Kada i kako posaditi češnjak - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 25. listopada 2021.

Kada i kako posaditi češnjak

U kontinentalnoj Hrvatskoj, tijekom listopada i studenog idealno je vrijeme za posaditi jesenski češnjak (bijeli luk).

Razlika među tim jesenskim i proljetnim vrstama je najjednostavnije rečeno u vremenu sadnje – jesenski se sadi u listopadu i studenom, proljetni na rano proljeće. Jesenske sorte češnjaka su otporne na vanjske niske zimske temperature, kliju i ukorijenjuju se na jesen te razvijaju veću glavicu. Proljetni češnjak su vrste koje teže podnose zimske hladnoće, zato se s sadnjom čeka rano proljeće tj ožujak.

Za sadnju češnjaka potrebno je dobro pripremiti gredicu i razrahliti tlo. Ja u pravilu jesenski češnjak i luk sadim na gredice gdje sam prethodno uzgajala te sezone krumpir – pa je tlo već dobro prekopano nakon vađenja krumpira. Bitno je da dobro razrahlite tlo da biste mogli mogli ručno saditi češnjak. Gredicu možete i prije pognojiti – bilo kompostom/humusom bilo briketiranim organskim gnojivom koje lagano ukopajte u tlo pred sadnju.

Za sadnju uvijek biramo najveće i najljepše glavice češnjaka s kojih sadimo najveće, vanjske češnjeve. Postoje sorte koje imaju samo jedan red češnjeva, a postoje i one koje u sredini imaju još dosta sitnijih češnjeva – ti se u pravilu ne sade nego ih je bolje potrošiti u kuhinji. Ako ih posadite, očekujte da će iz njih iduće godine narasti manje glavice.
Češnjeve trgamo jedan po jedan i tako ih jedan za drugim zabadamo čim dublje u tlo (zato smo prethodno morali dobro razrahliti tlo). Češnjak se sadi na dubinu od 1-2 visine češnja, a na razmak od nekih 15 cm. Pazite da dobro okrenete češnjeve kod sadnje – dio koji će pustiti korijenje ide prema dolje, dio gdje potjera stapku prema gore.

   

Na kraju lagano rukama zaravnajte površinski sloj tla, te možete dodati debeli sloj malča, a na to može i drveni pepeo ako ga imate. Malč treba biti rahlo postavljeni i kroz njega će bez problema niknuti češnjak tijekom kasne jeseni. Dobro pomalčirano tlo zaštićeno je od direktne hladnoće, isušivanja i erozije od vjetra, nabivanja od kiše, zadržava vlagu i tu korov naraste minimalno. Ja osobno ne trebam pomalčirani češnjak okopavati, a pljevim minimalno do trenutka berbe.

Na kraju možete dodati s tanki sloj drvenog pepela – kalij u pepelu odlično je gnojivo za pepeo i luk, a i činjenica da pepeo blago alkalizira tlo – što opet češnjaku odgovara za dobar rast.

Video kako posaditi češnjak možete pogledati na mom Youtube kanalu na poveznici:

O autorici