Učenici PŠ N.S.Rok i OŠ Vratišinec educirali se o bioraznolikosti i eko uzgoju na međimurskim OPG-ovima - Biovrt - u skladu s prirodom

Projekti Silvija Kolar-Fodor 7. srpnja 2020.

Učenici PŠ N.S.Rok i OŠ Vratišinec educirali se o bioraznolikosti i eko uzgoju na međimurskim OPG-ovima

U sklopu projekta “Mali vrt za velike promjene” aktivno educiramo učenike biovrtlarskih grupa Područne škole Novo Selo Rok i Osnovne škole Vratišinec, i to ne samo o organskom vrtlarenju u školskim vrtovima, nego i puno šire – o zdravom načinu života, očuvanju prirode i održivom razvoju. Tako smo tijekom lipnja educirali učenike u ustanovi Međimurska priroda o očuvanju bioraznolikosti i o o očuvanju leptira plavca u novootvorenom centru “Med dvemi vodami”.

Početkom srpnja organizirali smo i terensku edukaciju na ekološkim međimurskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima). To je bila odlična prilika da učenici nauče više o ekološkoj proizvodnji hrane i načinima čuvanja starinskih vrsti sjemenja kao i bogatstvu raznolikosti istih, blagodati i važnosti raznolikog konzumiranja za naše zdravlje.

Tako su biovrtlarske grupe učenika iz obaju partnerskih škola posjetile OPG Josipa Sabola u Donjoj Dubravi, gdje nam je Josip Sabol ispričao sve o uzgoju zaštićenog “dobravskog ljuka” te o procesu uzgoja od sjemenja do luka. Posjetili smo i centar Donje Dubrave i pogledali prekrasno i zaštićeno drvo ginko bilobe.

 

rptZatim smo posjetili OPG Nikole Siladi u Kotoribi, gdje nam je obitelj Siladi prezentirala postupak hladnog i toplog prešanja sjemenki i dobivanja ulja u njihovoj uljari. Pogledali smo i i uzgoj životinja – naučili sve o  zaokruženom ciklusu uzgoja povrća i životinja te o uzgoju kokoši nesilica i prvih eko certificiranih jaja u Hrvatskoj. 

Najveća zanimljivost učenicima bila je vožnja na prikolici s sijenom te pogon s strojevima i skladištenim žitaricama.

Učenici su posjetili i školski vrt partnerskih škola – učenici PŠ N.S.Rok pogledali su školski vrt u OŠ Vratišinec i obrnuto, te se upoznali s njihovim primjerom u praksi. Školski vrt u PŠ Novo Selo Rok pokrenula je udruga Biovrt 2016. godine, a u OŠ Vratišinec 2020. godine u sklopu ovog projekta. 

Na kraju su učenici posjetili i imanje Biovrta, gdje im je Silvija Kolar-Fodor prezentirala biološke metode uzgoja u Biovrtu i važnost čuvanja starinskih sorti povrća, kao i uzgoja vlastite hrane.

 

Hvala svim našim domaćinima, terenska nastava je bila odlična i sa sobom su učenici odnijeli puno korisnih znanja i uspomena 

Više fotografija pogledajte u galeriji fotografija na sljedećim poveznicama:
https://www.biovrt.com/galerija/01-07-20-terenska-nastava-medimurski-eko-opg-ovi-ps-n-s-rok-mvzvp/
https://www.biovrt.com/galerija/06-07-20-terenska-nastava-medimurski-eko-opg-ovi-os-vratisinec-mvzvp/

 

Projekt “Mali vrt za velike promjene” traje od 01.11.2019.-31.08.2020. i provodi ga udruga Biovrt – u skladu s prirodom kao nositelj u partnerstvu s I. osnovnom školom Čakovec i Područnom školom Novo Selo Rok te Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Više o projektu:  https://www.biovrt.com/mali-vrt-za-velike-promjene/

  

O autorici