Kako se riješiti puževa: „hranilišta“ - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako se riješiti puževa: „hranilišta“

Ovog proljeća dugo je hladno i vlažno, s jako puno kiša. Takovo vrijeme izuzetno pogoduje širenju puževa, što su na svojoj koži osjetili brojni vrtlari. Naime, puževi, iako im je primarna uloga čistača u eko sustavu, proždiru mlade, tek niknule biljčice.

Ako imate tu sreću da do vašeg područja još nisu stigli španjolski puževi – onda je stanje u vrtu s „domaćim“ puževima još podnošljivo. Međutim, španjolski su puževi invazivna vrsta koja se jako širi, razmnožava u jako velikom broju (svaki ima čak i do 400 potomaka!), puno bolje podnose i nedostatak vlage – vrlo su brzo preuzeli područja u kojima su se pojavili. Naime, oni vam mogu doslovno požderati vrt preko noći – svo niknulo bilje i sve presadnice koje ste posadili. Stoga da bi obranili tek posijani i zasađeni vrt, trebate imati strategiju obrane ukoliko imate španjolske puževe na vrtu.

Skupljanje puževa svake večeri je učinkovito, ali jako zamorno i oduzima puno vremena. Da bi si uštedjeli vrijeme, evo jako zgodnog trika – hranilišta za puževe. Naime, puževi jako vole kukuruzni šrot i palentu, pa će to jesti radije nego vaše biljke. Stoga postavite hrpice suhe palente ili šrota po vrtu. Nemojte ih postaviti baš pokraj biljaka, nego na staze ili negdje ispod grmlja. Puževi će biti jako privučeni na ova hranilišta, te će vam tako poštedjeti vaše biljke, te će one imati priliku narasti veće, kad više neće biti toliko zanimljive puževima.

Palenta/šrot može čak i ubiti puža – ako pojede jako veliku količinu, ona mu nabubri u želucu do te mjere da se puž raspukne. A hrpe palente su praktične i za to da se puževi na njima jako rado okupljaju, pa vam je onda i puno lakše pokupiti puževe. Ciljano si postavite mrežu ovih hrpica po vrtu, pa onda ne trebate tražiti puževe po cijelom vrtu, nego ćete ih naći na tim hrpama. Tu će se naći i brojni malecki puževi koje onda vrlo jednostavno pokupite u kantu – a inače bi ih jako teško primijetili na vrtu.

U slučaju čestih kiša, „hranilišta“ možete napraviti u polegnutim velikim staklenkama – u njima palenta/šrot ostaje suha, a puževi u nju mogu ulaziti.

Čim počnu veće temperature i sušnije vrijeme, imat ćemo i manje problema s puževima, pa eto izdržite još malo i osigurajte da biljčice narastu na vrtu, a kasnije će biti lakše, barem što se tiče puževa.

Više o ekološkim metodama suzbijanja puževa pročitajte OVDJE, a zašto nikako ne bismo smjeli koristiti sol u borbi s puževima OVDJE.

Pogledajte više i u mom novom videu o hranilištima za puževe:

IFrame

 

O autorici