Crna/koncentrična pjegavost rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Crna/koncentrična pjegavost rajčice

Crna ili koncentrična pjegavost rajčice je gljivična bolest uzrokovana gljivicom Alternaria solani. Također se javlja i na krumpiru i na rajčici (rjeđe i s manjim posljedicama na ostalim biljkama iz obitelji pomoćnica – paprika i patlidžan).

U engleskom govornom području ova se bolest naziva early blight – rana palež – međutim imajte na umu da se naziv plamenjača koristi za drugu vrstu bolesti, uzrokovanu gljivicom Phytophtora infestans. 

Ova se bolest pojavljuje vrlo rano u sezoni, i češće za vlažnog vremena. Crna pjegavost često napada lišće koje trpi od vrućine i nedostatka vode ili biljka trpi od nekog drugog šoka – dakle kada je biljci smanjena otpornost tj. oslabljen njen imunološki sustav. Nije nužno da se bolest pojavljuje samo u uvjetima više vlage, mada vlaga zapravo pogoduje širenju gljivica – širi se i za vrijeme suše.

Pjegavost možete prepoznati po se po tamnim – crnim okruglastim pjegama, promjera od nekoliko mm do 2 cm. Pjege su tipične po tamnim koncentričnim krugovima, što se odlično vidi kada oboljelo lišće gledamo prema izvoru svjetlosti. Povećanjem broja pjega lišće se naknadno potpuno osuši.

Može napasti stabljiku rajčice u formi izduženih, tamnih lezija koje je mogu potpuno obuhvatiti u prizemnom dijelu, pa tada biljke brzo propadaju – tamo gdje se pojavi na stabljici, gornji dio biljke odumire. Crna pjegavost se također javlja na zelenim ili zrelim plodovima rajčice. Razvijaju se udubljena tamna mjesta (do 1 cm u meso), s vidljivim koncentričnim krugovima, dobro “odvojena” od zdravog tkiva. Nikako ne uzimajte sjeme s zaraženih plodova, jer tako bolest prenosite dalje s sjemenskim materijalom!

Pojava ove bolesti ne mora nužno značiti propadanje cijelog uroda rajčice, niti propadanje cijelih biljaka kako se to može dogoditi s plamenjačom, samo smanjenje uroda.

I kod ove gljivične bolesti rajčice, vrijede sve upute i preporuke kao i za sve ostale gljivične bolesti rajčice, a o tome više pročitajte u slijedećem tekstu: https://www.biovrt.com/bolesti-biljaka/bolesti-rajcice/

 

O autorici