Posjetite imanje Biovrt u kolovozu i rujnu 2023 - otvorene prijave - Biovrt - u skladu s prirodom

Vijesti Silvija Kolar-Fodor 25. srpnja 2023.

Posjetite imanje Biovrt u kolovozu i rujnu 2023 – otvorene prijave

Imamo odličnu vijest za sve koji žele naučiti više o organskom uzgoju iz prve ruke i inspirirati se na prekrasnom i jedinstvenom imanju. I ove godine imate priliku posjetiti imanje Biovrt u Novom Selu Rok i to u doba godine kada je on najšareniji i najbujniji – tijekom kolovoza, a imate mogućnost posjetiti ga i početkom rujna.

Upoznajte i doživite pravu oazu bioraznolikosti u Međimurju.

Vlasnica imanja je Silvija Kolar-Fodor, autorica, aktivistica i jedna od najpoznatijih vrtlarica u RH koja već godinama na ovom imanju prakticira brojne biovrtlarske metode i stvara jedinstvenu priču.
Glavna ideja na imanju je kako uzgojiti obilje hrane uz čim manje posla – na način da priroda odradi većinu posla za nas. Svoje metode i prakse Silvija će s vama podijeliti tijekom edukativnog obilaska na imanju Biovrta.

Imanje Biovrt nastalo je pred 17 godina u Novom Selu Rok. Od hobija njegove vlasnice na početnih 400 kvadrata povrtnjaka, imanje danas uključuje 3 povrtnjaka na kojima se svake godine uzgaja veliki dio starinskih i tradicijskih sorti, voćnjake, šumski vrt, livade, oranice i močvaru na preko 5 hektara, te predstavlja pravi dragulj bioraznolikosti.

Mnogi koji su posjetili ovaj vrt istaknuli su da nikad nisu vidjeli više bioraznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na jednom mjestu, a njegovu vlasnicu često opisuju kao „hodajuću enciklopediju“.

Stoga posjeta imanju Biovrt nije samo obični obilazak, nego pravi doživljaj uz vrhunsku edukaciju.

Tijekom posjeta vlasnica imanja provest će vas cijelim imanjem i upoznati s tehnikama koje ona primjenjuje na vrtu. Upoznati će vas s osnovama organskog vrta, šumskog vrta te voćnjaka i tehnikama koje ona primjenjuje na svom imanju.
Uz mnoštvo korisnih aktualnih savjeta i primjera koje možete vidjeti kako funkcioniraju u praksi, imate priliku inspirirati i osnažiti se za primjenu istih na svom imanju.

NOVOST NA IMANJU –  NOVA VELIKA PERGOLA I NOVI VOĆNJAK NA 1 HA
Imanje Biovrt stalno se mijenja i proširuje. Ove godine imamo dodatnu novu zanimljivost na imanju, a to je još jedna velika pergola uz postojeću koja je duga 60 metara, a koja se sastoji od 13 pojedinačnih pergola, a na njoj uzgajamo razne sorte ukrasnih penjačica, kivija,  mahunarki i tikvenjača u raznim kombinacijama s niskim biljem. Na novoj pergoli uzgajamo jednogodišnje penjačice i ostalo povrće u raznim kombinacijama.
Inspirirajte se na obilasku za ovakav vertikalni uzgoj biljaka u raznim kombinacijama.
A krajem prošle godine posadili smo novi, veliki mješoviti voćnjak na površini od 1 hektar, koji ćete isto tako vidjeti tijekom posjeta.

   


KADA I KAKO MOŽETE POSJETITI IMANJE BIOVRT

Posjete imanju primamo uz obaveznu prethodnu prijavu.
Silvija Kolar-Fodor će vas provesti imanjem u edukativni obilazak slijedećih termina:

05.08.2023. (subota) 10:00-14:00 – otkazano radi kiše
12.08.2023. (subota) 10:00-14:00
17.08.2023. (četvrtak)  16:00-20:00
19.08.2023. (subota) 10:00-14:00
22.08.2023. (utorak)  16:00-20:00
02.09.2022. (subota) 10:00-14:00
07.09.2023. (četvrtak)  16:00-20:00
09.09.2023. (subota) – rezerviran samo za polaznice/ke programa “Škola vrtlarenja 2023”

Biovrt je najljepši, najbujniji i najrascvjetaniji sredinom kolovoza, stoga ako želite doživjeti Biovrt u najljepšem izdanju – birajte termine u kolovozu.
Kako je to vrijeme godišnjih odmora i znamo da mnogima ne odgovara, imamo termine i početkom rujna. U slučaju loše vremenske prognoze birate novi dostupni termin obilaska, a o svemu ćete biti obavješteni na vrijeme.

CIJENA PROGRAMA EDUKATIVNOG OBILASKA
Cijena edukativnog obilaska je 24 EUR (180,83 kn)za odrasle, za djecu od 7 do 12 godina 9 EUR (67,81 kn), a za djecu do 6 godina izlet je besplatan. Uplate za plaćanje šaljemo vam po prijavi.

Prilikom obilaska poklonit ćemo vam 3 paketića sjemenja iz Biovrta (po našem izboru), moći ćete kupiti dostupne kulture s imanja, a vlasnica će vas počastiti veganskom/vegetarijanskom zakuskom pripremljenom od namirnica s imanja.

KAKO SE PRIJAVITI?
Prijave su obavezne putem online prijavnice OVDJE.
Broj mjesta je ograničen i prijave primamo do popunjenja grupe.
Nakon prijave primit ćete upute za plaćanje i sve ostale detalje.

KAKO SE DOLAZI DO IMANJA BIOVRT
Imanje se nalazi u Novom Selu Rok kraj Čakovca, u najsjevernijoj hrvatskoj županiji.
Prijevoz na imanje je u osobnoj organizaciji polaznika.
Ukoliko nemate mogućnost dolaska vlastitim prijevozom, moguće je povezati zainteresirane posjetitelje s onima koji dolaze osobnim autom i voljni su povesti suputnike – ukoliko će biti takvih prijava.

Detaljne upute za dolazak do imanja i sam obilazak, kao i što će sve biti dostupno za kupovinu na imanju poslat ćemo vam mailom nekoliko dana prije samog obilaska.

Veselimo se vašem dolasku!

 

Pogledajte i video poziv Silvije Kolar-Fodor na obilazak imanja Biovrt.

O autorici