Dopustite djeci da vam pomognu u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 16. kolovoza 2019.

Dopustite djeci da vam pomognu u vrtu

Ukoliko imate mališane u obitelji, nemojte se ustručavati dati im neki zadatak i posao na vrtu ako ih zanima. Nisu niti premali niti je to posao koji nije za njih. Sigurno u svakom vrtu možete izmisliti neki zadatak koji nije preveliki i koji ne traje predugo, a to onda svako dijete može s radošću napraviti. I jako je bitno da na kraju može vidjeti rezultate svog rada.

Moj mali vrtlar petogodišnjak je koji jako voli pomagati, raditi i stvarati.  I to je nešto što treba omogućiti djeci, jer tako i oni rastu. Kako je jako zainteresirani oko košnje trave, dobio je svoje grablje. Nakon košnje i jedan dan sušenja, pograbljao je pokošenu travu, sve natovario i dovezao mi je za malčiranje. Kao što vidite na fotografiji, nije pokošena cijela livada, pa to u konačnici nije bio preveliki zahvat i mogao je to napraviti relativno brzo. I jako je ponosan što sve može sam.

 

  

Ne zaboravite djeci na kraju zahvaliti na pomoći – tako će se i oni osjećati ponosni na ono što su napravili. Djeca osjećaju ponos i radost dok oni nešto naprave – ali je jako bitno da taj posao koji dobije ima početak i kraj te svoju svrhu. Na taj način, pomažete im da iskustveno uče i rastu u skladu s prirodom.

 

O autorici