Crna pčela drvarica - Xylocopa violacea - Biovrt - u skladu s prirodom

Crna pčela drvarica – Xylocopa violacea

Crna pčela drvarica (Xylocopa violacea) koristan je kukac koji se ovih dana pojavljuje u mnogim vrtovima. Iako je velika i glasna, nije niti približno tako opasna kako izgleda. Nažalost, u strahu i neznanju su velike oči, pa tako ljudi iz neznanja ponekad pogrešno misle da se radi o nekakvom crnom stršljenu i kreću ju ubijati, što je sasvim neopravdano. Crna pčela drvarica važna je karika u biološkom lancu, vrlo je plaha i ionako će pobjeći od vas te je sasvim neopravdano ubijati ju.

Ova pčela hrani se peludom i nektarom koje sakuplja na raznim cvjetovima te se smatra dobrim oprašivačem. Gnijezdo gradi na trulom drvu i u suhim granama u kojima buši hodnike pa otud i dolazi njezino ime, „drvarica“.
Puno su veće od pčela medarica, crne su boje s ljubičastim odsjajem. Preko zime hiberniraju i počinju letjeti od ožujka ili travnja. U pravilu nisu agresivni kukci, mužjaci se doduše mogu ponašati teritorijalno, ali nemaju žalac i bezopasni su. Ženke mogu ubosti ako ih se uznemiruje. Koža nam u tom slučaju otvrdne i postane malo bolna, no simptomi ubrzo nestanu.

U pravilu se one više boje nas nego i njih i često brzo pobjegnu čim primijete čovjeka. Nikad nisam doživjela da bi napadale, štoviše, jako ih je teško fotografirati jer pobjegnu čim me primijete.

Posebno vole makove, muškatnu kadulju te cvjetove mnogocvjetnog graha (Phaseolus coccineus), pa ako ju želite vidjeti čim više u svom vrtu, posadite ovo cvijeće.

O autorici