Uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 18. rujna 2015.

Uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica

Jedan od jesenskih poslova na vrtu je sadnja jesenskoga češnjaka. Najbolje vrijeme za to su mjeseci listopad i studeni. Da bi iduće godine brali glavice češnjaka, na jesen dijelimo glavice ovosezonskog češnjaka na pojedinačne češnjeve i tako ih zasebno sadimo. Kod sadnje treba paziti da donji dio češnja završi ispod, dok vrh gdje će proklijati zeleno lišće stoji prema gore. Stoga je najbolje razdvajati glavice prilikom same sadnje i tako direktno saditi s glavica u ruci. U suprotnom ćete morati provjeravati vrh i dno češnja i to će vam oduzeti dosta vremena.
Razmak koji se ostavlja između češnjeva mora biti dovoljan da glavice na gredici imaju prostora dok malo narastu, stoga pazite da ga ne posadite preblizu. Također, neki sade sve češnjeve, dok neki sade samo vanjske češnjeve s glavica češnjaka, ali i to ovisi o vrsti. Ja naime imam vrste koje imaju samo 1 red češnjeva, pa su ionako sve vanjske glavice.
Osim češnjeva češnjaka, na jesen (ali i na proljeće) možete posijati i zračne lukovice češnjaka. Radi se o „sjemenu” češnjaka koje zapravo nije sjeme, nego su male zračne lukovice koje izgledaju kao minijaturnji češnjevi, a i imaju isti okus češnjaka. Naime, na proljeće neke vrste potjeraju cvjetnu stapku i razvijaju zračne lukovice, dok neke uopće ne razvijaju zračne lukovice nego samo lisnatu rozetu. Tek malo rijetkih vrsti ima pravo sjeme nakon cvatnje – sitno crno kao i kod luka.
Fotografije: Pupoljci i zračne lukovice češnjaka
cesnjak cvat 2cesnjak zracne lukovice
Dok vam na proljeće češnjak počne razvijati cvjetnu stapku, imate više opcija:
1. Potrgati ih dok su male, jer mnogi vjeruju kako razvoj zračnih lukovica ili sjemenja na biljci uzrokuje manje češnjeve. Moje je iskustvo da to dodatno ovisi i o vrsti – kod nekih da, kod nekih ne. Da ne bi bacili nepotrebno ove stapke, možete ih ukiseliti kao krastavce, ili koristiti svježe za jelo.
2. Ostaviti zračne lukovice kao sjemenski materijal za razmnožavanje češnjaka. U tom slučaju češnjak vadite malo kasnije nego je optimalno za berbu češnjaka, dok lukovice dozore.
Ja većem dijelu češnjaka potrgam pupoljke i koristim ih za kuhanje, dok jedan manji dio ostavim da razvije zračne lukovice koje sadim na jesen. Ali ovisi i o vrsti češnjaka. Naime, ljubičasta rana sorta više nema lijepe zbijene glavice nego se češnjevi počnu razdvajati ako je predugo u zemlji. Osim toga, ima i jako male zračne lukovice, pa mi nije tako zanimljiva za uzgoj iz zračnih lukovica. S druge strane, jedna starinska vrsta češnjaka kojeg imam ima izuzetno velike zračne lukovice i glavice ostaju lijepe i zbijene ako i ostanu dulje u zemlji, pa ovu vrstu više razmnožavam i iz zračnih lukovica (više o vrstama jesenskoga češnjaka koje imam na vrtu pročitajte OVDJE).
Prilikom sadnje, male zračne lukovice ne morate stavljati kao češnjeve u zemlju jednu po jednu, nego ih jednostavno posijete. Ne morate paziti da li su okrenute na dobru stranu. Napravite si redove na gredici i lagano bacanjem rasporedite po redovima i zatrpate zemljom. One će većinom iduće godine narasti na veličinu jednog češnja češnjaka. Ovakav češnjak vadite normalno skupa s ostalim češnjakom tokom lipnja dok dozrije (VIŠE), i opet ga sadite na jesen. Tek iduće godine ćete iz njega dobiti glavicu češnjaka. Jako rijetko se dogodi da već iste godine iz malih zračnih lukovica narastu veliki češnjevi – to ovisi o vrsti češnjaka, vrsti tla i klimatskim prilikama.
Dakle uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica (ili sjemena) traje dvije godine, dok iz češnjeva glavice češnjaka jednu godinu.
Uzgoj češnjaka iz zračnih lukovica po vremenu sadnje i vađenja:
– prve jeseni se siju zračne lukovice
– iduće proljeće/ljeto vadimo male lukovice
– iste jeseni sadimo male glavice
– drugo proljeće/ljeto vadimo glavice češnjaka
Fotografija: Desno: zračne lukovice češnjaka; lijevo dolje: male glavice nakon 1. godine uzgoja; lijevo gore: češnjak koji naraste iz malih glavica (2. godina). Manje glavice često nisu podijeljene na režnjeve, pa je i takav dobar za korištenje jer nemate puno posla prilikom čišćenja.
cesnjak uzgoj zracne lukovice
Češnjak voli preko zime biti pomalčirani sijenom, ali i drvenim pepelom. Ja nakon sadnje gredice prvo prekrivam sijenom, a tokom zime još rahlo dodajem drveni pepeo. Kalij u drvenom pepelu koristan je češnjaku za rast. Nakon što posadim jesenski češnjak, na rubove gredica češnjaka presađujem i zimski salatu za proljetnu berbu, koju sam sijala krajem kolovoza i početkom rujna.
Mješavinu zračnih lukovica za jesensku ili proljetnu sjetvu, viškove iz biovrta možete naručiti OVDJE.

O autorici