Alcea rosea - ukrasni, vrtni sljez - Biovrt - u skladu s prirodom

Alcea rosea – ukrasni, vrtni sljez

Alcea rosea (Althaea rosea) je dvogodišnja biljka iz porodice Malvaceae. Porijeklom je iz Europe, česta u starinskim vrtovima, a samoniklo raste na mediteranskom dijelu Hrvatske. Vrlo je otporna biljka i bez problema prezimljava u našim krajevima. Cvate u raznim nijansama boje od bijele do crvene boje, a čak su uzgojeni i kultivari skoro crnih cvjetova. Može imati jednostruke i dvostruke, pune cvjetove.

To je ukrasna, ali i ljekovita i jestiva biljka.

Uzgaja se iz sjemenja, a sije se od proljeća do kraja ljeta, može i prije u teglice može i direktno na otvoreno.

Kako je dvogodišnja biljka, prve godine razvija samo lisnatu rozetu s malim listićima:

slijez1  0141

 

Druge godine razvija puno veće listove i tokom ljeta potjera visoku cvjetnu stapku (i preko 2 metra) i obilno cvate velikim cvjetovima – novi cvjetovi stalno nastaju na vrhu biljke. Iako slovi kao dvogodišnja biljka, ona zapravo često opstaje i više godine, samo navodno tokom godina ne cvate više tako obilno.

Stvara jako puno sjemenki.

066 44slijez sjeme1

Od nametnika sam primijetila da mu je nešto nagrizlo listove, ali nažalost nisam uočila što.

Na njemu, kao i na svim vrstama sljezova jako vole obitavati vatrene stjenice, potpuno bezopasni kukci.

Jako ga vole bumbari, ali posjećuju ga i ostali oprašivači.

 

BOLESTI:
Sljez može pogoditi gljivična bolest – hrđa ili korozija sljeza, Puccinia heterospora. Ova bolest može uništiti cijelu biljku. Počinje kao žućkaste točkice na naličju listova, a kako se jako širi sporama, tako se može proširiti na cijelu biljku – i na stabljike i na zelene dijelove cvijeta. Za širenje joj odgovaraju vlažni uvjeti.

puccinia heterospora 7

U kasnijoj fazi to su ogromne točkice po listovima koje izgledaju i kako neki spljošteni nametnici koji se nalaze na poleđini lista.

puccinia heterospora 4

Za to vrijeme gornja strana lista polako žuti, i na kraju odumire.

puccinia heterospora 1puccinia heterospora 2

Najvažnije je čim primijetite ovu bolest da odmah uklonite i spalite sve zaražene listove, kako bi onemogućili daljnji razvoj spora i širenje hrđe. Kao prva pomoć možete probati prskanje čajem od preslice i juhom od pravog pelina, a kako gljivice uglavnom uništavaju pripravci koji sadrže sumpor, možete probati i juhama/čajevima od luka, češnjaka i vlasca. U borbi protiv hrđe djelotvoran je i čaj od vratića (tanacetum vulgare).

Da bi smanjili šanse za nastanak ove bolesti, osigurajte sljezu prozračnu sunčanu gredicu, da sva vlaga brzo isparava s lišća. Unatoč bolesti, sljezovi će cvjetati, ali listovi izgledaju neprivlačno, a nažalost, ova se bolest uspješno širi na sve ostale vrste sljezova, a primijetila sam i na campanulu glomerata  superba.

 

Sjeme možete nabaviti u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici