Školski biovrtlari posijali paprike i rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 29. veljače 2020.

Školski biovrtlari posijali paprike i rajčice

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom trenutno provodi 2 projekta (Zajedno gradimo održivu budućnost (VIŠE) i Mali vrt za velike promjene (VIŠE)) u sklopu kojih provodi edukativne programe za učenike međimurskih osnovnih škola. Redoviti edukativni program o zdravim načinima života, očuvanju prirode i održivom razvoju tako provodi u Područnoj školi Novo Selo Rok za sve učenike od 1.-4. razreda,  te u Osnovnoj školi Dr. Vinka Žganca Vratišinec za sve učenike 5.-8. razreda.

 

Osim redovitog edukativnog programa, u obje škole formirane su biovrtlarske grupe učenika, te tako grupa od 25-tak učenika u svakoj školi u sklopu redovne izvannastavne aktivnosti uči na interaktivan način u školskim vrtovima, a ove godine planiramo i terenske edukacije u ustanovi Međimurska priroda, te međusobne posjete škola i imanju Biovrta.

Kako u sklopu naših edukativnih programa čuvamo i našu međimursku tradiciju, učenici su prošli tjedan naučili da prema tradicionalnom međimurskom kalendaru, paprike sijemo nakon Fašnika. U obje škole tako su učenici biovrtlarskih grupa naučili kako se siju paprike, rajčice i patlidžani, te su svi posijali svoje prve presadnice. Kako učimo i o važnosti smanjivanja otpada i recikliranja, za sjetvu su učenici pripremili čašice od jogurta, vrhnja i slično, a za podmetače iskorištene metalne i plastične čepove od staklenki za zimnicu. Pomiješali smo zemlju za sjetvu s zemljom krtičnjaka, te napunili posudice i zalijali zemlju.

Nakon toga su učenici po uputama edukatorice Silvije Kolar-Fodor rasporedili sjeme paprika, patlidžana i rajčica. Raspoređeno sjeme su prekrili s tankim slojem zemlje za sijanje presadnica, još jednom zalijali te sve prekrili s najlonom i gumicom, kao što su nekad naše bake spremale zimnicu. Na taj način će budućim biljčicama osigurati optimalne uvjete za klijanje, a sve maknuti jednom kad biljčice počnu nicati. Čašice s posijanim sjemenjem u obje su škole odložene na prozorske daske u učionicama, gdje će ih učenici redovito pratiti i zalijevati po potrebi, te ih pripremati za presadnju na otvorenom jednom kad sredinom svibnja prođu „Ledeni sveci“ . To je  zadnje razdoblje kada očekujem veći pad temperatura i mogući mraz u Međimurju prema stoljetnim mjerenjima klimatskih prilika.

Fotografije: 1. Učenici PŠ Novo Selo Rok, 2. Učenici OŠ Vratišinec

  

Na ovakav interaktivni i iskustveni način učimo mlade generacije ponosu i radosti uzgoja vlastite hrane. Dajemo sva potrebna znanja, da bi i oni sami jednom mogli uspješno kreirati vlastiti vrt i na biološki način uzgajati vlastitu hranu, te biti samodostatni, neovisni i zdravi.

 

Više o edukativnim biovrtlarskim aktivnostima u školama pročitajte na linku:

https://www.biovrt.com/kategorija/projekti/skolski-vrt/

O autorici