Zaštita proljetnica od gaženja kućnih ljubimaca - Biovrt - u skladu s prirodom

Zaštita proljetnica od gaženja kućnih ljubimaca

Svako proljeće krećemo ispočetka – nakon zimskog sivila, pojavljuju se mladi pupovi cvijeća. Prvo “nastupaju” proljetne lukovice – šafrani, visibabe, drijemovci, irisi, zumbuli…. I svako proljeće imam isti problem – kako iz zaštititi od svih mojih kućnih ljubimaca. Naime, svo to proljetno cvijeće prilično je krhko prilikom nicanja, većinom niču odmah i pupoljci i dovoljan je krivi korak malo teže mačke ili psa koji može polomiti mlade biljke i nećete uživati u njegovom cvijetu ovog proljeća.

Prošli me je tjedan dočekalo izgaženo cvijeće ispred kuće – polomljeni mladi izboji graničica i cvjetovi šafrana. Krivci su patke indijske trkačice koje su sve dobro pročešljale u potrazi za puževima. Cvijeće je bilo usputna žrtva. Naime, krhki i nježni mladi pupovi graničica nisu izdržali lagane patke koje su samo prošle kroz njih, te su veliki dio polomile.
Kako uz 6 patki imam još i 2 mačke i 2 pse  – to je 12+ 16 nogu koje mogu napraviti velike štete. Stoga da bi zaštitila sve moje proljetnice od slučajnog gaženja od strane kućnih ljubimaca, primjenjujem stari bakin trik – pobockam suhe grančice oko cvijeća. Na proljeće imam puno ostataka visokih trajnica i idealne su mi za to suhe stabljike visokih astera i suncokreta trajnice. Grančicama okružim mlade izboje proljetnica, da odvratim sva moja divna stvorenja da ne stanu baš na pupoljke nego pored.
Na ovaj način mačka ipak neće direktno leći na mladi izboj i slomiti ga, tako da stvarno djeluje – ali za svaki slučaj odaberite malo jače grančice:
zvonko kraj ukrasnog luka 1zvonko kraj ukrasnog luka 2
 Djeluje i kod velikih pasa, jer neće stati direktno u mlade pupoljke, nego pored – dakle ne bi smjele grančice biti premale:
nera kraj lukovica 1nera kraj lukovica 2
Bitno je na vrijeme okružiti mlade izboje lukovičastog cvijeća i nezaštićenih trajnica. Za lukovičasto je cvijeće posebna šteta ako budu polomljeni, jer neće naknadno pustiti nove pupoljke. Stoga, iako ovo estetski ne izgleda najljepše, nakon mnogo iskustva s nogama mojih kućnih ljubimaca, radije biram ovo nego ne imati cvijeće uopće tj izgubiti ih prije nego uopće procvatu.
Osim ovakvog “instant” rješenja, možete u dućanima kupiti i zaštitne male ogradice, koje imaju istu funkciju kod zaštite od gaženja.
 zastita od gazenja
 

O autorici