Pjegavost rajčice Septoria lycopersici - Biovrt - u skladu s prirodom

Pjegavost rajčice Septoria lycopersici

Pjegavost lista (Septoria lycopersici) je gljivična bolest rajčice uzrokovana gljivicama Septoria lycopersici. Mnogi ju često radi velike sličnosti često brkaju s crnom koncentričnom pjegavosti.

Pojavljuje se na donjim listovima u obliku sivih pjega – prvo na vrhovima listova, brzo postaju crne ili smeđe s crnom točkom u sredini. Kako se bolest razvija tako listovi poprimaju žutu boju, uvijaju se i suše, te na kraju potpuno odumiru. Bolest se «penje» po stabljici, dakle stabljike mogu biti inficirane, plodovi rijetko. Uglavnom se širi po vlažnom vremenu, a često se pojavljuje i na krumpiru, koji je srodnik rajčice.

I za sprečavanje ove bolesti najviše vrijede mjere zdravog rasta biljaka. Više metoda preventive i suzbijanja gljivičnih bolesti pronađite ovdje.

Sama gljivica Septoria lycopersicine može prezimiti u tlu, ali može prezimiti u vrtnom otpadu, kompostu, na trajnicama i slično, pa nije preporučljivo kompostirati ostatke zaraženih rajčica.

Na slijedećem linku pogledajte kako razlikovati plamenjaču i pjegavosti lišća: http://www.tomatodirt.com/tomato-blight.html 

 

O autorici