biljka jako privlači mnoštvo insekata u vaš vrt. Često na muškatnoj kadulji možete zamijetiti i veliku crnu pčelu drvaricu (lat. Xylocopa violacea) – muškatna kadulja ih posebno privlači.

08072016 58  08072016 pcela drvarica

Nakon cvatnje cvjetovi se počinju sušiti, a u malim tobolcima koji su držali cvijet dozrijeva sjeme. Kako su oni uspravni, imate dosta vremena za skupiti sjeme s suhe biljke prije nego se raspe posvud.

salvia sclarea 14salvia sclarea 12

Jestivi su aromatični mladi listovi i cvjetovi, a najčešće se koristi za aromatiziranje jela i raznih pića (piva, vina i sl). Listovi se mogu sušiti za čaj i za tu primjenu beru se prije cvatnje. Listovi koji su bili stavljani u pivo radi aromatiziranja povećavaju opijenost i kasnije nuspojave opijenosti (glavobolja, mučnina i sl).

Muškatna kadulja se kroz povijest puno primjenjivala kao ljekovita biljka i to najčešće kod menstrualnih tegoba, dišnih infekcija i probavnih tegoba. U te svrhe se može koristiti lišće (svježe ili sušeno) i eterično ulje, čije udisanje na ljude često djeluje kao euforik – izaziva osjećaj euforije i smijeh. Esencijalno ulje se koristi u parfumeriji. Biljku moraju izbjegavati trudnice. (Izvor: Plants for a future).

 

Sjeme možete nabaviti u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici