Želite više radosti u životu? Posadite vrt. - Biovrt - u skladu s prirodom

Želite više radosti u životu? Posadite vrt.

Postoji nešto čudesno u vrtlarenju, u tome kako ono djeluje na nas.

Daje nam radost, spokoj, nadu i vjeru u budućnost.

Od malih sjemenki koje stavljamo u zemlju, preko sretnog iščekivanja da one niknu i krenu narasti, sve do velike radosti gledajući kako rastu i napreduju biljke koje smo posijali.

Kad vidimo kako sve raste, a znajući da smo i mi dio toga – prekrasan je osjećaj.

E da, uz svu tu radost, daju nam i hranu, osjećaj sigurnosti, neovisnosti….

Vrtlarenje nam daje snagu i daje nam smisao. Daje nam mjesto u krilima majčice Prirode. Jer bez nje to ne bi bilo moguće. Ali u suradnji s njom, možemo raditi prava čuda i stvoriti pravi raj u svom kutku svemira.

Koliko nam radosti može donijeti vrt u životu?
Moj odgovor: neopisivo puno.

Vrt može biti i besplatna tjelovježba, boravak na otvorenom, besplatna psihoterapija, izvor radosti i inspiracije.

Vrt nam daje tu vezu s prirodom koju smo izgubili. Kad krenemo uzgajati hranu, ponovo počnete osjećati tu povezanost s ciklusom života na Zemlji.

Vrt je stvaranje. I kad vidite to čudo života na svakom koraku, kad vidite rezultate svog rada – a oni su tu cijele sezone – to vas mijenja. Postajete strpljiviji, zahvalniji, smireniji i sretniji.

Ponekad jednostavno stanem na mom imanju, među cvijećem, povrćem, voćkama i drvećem, te puna srca osjetim neizmjernu radost kako sam u stvaranju svega ovog sudjelovala i ja. Osjećaj je neopisiv.

Mnogi koji vrtlare će vam reći da su od tog trenutka kad su započeli saditi vlastiti vrt puno sretniji. I da im je u izazovnim događajima u životu upravo vrt pomogao da to prebrode.

Stoga ako još niste, krenite u ovu prekrasnu avanturu, idealan je trenutak za to – upravo završava jedna, a skoro počinje nova vrtlarska sezona.

 

O autorici