Mali vrt za velike promjene – aktivnosti u srpnju 2020 - Biovrt - u skladu s prirodom

Mali vrt za velike promjene – aktivnosti u srpnju 2020

U sklopu projekta “Mali vrta za velike promjene” koji provodimo s partnerskim školama Područnom Školom Novo Selo Rok I.osnovne škole Čakovec i OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec, tijekom srpnja  2020 nastavili smo s aktivnostima i edukacijama.

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI PŠ NOVO SELO ROK

 

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI OŠ VRATIŠINEC

I tijekom ljeta, uz angažman učiteljica i učenika na volonterskim biovrtlarskim grupama,  nastavili smo redovite aktivnosti s učenicima biovrtlarske grupe OŠ Vratišinec:

01.07.2020. Biovrtlarska grupa u školskom vrtu OŠ Vratišinec – uređenje vrta
https://www.biovrt.com/galerija/vrtlarska-grupa-os-vratisinec-01-07-2020-mali-vrt-za-velike-promjene/

15.07.2020. Biovrtlarska grupa u školskom vrtu OŠ Vratišinec – aktivnosti: čupanje korova, vađenje rotkvice,presađivanje salate, pričvršćivanje špage za penjanje graha,zalijevanje, malčiranje
https://www.biovrt.com/galerija/vrtlarska-grupa-os-vratisinec-15-07-2020-mali-vrt-za-velike-promjene/

29.07.2020.šišanje rajčice, pljevljenje, berbe tikvi i mahuna
https://www.biovrt.com/galerija/vrtlarska-grupa-os-vratisinec-29-07-2020-mali-vrt-za-velike-promjene/

TERENSKE EDUKACIJE

Početkom srpnja organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja kao i bogatstvu raznolikosti istih, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje. Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obaju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi gdje su saznali sve o uzgoju zaštićenog “dobravskog ljuka” te o procesu uzgoja od sjemenja do luka, dok su se u OPG-u Nikole Siladi u Kotoribi upoznali s načinom hladnog i toplog prešanja sjemenki i dobivanja ulja, uzgojem povrća, žitarica, životinja, konja i kokoši. Na imanju Biovrta učenicima je Silvija Kolar-Fodor prezentirala biološke metode uzgoja u Biovrtu i važnost čuvanja starinskih sorti povrća, kao i uzgoja vlastite hrane.
Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola – učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovog projekta.

01.07.20. Terenska nastava međimurski eko OPG-ovi, PŠ N.S.Rok, MVZVP
https://www.biovrt.com/galerija/01-07-20-terenska-nastava-medimurski-eko-opg-ovi-ps-n-s-rok-mvzvp/
https://www.facebook.com/UdrugaBiovrt/posts/1369681056569557


06.07.20. Terenska nastava međimurski eko OPG-ovi, OŠ Vratišinec, MVZVP
https://www.biovrt.com/galerija/06-07-20-terenska-nastava-medimurski-eko-opg-ovi-os-vratisinec-mvzvp/
https://www.facebook.com/UdrugaBiovrt/posts/1373621482842181

Više o održanim terenskim edukacijama pročitajte na poveznici: https://www.biovrt.com/ucenici-ps-n-s-rok-i-os-vratisinec-educirali-se-o-bioraznolikosti-i-eko-uzgoju-na-medimurskim-opg-ovima/

 

Projekt “Mali vrt za velike promjene” traje od 01.11.2019.-31.08.2020. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Više o projektu:  https://www.biovrt.com/mali-vrt-za-velike-promjene/

 


  

O autorici