Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Lovci na lisne uši - muhe cvjetare

Kako prepoznati lovce na lisne uši - ličinke muhe cvjetare.

Početkom lipnja primijetila veliki napad zelenih lisnih uši na listovima crvenog ribiza. Listovi su se odjednom nakovrčali, a na naličju listova bilo je mnogo zelenih lisnih ušiju koje su uzrokovale to kovrčanje sisajući biljne sokove iz listova ribiza. 

Kako su ono što mi je bitno na ribizu plodovi, koji nisu bili napadnuti, nisam niti išla ništa raditi s tim napadom ušiju. Naime, kao prvo, nalazile su se na naličju listova, svako prskanje, pa i ono nekim prirodnim sredstvima iziskivalo i puno posla - okretanje svakog lista, ili pokušaje prskanja odozdo u gustoj krošnji - jako teška misija. A kako vjerujem da priroda zna sama kao dovesti stvari u ravnotežu, odlučila sam sve prepustiti prirodi. 
 
muhe cvjetare syrphus ribesii 1muhe cvjetare syrphus ribesii 2
 
I nisam dugo trebala čekati - pojavile su se ličinke muhe cvjetare - Syrphus ribesii, koje su same riješile problem. Ličinke ovih muha ne izgledaju privlačno, mnogi bi onako rekli "fuj" i možda ih išli uništavati, a zapravo ovo su prirodni neprijatelji lisnih ušiju i dobar pomagač u svakom biovrtu. Izgledaju pomalo prozirno, transparentno, duge su otprilike nekih 1 - 2,5 cm.
 
muhe cvjetare syrphus ribesii 4
 
Kroz nekih tjedan dana, možda nešto više ili manje, uši i ličinke su nestale, ostale su samo kvrge na listovima kao podsjetnik da se je ovdje nešto prije dogodilo.
 
Stoga, nemojte nikada uništavati kukce koje ne poznajete na vrtu, koliko vam na prvi pogled gadno izgledali - možda su vam saveznici na vrtu. 
 
A muha i osa cvjetara ima puno vrsti, i mnoge su saveznici u borbi protiv ušiju. Više o njima pročitajte na slijedećem linku:
 
 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići