Svibanj 2013 - u sjetvi - Biovrt - u skladu s prirodom

Svibanj 2013 – u sjetvi

Svibanj u biovrtu je započeo klasično kao i svake godine – «raskrčivanjem» biovrta i pripremom za proljetnu sjetvu. U biovrtu raste već veliki dio trajnica, a ostalo sve oko njih mičem “korove” i sijem povrće i tu niče jednogodišnje cvijeće.

02052013 17 biovrt

Trava u jagodama mi je opet bila kritična točka – plan je bio te jagode presaditi ispod hrasta i taj dio pretvoriti u prave gredice, ali kako je zima predugo trajala nisam stigla. Ipak, tijekom svibnja sam uspjela nekako raskrčiti i taj dio, nešto motičicom, nešto kasnije srpom, samo skidanjem gornjeg sloja trave. Bilo mi je bitno, jer su se jagode doslovno gušile u toj travi.

21052013 4727052013 77

Sjetva je trajala cijeli svibanj, kao i raskrčivanja diljem vrt(ov)a. Puno je toga, zaključila sam tijekom mjeseca ipak malo previše. Ove godine pomogle su mi kod sjetve i raskrčivanja i majka i jedna prijateljica, i opet samo nikako da to sve privedem kraju. Nije mi pomoglo niti vrijeme: svako me je malo neka kiša usporavala u napretku s vrtom. Dnevna mi je soba bila zatrpana pakiranjima sjemenja, premetala sam, grupirala, kombinirala kao što posijati… jako sam puno toga ove zime nabavila i dio graha i mahuna sam stavila na stranu za sjetvu iduće godine…nebu išlo sve…

Brzo su se pojavile i krumpirove zlatice, već početkom svibnja, kako je krumpir niknuo već su bile na njemu. Dobro je reagirati na vrijeme i pobiti tu prvu generaciju koja se sad pari i nese jaja…sve sam čučeći pregledala, na naličju listova zgnječila sva jajašca, sve zlatice pobrala i zgazila…i par puta ponovila. Na gredicama krumpira na udaljenijim oranicama nisam stigla sve pregledati, a kako su se krajem svibnja počele izlijegati, u lipnju predstoji ručno skupljanje ličinki. Češnjak i salata posađeni prošle godine su odlično napredovali.

23052013 10123052013 121

A konačno, nakon 2 zime nošenja na tavan i dolje, posađena su konačno 3 kivija, 2 ženke i 1 muški – već su počeli žutiti kako im je loše u teglama bilo, a ja nisam znala kamo s njima – posađeni su sad u tetine gorice pokraj mog vrta, bilo je nešto praznog mjesta gdje su se trsi (grožđe) posušili… tete su se doduše čudile što im odjednom raste u goricama, ali sam im naknadno objasnila da je to recimo privremeno 🙂

U svibnju je neki pomahnitali jelen opet rasturao mojim voćnjakom i šumskim vrtom, opet je uništavao voćke – rogovima je strugao mlade jabuke, čak i skinuo zaštitnu mrežu, uništio koru… nisam dosad imala ovoliko problema s divljači.

Do sredine mjeseca, biovrt još nije do kraja raskrčen i to me je malo tištilo…ali:

– posijana njiva, nekoliko redova kukuruza i tikve golice

– vrt br 2 skoro gotov, posijana masa stvari, razne vrste mahunarki, krastavci, tikvi, salata, cvijeća, kukuruza….dobro da sam kupila oznake za obilježavanje i pisala gdje kaj sijem, inače bi sve zaboravila, a posije se je ispostavilo i korisno za ponovnu sjetvu onog što nije niklo

– čak sam i nešto paprika i paradajza presadila na otvoreno, unatoč strahu i najavama mraza krajem mjeseca

– pobrala sam jednu turu koprive i stavila sušiti

– pomalčirala sam veliki dio vrta br 2 travom s voćnjaka, alergija na travu me je jako pogodila, nema tu tablete protiv alergije koja bi to mogla ublažiti, disala sam nakon toga «na škrge» jer nos se totalno začepi, koža oko nosa sva ranjena od silnog brisanja nosa 🙁

– i svašta još. teško je sve to pamtiti, uglavnom svaki slobodan trenutak sam bila u vrtu

A za biovrt opet imam nove planove, ove godine planiram na njega staviti više trajnica i manje jednogodišnjeg bilja. Tek krajem mjeseca sam počela i sa sjetvom i sadnjom na biovrtu, prije nije bilo vremena.

Evo kako je izgledao vrt br 2 – ove godine proširen na cijelu parcelu. Pogled od dolje, vrt br 2 je bio prije samo desno od češnjaka, prošireno i na lijevo, + biovrt, gore desno, i pogled prema dolje na drugoj fotografiji

15052013 0115052013 02

 Dio vrta br 2 na početku je ostao malo divlji od prošle godine, taj dio nije bio potanjurani nego je tu već puno toga raslo.

15052013 0315052013 98

Veliki dio sam čak uspjela i pomalčirati, a na kraju tih parcela sam posadila dosta vrsti luka, koje sam prekrila pepelom: dakle kako sam već pisala, kod mene pepeo na luku ima više svojstava: štiti od nametnika, štiti tlo od isušivanja, jer kod mene je ilovasto tlo podložno otvrdnjavanju i pucanju uslijed suša, a pod pepelom se to ne dogodi. Kalij u pepelu je odlično gnojivo za lukovičasto i gomoljasto povrće, dakle luk i mrkvu.

15052013 9927052013 112

Druga polovica svibnja bila je dosta hladnija, počeo je puhati hladni vjetar, rajčicama i paprikama je jako naštetilo i jako ih usporilo u rastu. Pokosili smo livadu kraj oranica, i malo zapušete susjedove, nek se nađe za malč 🙂 Okopala sam na prvoj oranici 4 reda kukuruza koja sam prva posijala, pa smo onda skupa tu kolegica i ja između posijale visoki grah i mahune, i tikve.

Evo fotografije, to je prva oranica u nizu, desno što se ne vidi tu je 4 reda krumpira, pa kolegičin povrtnjak, pa onda moja 2*2 reda kukuruza. Kako dugo bude moguće, muž bude između tanjurao, dok se tikve ne rašire, da ne moramo baš sve ručno okopavati kao prošle godine, kad nas ej na jednoj parceli “pregazio” korov. A nema boljeg herbicida od “motikama” 🙂

oranica 1oranica 2

Na livadi pokraj sam nagrabljala travu i njome pomalčirala te gredice.

livada 1livada 2

Krajem svibnja sam počela sređivati jednu dugu gredicu koju je već počeo zaraštati novi korov, onaj “ljetni” – loboda i lisnati korovi. Na jedan kraj sam presadila suncokrete u red, na drugi sam posijala grah: suncokreti su visoki i odličan potporanj, ali ispod njih sve kržlja jer crpe jako puno vode i hranjiva iz tla…pa sam malo odmaknula grah na drugi kraj gredice, da vidim kako će takva kombinacije funkcionirati. I još sam svašta presađivala, peruanske jagode, rajčicu i malo kupusnjača, gredice na biovrtu koje sam na proljeće oplijevila i pomalčirala tim korovom su divne, rahle, super za obrađivati…doduše nije uvijek sve savršeno, ispod su rupe od voluharica, i njima se dopada. Na dosta mjesta u biovrtu sam između lupinusa posadila rajčice.

27052013 74 sadnja rajcice u biovrtu izmedu lupinusa

Za grašak mi je mama donijela granje johe iz šume, baš su nešto preko njih rušili i bilo je puno granja johe, a one mi se baš i čine idealne za grašak. Imala sam i nešto granja od obrezivanja ljetnog jorgovana, i to sam iskoristila. A za zaštitu od ptica stavila sam trake u boji, ali nije to baš nešto otjeralo ptičice s tog graška, štoviše taj im je bio omiljeni:

23052013 5023052013 97

A da priča s divljači ne bi završila u voćnjaku, došao je i zeko u vrt papati grah, sve redom, dosta je štete napravio. Mama mi je pomogla napraviti odbijajuće sredstvo protiv zečeva, više o tome ovdje.

Posadila sam konačno nekoliko sadnica ukrasnog grmlja što  je čekalo za sadnju – 3 vrste biserka, 1 hypericum…pa sam spazila tamo gdje sam sadila, na livadi uz susjedovu među, da je trava jako oko ostalog grmlja, počela sam ih malo oslobađati, ima tu i ruža i svakakvog grmlja, ali sve jako stagnira i kržlja, nikako niti da se pošteno ne ukorijeni, ne znam, nisam pametna…odlučila sam probati dok sve oslobodim trave malo pomalčirati ukrug oko biljaka, te ruže dohraniti gnojivom za ruže.

A u šumskom vrtu, na cvjetnoj gredici dominirala je roza boja …lychnis flos coculi se je jako proširio i u svibnju je bio vrhunac cvatnje.

08052013 94 lychnis flos coculi10052013 73

I na kraju mjeseca, nakon presađivanja salate, kupusnjača, te sjetve graha i krastavaca – potjerala me je kiša s vrta. Sve je nekako kasnilo u svibnju – i priroda s hladnim vremenom, i sve posijano je sporo nicalo, i ja nikako da sve posijem… a postalo je i hladnije pa smo opet grijali malo kuću predvečer… doista neobičan početak vrtlarske sezone.

A na biovrtu već “klasičan” prizor – lupinusi u cvatu, zauzeli su veliki dio vrta, i bili u vrhuncu cvatnje krajem svibnja:

27052013 60 lupinusi

Više fotografije iz biovrta u svibnju 2013 možete pogledati u galeriji fotografije, na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/svibanj-2013/

 

O autorici