Kreirajte svoj biovrt – oazu zdravlja, radosti i obilja - Biovrt - u skladu s prirodom

Kreirajte svoj biovrt – oazu zdravlja, radosti i obilja

Danas je u javnosti  dosta rašireno mišljenje da se uopće ne isplati imati svoj vrt, jer to iziskuje puno teškog rada, brige za urode kraj svih mogućih „pošasti“  poput bolesti, nametnika i vremenskih nepogoda. S druge strane, tu su dućani i tržnice krcati raznolikom voćem i povrćem, sve je jeftino i dostupno u bilo koje doba godine.

Ali da li je to doista tako? Koliko je zdravo to jeftino povrće i voće,  i koliki će vam biti kasnije liječnički troškovi za liječenje bolesti uzrokovanih hranom koja je bila uzgajana uz pomoć otrova?

Mnogi koji su se upustili u avanturu kreiranja svog biovrta i odlučili se tako vratiti prirodi vrlo se često jednostavno zaljube u to. Životi im postane radosniji i smisleniji, a vrt postane mjesto u kojem počinju boraviti sve više vremena. Stvar je u tome da vrt jeste posao, ali u tom poslu ćete pronaći radost stvaranja, pa takav posao rijetko kada bude težak.  Takav posao umjesto da umara, čovjeka odmara na više razina.  Jer ljudsko tijelo je stvoreno da bi se kretalo, pa stoga možete birati umjesto plaćenih teretana i vježbanja to napraviti u svom vrtu. Na taj način se i krećete, ali i uzgajate vlastitu zdravu hranu, pa na svoje zdravlje utječete dvostruko.  Nema većeg zadovoljstva na kraju dana pogledati rezultate tog našeg rada i ubrati plodove koji su rezultat našeg stvaranja u savezu s prirodom.

U vrtu čovjek ponovo postaje stvaratelj – sami planirate i kreirate što i kako želite uzgajati. Na vama je na proljeće da odlučite hoće li to biti samo povrće, hoćete li između posaditi cvijeće, začinsko bilje…sve u skladu s vašim potrebama i željama. A izbor vrsti koje možete posaditi u svoj vrt je toliko veliki, da svake godine iznova postoji nešto novo što niste probali uzgojiti i diviti se raznolikosti koju nam pruža priroda.

Vrt je i besplatna psihoterapija. To dobro znaju mnogi vrtlari/ice koji nakon stresnog dana na poslu odjure u svoj vrt opustiti se i zaboraviti sve brige i nervozu koja ih je zadesila toga dana. Nakon nekog vremena boravka i rada u svom vrtu osjećati ćete se puno bolje. U svakodnevnoj strci suvremenog života i osjećaju da nam vrijeme jednostavno galopira pred očima, u vrtu se sve smiruje, usporava… možete promatrati kako se male biljčice razvijaju iz sjemenja, kako nastaju prvi pupoljci… možete stati i pomirisati cvijet, promatrati pčele i leptire kako se goste na cvijeću…

Vlastiti biovrt pružiti će vam i neovisnost: uzgojiti ćete vlastitu zdravu hranu koju nećete morati plaćati u dućanima i nećete se morati bojati nikakvih skrivenih supstanci i otrova s kojima je ta hrana potencijalno otrovana prilikom uzgoja, transporta i skladištenja. Hrana iz vlastitog biovrta je  hrana koja će vas učiniti zdravima.

Stoga krenite u ovu avanturu zvanu biovrt i napravite veliki korak za vas i vaš zdraviji i sretniji ostatak života.

Ako i nemate vlastito zemljište, uvijek možete zemlju i kupiti, iznajmiti, uključiti se u programe urbanih vrtova u vašem mjestu – gdje ima želje, naći će se i rješenje.

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom je sa svojim aktivnostima i ove godine potpora za sve vrtlare/ice i one koji to tek žele postati. Tako i ove godine nastavljamo sa predavanjima, razmjenama sjemenja, radionicama, Školom vrtlarenja, edukacijom preko naše internet stranice www.biovrt.com, facebook grupe te na kolumnama i blogovima.

A za početak, pogledajte naš novi motivacijski video.  I sretna vam bila nova vrtlarska sezona – neka bude najbolja ikada 🙂

IFrame

 

O autorici