Rujan 2014 - potop i komarci - Biovrt - u skladu s prirodom

Rujan 2014 – potop i komarci

Rujan je počeo kišno, ništa čudno za ovu godinu. Toliko je kiše napadalo da je to već stvarno bilo dosta. Na sjevernoj terasi su mi se  brugmansije  “utapljale” u vodi, morala sam micati sve podmetače. Početkom rujna sam svo cvijeće premjestila sa sjeverne terase na jug, ispred kuće. Tropske hibiskuse koji ne vole prejako sunce i zato su bili iza kuće sam premjestila prve, jer kako ove godine nismo vidjeli to jako sunce, odnijela sam ih naprijed jer ove godine nije bilo opasnosti da bude prevruće. Upravo suprotno, bar se nisu smrzavali na hladnom vjetru. Nevjerojatno, to su mi već izgledale kao pripreme za prvi mraz.

Sjeme i mahunarke je iznimno teško bilo brati… rijetko kad nije bilo premokro. Sve sam na kraju brala po spisku koji sam si radila da nešto slučajno ne zaboravim. Puno niskih mahunarki je i propalo jer su bile stalno u doticaju s mokrim tlom. Visoke su mahunarke super rodile, ali sam isto dugo strepila hoće li uspjeti dozoriti za sjeme od te silne kiše. Ono što sam uspjela pobrati, sušilo se je kod moje mame kraj peći na drva. Sunca više nije bilo dovoljno da bi ga mogla posušiti vani. A i zahladilo je početkom rujna pa je i grijanje bilo potrebno u večernjim satima.

04092014 mahune jing jang visoke04092014 mahune kiflice

Komarci su poludjeli tijekom rujna. Kako je rujan bio iznimno kišan, a kasnije ipak malo topliji, upravo tada je bio pravi bum komaraca. Postao je neizdrživo biti vani u predvečerje, rojevi su me htjeli živu pojesti. Čak i jedno vrijeme sredinom dana bio je pravi izazov raditi na vrtu. Čak i kuća mi je bila puna komaraca, a podrum je brujao od njih.

Dogodilo mi se je prilično čudna stvar 11.09.14. Dan prije navečer je netko lupao po prozoru, par put smo muž i ja izašli van i nismo ništa vidjeli. Dan poslije sam vidjela krivca: vjeverica mi je pokušavala ući u kuću i lupala je po kuhinjskom prozoru. A pratilo ju je jato ptica – kamo vjeverica, za njom i sve ptičice, bilo ih je sigurno 20-tak. Nije mi jasno zašto bi se vjeverica tako čudno ponašala, i zašto bi ju ptice pratile.

11092014 vjeverica11092014 ptice prate vjevericu

Sredinom rujna sam konačno očistila luk od viška ljuski i zemlje koji sam izvadila još u srpnju, čekao je posušeni u sanducima. Nažalost, puno ga je istrulilo, dio je počelo i truliti ili tjerati – to sam sve  naknadno posadila, za mladi luk tijekom zime ili proljeća. Ovako bi sigurno propao u sanducima, u zemlji dio ima šanse opet izrasti.

Prilikom jedne šetnje tijekom rujna spazila da mi je vrh jedne crne maline završio u travi i pustio korijenje – to me je inspiriralo da tako razmnožim, i crne maline i tajberi (VIŠE)

Rujanski posao mi je bio i «katalogiziranje» dalija. Kako me je prošle godine mraz uhvatio nespremnu prije nego sam si ih označila, nisam znala na proljeće dok sam sadila koja je koja i sve sam posadila nasumce. Ove sam ih godine sve na vrijeme popisala – svih 58 komada. Sve sam označila kod korijenja s plastičnim oznakama s natpisima. Stvar je u rome da uvijek bude nešto duplih, a kako sam stvarno pretjerala s njima, duple sam onda odlučila staviti u oglase i prodati. Naravno, uvijek i nešto potamane voluharice, pa onda ispadne da dok jednih imam previše, za druge se borim. Ali svakako nije malo posla sve to na proljeće saditi, a na jesen vaditi, pa je i logično zbrinuti viškove.

29092014 dalija 129092014 dalija 2

A od silne vage, sjeme dalije je čak i proklijalo na samim biljkama – ovakve se stvari vide rijetko, baš kod izvanrednih uvjeta.

17092014 daljie proklijalo sjeme 117092014 daljie proklijalo sjeme 2

Paprike su tijekom rujna puno gnjilile na vrtu. Zato sam puno njih pobrala i dozorila unutra, da ih spasim i skupim sjeme. Pobrala sam prije kiše one koje su pokazivale znakove početka zreljenja i na pultu su sve dozorile.

09092014 paprika truli radi previse kise 16092014 paprika dozrijevanje

POPLAVE

Šumski vrt mi je treći put bio poplavljen početkom rujna. Počela sam tada iskapati iz vode grmlje koje je već od prijašnje poplave počelo propadati, te neke trajnice: anemone, geum dupli crveni, coreopsis… i sve to presadila. Vađenjem iz vode i blata sve to ima veće šanse za preživljavanje – mada sam nažalost kod nekih vrsti vidjela da sam i malo zakasnila. Korijenje grmlja je već imalo onaj miris truljenja, a palo je jako puno kiše i sva zemlja je premokra. Nažalost anemone nisam uspjela spasiti, sve su se redom posušile, kao i pakujac, ivančice, ali i kasnije grmlje koje sam presadila – spirea, vajgele, vilburnim…. Dobro da sam barem prije uzela reznice i to pobockala, one se drže dobro. Jedino je ipak dobro ispalo što kao zadnje 2 godine nisam dolje sadila dalije radi puževa, jer bi mi sad i dalije bile uništene. A još jedna pozitivna stvar poplave je što sad sigurno tamo nema voluharica 😀

I sredinom rujna padale su jake kiše, opet su ispumpavali dvorišta i cestu i opet je sve teklo nama u šumski vrt. Naime, kako sam već objasnila: prilikom izvođenja radova kanala pred nekoliko godina, koji je iza naše parcele navozili su nasip previsoko: tako su od moje parcele napravili bazen, jer voda nema više kamo prirodno oteći – a da napravimo jarak prema kanalu, još bi nam i voda iz tog kanala dotekla (vidljivo na 2. fotografiji ispod). Počela sam strepiti za voćke u šumskom vrtu.

13092014 opet poplava 113092014 opet poplava kanal je navozeni vise

Nakon još jednog pljuska 21.09.14, i opet nove enormne količine vode, zvala sam Međimurske vode da li se može nešto napraviti…produbiti kanal da se može odvesti voda s parcele, ispumpati voda… par dana poslije ispumpali su vodu s parcele – da to nisu napravili, ne znam da li bi se uopće povukla voda s te parcele, koliko je sve bilo natopljeno. Bilo je nažalost već i prekasno za mnogo bilje, žao mi je što prije nisam reagirala. Japanske trešnje su se počele sušiti, kalikant, vrtni hibiskusi, spirea, kolkwitzia… na proljeće ću vidjeti što će se možda oporaviti, a što je zauvijek uništeno. Presadila sam naknadno 2 grma spireae, 1 krm kolkwitzie, pa nešto trajnica: protivak, monardu, penstemon, phlomis, solidago niski i visoki ukrasni,  teško je počelo biti i deutziama i cornusima… iskopala sam i roza dnevni ljiljan i crocossomiu – njih dvoje me je jedino iznenadilo kako dobro podnose toliko vode. Svo korijenje je užasno smrdjelo po truleži. Jabuke su nekim čudom dobro izgledale, mada su bile dugo u vodi…

Jedino su patke uživale u poplavama, jer su imale gdje plivati. Snimku kupanja patki u šumskom vrtu pogledajte OVDJE.

Do kraja rujna još se je uvijek sve sušilo u šumskom vrtu. A točno se vidi kakvu je pustoš voda ostavila za sobom.

30092014 nakon poplava 130092014 nakon poplava 3

PUŽEVI

Puževa sam jajašca pronalazila posvuda tijekom rujna na vrtu. Napali su čak i lukovice ljiljana u tlu, što sam na vrijeme spazila i sve presadila, jer je iznad, ali i ispod lukovica bilo puno jajašca. I jako mi se je smanjio broj lukovica ljiljana, pa sam ih presadila na suše i sunčanije mjesto, uz među sa susjedom, upravo radi puževa.

I prilikom vađenja krumpira, presađivanja, u busenima trave, posvud su bile hrpe jajašca puževa, koje sam gnječila, ili gazila. Puževa je još uvijek bilo jako puno, jer je još uvijek bilo jako vlažno, što im je odgovaralo.

fotografije: španjolski puž polaže jajašca, i jede mrkvu

20092014 spanjolski puz ostavlja jajasca25092014 puz jede mrkvu

SJETVE

Početkom rujna, u par dana bez kiše uspjela sam posijati luk majski srebrenac, luk junski srebrenac, matovilec holandski, matovilec žličar, salata, rotkvice. Posijano na mjestu gdje je bio prije češnjak, gdje sam nedavno raskrčila, a radi dodanog pepela prošle jeseni, zemlje je puno rahlija nego drugdje gdje je premokro. Stvarno je super to na moju ilovaču za dodati, kako promijeni i poboljša tlo. Međutim, kako je nakon sjetve palo puno kiše, nije baš nešto sve to niklo, niti nešto raslo, jednostavno nisu bili uvjeti dobri.

BERBE

19.09.14. smo konačno pobrali krumpir. Za razliku od prijašnjih godina, berba krumpira je bila pravi zahvat u blatu. Kako je bilo u najavi još kiše, više se nije moglo čekati da se zemlja bolje prosuši. Prvo smo brali kod mojih roditelja, tamo je bila katastrofa koliko je sve izgnjililo – ako je 10% ostalo od onoga što je raslo je puno bilo. I kod mene je dio propao radi kiše, ali bilo je ipak malo više… a blato, krumpir slijepljen sa zemljom, buseni,… nakon berbe sve se je to u jednom sloju sušilo u garaži, nakon toga probiranje i spremanje. Doista teška godina, veli moja baka ovo im se nikad nije dogodilo da bi im skoro sav urod propao na polju 🙁

19092014 berba krumpira 119092014 berba krumpira 2

Idućih par dana poslije toga sam ručno iskopala i krumpir na vrtu br 2, ostatak bijelih kiflica i plavog krumpira. I još sam danima poslije sve to probirala i sušila u garaži. Naime, probirala sam dva puta, jer je dio još naknadno počeo gnjiliti, da ne bi takvog spremila u podrum.

25.09. smo pobrali tikve, i to je dosta kasnilo, opet radi vremena.. Jedna je parcela bila sasvim ok, tikve velike, stvarno velike, požutile, zrele. S obzirom na sve, čak i nisu bile toliko trule, tek nekoliko. Na drugoj parceli, iako smo okopali jednom, a poslije nije bilo moguće radi stalne kiše, korov je divljački zarastao. Uopće se nisu vidjele tikve iz “trave”. Brale smo mama i ja tako da smo hodale po toj parceli ukrug i gazile sve po redu – a dok se popikneš na tikvu ju pobereš 😀 . Uopće se nisu vidjele i stvarno je to bio jedini način. Bogme sam se nahodala, hodale smo kao muhe bez glave na toj parceli, da nas je netko vidio svašta bi si mislio. I te tikve koje su bile u travi su još zelene izvana, iako su peteljke istrulile, a suhe peteljke su znak da je tikva zrela. Pobrane tikve smo istovarili na gruntu i počeli čistiti samo žute, zelene prvo moraju dozoriti na suncu, kojeg nema puno ove godine.

Tikve patišon i jedna slična vrsta su jako lijepo rodile ove godine, brala sam manje mlade tikvice cijele sezone, a u rujnu one koje su već i dozorile – takve mogu stajati preko cijele zime .

25092014 tikva golica25092014 tikve

I tako je prošao rujan, u kratkim suhim razdobljima u kojima sam spašavala i povrće i sjeme na vrtu, bježala od komaraca, i lovila puževe i njihova jajašca.

Ali, ako pogledamo s druge strane, bilo je i puno lijepih trenutaka, i berbi i cvijeća u svoj svojoj raskoši.

Unatoč kišama i plamenjači, koktel rajčice su i dalje cvale i rodile:

09092014 rajcica25092014 rajcica i dalje cvate

žuta je mrkva ispala prekrasna, a prvi sam puta probala i divlji krastavac

09092014 zuta mrkva13092014 divlji krastavac

cosmos i solidago

04092014 cosmos bipinnatus05092014 solidago

amaranthus gagenticus i krastavac koji se je penjao po njemu, te cvjetna idila cosmosa i cleome u biovrtu

12092014 amaranthus gagenticus i krastavac25092014 cosmos i cleome 2

a rujanska jesenska raskoš obavezno sadrži i astere

30092014 aster 130092014 aster 2

A više odabranih fotografija snimljenih u rujnu 2014. možete pogledati u galeriji fotografija na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/rujan-2014/

 

O autorici