Zamka s pivom za puževe - Biovrt - u skladu s prirodom

Zamka s pivom za puževe

Ove je godine borba protiv puževa jedna od najvećih vrtlarskih briga. Ovi proždrljivci mogu preko noći uništiti svo povrće ne vrtu.

Prošla zima bila je izuzetno topla, što je pogodovalo širenju puževa. Naime, nije bilo dovoljno hladno da promrznu jajašca puževa i tako bude uništen barem dio njih. Zato ovo proljeće mnogi imaju najezdu puževa na svojim vrtovima. Osim toga, puževi se najviše šire za vrijeme vlažnog vremena, pa im i stalne proljetne kiše također pogoduju.

Tijekom vlažnih godina kao što je ova malčirajte samo tankim slojem ili uopće ne. Nemojte zalijevati navečer. Puževi imaju veliki apetit i često preko noći znaju obrstiti cijele gredice. Najugroženije biljke su salate, dalije, kadifice, jagode (plodovi) i sve mlade biljčice općenito.

Iako postoje razna sredstva protiv puževa, otrovi protiv puževa (tzv. pužomor i sl.) mogu otrovati i ježeve koji su neprijatelji puževa, mačke, pse i ostale kućne ljubimce. Stoga radije potražite sredstva koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji, nisu svrstana u otrove i ne čine toliku štetu biosustavu. Nažalost ne mogu se mnogi takvi proizvodi više kupiti kod nas, nego neki tek u ostalim zemljama EU. Mogu se kupiti i preko interneta.

O većini bioloških metoda protiv puževa pisala sam OVDJE.

Iako prošle godine nisam imala puno puževa, ostala sam šokirana njihovom brojnosti u svom vrtu. I to u prvom redu španjolskog puža (Arion vulgaris), invazivne vrste koja nema prirodnih neprijatelja u našim krajevima. Još više o njemu pročitajte OVDJE.

Stoga sam uz skupljanje, odlučila isprobati i mamac za puževe s pivom. Iako se najčešće preporuča ukopati čašicu u zemlju i nutra nalijati pivu, ja sam pronašla ideju za malo drukčiji model – s praznim bocama. Evo kako ga možete i sami napraviti:

Na gornjem dijelu boce napravite otvor s nožem i škarama. Ostavite čep na boci ako ga imate, jer je on potreban da ne bi usljed kiše u bocu padala voda – što je i zapravo prednost ovakvog mamca pred čašama. Ako nemate čep, naknadno ga možete napraviti iz npr zemlje.

mamac za pivo 1

Boce ukopajte do otvora u zemlju, a pivo ulijte ispod razine tog otvora. Na donjoj fotografiji je vidljivo kako sam napravila čep od zemlje, te kako je u glavni otvor stavljena jedna grančica – to je za korisne kukce koji isto tako mogu biti privučeni mirisom pive: puževi jednom dok upadnu u pivo su previše pijani i ne mogu više izaći, ali drugi kukci imaju šansu na ovaj način spasiti se.

Pivo koje ulijevate ne mora biti čisto, možete ga razrijediti s vodom pola-pola, i još će uvijek funkcionirati. Mijenjajte ga svakih nekoliko dana.

mamac za pivo 2

 

O autorici