Vršna trulež plodova paprike i rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Vršna trulež plodova paprike i rajčice

U razdobljima dužih suša ili previše vlage, na paprikama i rajčicama često se pojavljuje vršna trulež plodova. To je fiziološki poremećaj koji je uzrokovan pomanjkanjem kalcija – bilo da se radi o pomanjkanju kalcija u plodu, ili o posljedici previše ili premalo vlage u tlu, a što opet uzrokuje nedostupnost, i time nedostatak kalcija u plodu. Pojava je povezana s međuovisnosti kalcija, dušika i vlage u tlu, i dakle može se pojaviti i s dovoljno kalcija u tlu – ako nema doboljno vlage koja bi odvela taj kalcij u plod. Najčešća je na papriki, rajčici, patliđanima i dinjama.

Vršna trulež plodova počinje na vrhovima plodova, isprva kao smeđe mrlje. U toj fazi pazite da ne zamijenite vršnu trulež rajčice i plamenjaču, jer izgledaju prilično slično.

Slika: mrlja uzrokovana gljivičnom bolesti, najvjerojatnije Phytophtorom infestans

Vršna trulež polako, uslijed pojave sekundarnih parazita, postaje potpuno crna rana na plodu. U daljnjoj fazi, i “rane” na rajčici postaju crne kao na papriki na slici ispod.

Slika: vršna trulež ploda paprike

 

Vršna trulež plodova česta je za vrijeme suše kod paprike, kod mene ove godine puno češća nego na rajčicama. Paprike ipak ostaju jestive i možete ih iskoristiti, samo se odreže ono što je počelo truliti. Naravno, ovakvi plodovi su neprihvatljivi proizvođačima-prodavačima povrća, zato je zalijevanje u vrijeme suše jako bitno za ovo povrće.

    

Kao prva pomoć na vrtu, skupljajte ljuske jajeta, usitnite ih u prah i pomješajte s vodom, te zalijevajte njime redovito rajčice. Ukoliko zapazite plodove pogođene vršnom truleži, maknite te plodove i zalijevajte redovito navedenim pripravkom s ljuskama jajeta i velike su šanse da će vam idući plodovi biti u redu.

Ocim toga, na tržištu postoje i prirodna mineralna sredstva od kalcita i sl. kojima se može prihranjivati biljke folijarno i što brzo pomaže biljkama.

Detaljnije o vršnoj truleži plodova možete pročitati ovdje.

Slika: vršna trulež plodova rajčice, napredovala faza


 

O autorici