Travanj 2012 - nepredvidiv, kišni i hladan - Biovrt - u skladu s prirodom

Travanj 2012 – nepredvidiv, kišni i hladan

Početak travnja bio je natprosječnih temperatura, sušan i sunčan. Nastavila sam sa započetom sjetvom povrća koje se ranije sije: grašak, mrkva, peršin, bob (kasnija sjetva za probu), tikvice i krastavce ranije; također za probu, baš radi iznadprosječnih temperatura, jer se one inače siju početkom svibnja.

Već 05.04.2012 počelo je pogoršanje vremena, srećom kiša, ali nesrećom i hladni vjetar. Dan prije početka pogoršanja procvale voćke prekrasno su zamirisale predvečerje, idući dan hladni vjetar puno je toga uništio. Žalosno sam gledala netom procvalu krušku, trešnje i pitala se prvo kako će ih sad pčele moći oprašiti po tako lošem vremenu – nikako, vjetar je sve uništio. Također, uništio mi je mnogo mladih propupalih biljčica – hortenziju, ukrasni javor, skimmiu…nažalost, neke od njih nisu preživjele, neke su se do kraja posušile i iz korijenja ponovo počele pupati, tako je gadno sve napuhao.

150biovrt 07042012 1.

Prekrasan dio godine kada sve voćke procvatu i sve oko nas prekrasno zamiriši i zazuji je nažalost izostao – poklopio se je s vjetrom i kišom. Čak niti hrušteva nije bio, primijetila sam ovo proljeće samo jednog jedinog. Uroda trešnji, kruški, šljiva, marelica i breskvi kod mene nažalost ove godine neće biti, urod ribizla je radi hladnog vjetra prepolovljen. Bit će samo jabuka koje su srećom nešto kasnije procvale i tako izbjegle hladni vjetar.

138142.

Kišnije i hladnije vrijeme je omogućilo konačno i neku sadnju i presađivanje: posadili smo mlade orahe na novu livadu, nešto šumskih sadnica i lješnjake. Presadila sam i nešto pamuk čičaka s vrta na rub novog voćnjaka, te posijala više vrsti badema – badem može roditi i na kontinentu, problem je jedino što rano cvate, a postoje vrste koje cvatu i kasnije – zato isprobavam s više sorti. Presadila sam i ostatak samoniklih vrbi i ostalog drveća s tog voćnjaka, što sam većinu rasadila u siječnju, a u travnju sam rasadila ostatak na među te najnovije livade. Uglavnom, stalno su se izmjenjivala kišna i sunčana razdoblja, bila sam dosta blatna, ali jako zadovoljna napravljenim:)

Već standardno, u aprilu sam i (opet) rasađivala ivančice s vrta, koje uporno tamo narastu, rasađivala i poklanjala dio visokih astera, te rasađivala jagode kitnjače s vrta.

Evo fotografije kako je izgledao dio vrta s jagodama kitnjačama nakon što sam povadila već preko 500 kom…niti se ne vidi, i gredicu kamo sam veći dio presadila.

187067

Pred 2 godine samo dobila 6 komada sadnica ovih jagoda, u roku od 2 godine su se raširile na preko 15 kvadrata. Dobra stvar je što su guste pa ništa između ne raste. Ali kako su tako invazivne, definitivno im nije mjesto na povrtnjaku, nego ih preporučujem za voćnjak i slično. Skoro sve je preseljeno na parcelu gdje smo zasadili voćnjak, tamo imaju koliko god žele mjesta za širenje. Nažalost nisam stigla presaditi sve jer je opet zasjalo jako sunce, i počele su cvasti. Sve presađeno se je radi kišnih dana uspješno primilo – dakle takve zahvate uvijek planiram za kiše, i zalijem samo jednom nakon rasađivanja, za ostalo se pobrinu kiše:) Počela sam za početak presađivati sadnicu po sadnicu, i ubrzo odustala…tako nikad ne bih uspjela. Prešla sam na lopatu i tačke, te vadila sadnice u busenima, tako je puno brže i bolje išlo:)

069071

Sređivala sam i gredicu vrtnih jagoda, tamo su se jagode toliko proširile same da imam još 2 dodatne gredice jagoda, proširen vrt radi toga, i to samo za par godina:)Stoga sam i počela formirati gredice i redove između, jer sam ovako gazila po jagodama. Nisam sve uspjela, i to sam radila kad je bilo kišnije razdoblje, jer sam dio jagoda presađivala gdje ide staza, pa da se čim lakše prime.

033039.

Rasađivala sam i cvijeće koje imam na samo jednom mjestu da se malo raširi po svjetlom dijelu šumskog vrta, astere alpinus, oenotheru, monardu, divizmu, limnanthes…. Posadila sam brugmansije, dalije, kane i gladiole.

Krajem travnja posijali smo tikve golice na 2 novokupljen oranice (oko 1000 m2), te heljdu na jednu oranicu. Tikve smo sijali sijačicom za krumpir, ručno smo ubacivali sjeme, posijali smo sve to dosta gusto, isprobavamo…ali ako budu se tu uplele voluharice, suša, srne i zečevi – taman bude za sve a heljdu smo posijali ručno. Naravno, nemamo namjere ničim prskati, te ćemo ove godine pratiti kako će sve to izgledati i napredovati. Treća oranica je problem, jer je bila zapuštena i puna trave i solidaga (zlatnica, zlatošipka), te proljetno oranje kad smo ju kupili nije baš pomoglo, iskreno se nadamo da će tikve brzo izrasti i prekriti ostali korov. Solidago se nalazi dijelom i na novoj livadi pored oranica (na koju smo sadili male orahe, šumske sadnice i među s vrbama) – tu smo dio s solidagom pokosili, a s travom ostavili, prepuna je livada sanguisorbe officinalis i baš me veseli ta livadna biljka.

0440331.

Krajem travnja sam počela i malo posjećivati tržnicu i sajmove u potrazi za novim biljkama, sa sajma cvijeća u Prelogu sam tradicionalno vozila doma pun auto novih biljaka, najviše trajnica:))

S obzirom na hladnoću, biljke u teglama sam tek na kraju travnja iznijela van s potkrovlja. Dugo je bilo hladno i onda je odjednom tako zatoplilo da je na potkrovlju bilo nepodnošljivo vruće za biljke. Iako se stvarno trudim da smanjim broj tegli koje imam, opet su terasa i nadstrešnica zatrpane teglama…stvarno čudno, ha, ha:))

Travanj je bio i prilično rascvjetan, pa evo nešto cvijeća iz vrta. Otkrila sam da imam četverolisnu broćiku (cruciata laevipes opiz ) na jednoj livadi, oduševila me je i izgledom i prekrasnim medenim mirisom

cruciata laevipes opiz cetverolisna brocika 1cruciata laevipes opiz cetverolisna brocika 2

procvao je šeboj, i još jaglaca

021070.

alyssum i viole

088032.

dicentre

102003.

niknula je samozasijana jestiva loboda, te razne koštice koje sam sijala na jesen – kruške, jabuke, šljive, marelice…ali naravno nisam obilježila gdje sam što sijala, pa budem se mučila s identifikacijom

040051.

tulipani

06910191.

hoste su neobične dok niču

010011.

Sami su se zasijali kukurijeci i ljetni čempresi, niknuli u velikom broju, baš me veseli – zaključujem da obje biljke trebaju stratifikaciju sjemenja za uspješno nicanje

135181.

Na biovrtu klasična priča, počinjem ga sređivati tek početkom svibnja. A sve do tada divlja mišjakinja, crvena nežareća kopriva i maslačak, čime sam zapravo jako zadovoljna jer štite tlo, a kasnije budu odličan malč na vrtu.

189049

 

O autorici