Što vas može toliko obeshrabriti da odustanete od vrta? - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 11. kolovoza 2023.

Što vas može toliko obeshrabriti da odustanete od vrta?

Mnogi se ove sezone osjećaju jadno jer im nisu uspjele rajčice radi previše vlage, ili jer imaju invaziju puževa, ili smrdljivih martina……

Ali, u ovakvim situacijama često je tu prisutan naš stav, način na koji gledamo stvari. Možemo ovo gledati kao totalni neuspjeh, biti jadni, govoriti da odustajemo kad ionako ne ide…. no, što smo onda naučili? Apsolutno ništa, jednostavno smo pognuli glavu i odustali. Tako je najlakše. Ako to sad napravite, odrekli ste se onog najdragocjenijeg iskustva u takvim situacijama – a to je učenje na greškama i vaš vlastiti rast.

Kod mene “neuspjeh” znači prilika za učenje. Prilika za napredak. Izazov. Ako mi se neće događati problemi na vrtu – neću naučiti niti kako da ih prevladam.

Da sam s tim stavom odustajanja išla – nikad u vrtlarenju ne bih našla radost.

Da sam s tim stavom išla – nikad ne bih naučila više o bolestima biljaka i na koji način se nositi s njima u izazovnim godinama. A imam i velike štete plamenjače – ali i plodova!

Da sam s tim stavom išla – i dalje bi bi bila jadna i ljuta što mi puževi uništavaju vrt (a brala sam ih na kante!!) – a danas s time nemam problema.

Da sam s tim stavom išla – nikad ne bih mogla proširiti povrtnjak s početnih 400 m2 na preko 1500 mv, a imanje na preko 5 hektara.

Nikad neće biti idealno. Vrtlarenje nisu instant filmići u kojem u jednoj sekundi bacite sjeme – a u dugoj imate košaru prepunu plodova. To su bajke. Između ta prizora su izazovi koji će vas u jednom trenutku ostaviti jadnima kad nešto ne ide, ali ako prihvatite taj izazov kao priliku za učenje i napredak – tko zna kamo vas sve može odnijeti.

Stoga, ako trebate inspiraciju, motivaciju, znanje i podršku kako dalje – pridružite mi se na edukativnom obilasku mog imanja. Čuti ćete i vidjeti priču o neodustajanju, prihvaćanju izazova i učenju na vlastitim greškama. A rezultat – prekrasno bioraznoliko imanje koje i daje obilje, ali i veliku radost.

Prethodne prijave su obavezne. Sve detalje i link na prijavnicu pogledajte na linku:
https://www.biovrt.com/posjetite-imanje-biovrt-u-kolovozu-i-rujnu-2023-otvorene-prijave/

O autorici