Svibanj 2012 - sjetva, mraz, sjetva - Biovrt - u skladu s prirodom

Svibanj 2012 – sjetva, mraz, sjetva

Početak svibnja započeo je standardno kod mene – godišnji odmor od tjedan dana za sređivanje vrta. Ali kako mi je pravi godišnji počeo tek u srijedu, a već idući utorak sam išla na posao, i u međuvremenu mi je i pala kiša…nisam stigla sve odraditi kako sam si zamislila, nažalost. Završila sam konačno sa sadnjom gladiola i trublji, posadila sam veliki dio noviteta, raskrčila dio biovrta od mišjakinje i njome odmah malčirala gredice, sadila papriku, rajčice, sijala..uglavnom, puuuno posla i premalo vremena sa sve kaj bi htjela. Ona kiša u međuvremenu, u noći s 03. na 04.05, padala je cijelu noć i prijepodne, i tako je napadalo da sam bezuspješno pokušavala sijati na vrtu grah; prvo su mi grablje zapinjale u blati, sve se lovilo na njih, pa ja skoro “vustala” u blatu…uglavnom nemoguće poravnati gredicu i sijati … ali zato dobra vijest, jezerce se napunilo vodom, to me je jako razveselilo.

Slike: biovrt početkom svibnja i jezerce nakon kiše

268292.

Na biovrtu je uvelike dominirala mišjakinja i to mi je baš bilo super. Mnogo sam već pisala o njoj i ponoviti ću opet, jako sam zadovoljna što mi u proljeće prekriva vrt. Ona štiti tlo, ispod je zemlja rahla, i poslije ju jednostavno upotrijebim kao malč. I jestiva je, ima okus mladog kukuruza. A u usporedbi s prošlom godinom, busena trave je jako malo na biovrtu, to je odlično. Ako ih i ima, njih odnosim dolje s vrta jer se nakon kiše sve opet primi i potjera, i mravi to vole za mravinjake, i bez toga ih imam previše na vrtu. Mislim, mravi imaju i korisnu ulogu u vrtu, ali jako mi je nezgodno što kopajući naletim na mravinjak, pa mi je žao dok prekopam i vidim kako svi užurbano pospremaju jajašca..pa me napadnu i bodu..neugodno i za njih i za mene…a ne žele se odseliti, hm.

Slike: mišjakinja i maslačak na vrtu, iskorišteni kasnije kao malč

180182.

Polako se događaju promjene u biovrtu, kako se sve manje kopa tlo, sve manje i toga samo niče…osim makova i kamilice…ali i mak niče tamo gdje sam aktivnija na jesen, a neke biljke više niču gdje više prekopam na proljeće – npr carsko oko. Uglavnom, dakle bilje koje uglavnom uzgajam na vrtu uspješnije se zasijava ako prekopam gornji sloj, bilo na jesen ili proljeće… Problem na biovrtu mi je jedino uz susjedovu među lijevo, tu imam šumske jagode i svako proljeće muku mučim s niknulom travom…s njihove strane dio trave uraštava u ogradu, ne kose tik do ograde, i polako mi preko žice ili raste puzavi dio korova, ili se zasijava trava…razmišljam da tu moram odseliti jagode i probati s nekom drugom kulturom, jer krčiti jagode svako proljeće je postao Sizifov posao.

Posadili smo ove godine i veće količine češnjaka, nabavili smo ga na tržnici i prodavač je tvrdio da je domaći, vidjet ćemo kako će izrasti. A na većim parcelama počele su nicati tikve i heljda. Pogriješili smo s načinom sjetve tikvi sa sijačicom za krumpir: pola tikvi nije niknulo jer su bile posađene preduboko. Ali kako smo ionako posijali previše, zasad je to u redu.

Slike: Vrt br 2 i polje heljde i tikvi početkom svibnja

002044

Na parceli šumskog vrta, gdje je cvjetnjak sam još posijala razno cvijeće, a uz mlađe bagreme u šumskom vrtu za pokus posijala visoki grah da se pentra po drveću (ako ga ne popapaju zečevi i slična gladna divljač).
U novom voćnjaku par voćaka se posušilo – oglodala ih je divljač: kupila sam zaštitne mreže, ali ih nismo odmah stavili nego kad smo primijetili štete, sami smo si krivi.

Slika: cvjetnjak u šumskom vrtu se jako brzo razraštavao i bujao, i najljepši dio u njemu u svibnju – hesperis matronalis – rascvjetana i mirisna

290133.

U svibnju sam se bavila sjetvom svih povrtnih kultura, tikvi, mahunarki (više), raznog cvijeća..i stalno sam se borila s mišlju kako sam ove godine jako u zaostatku i kako nikako ne stignem sve napraviti po planu. Najviše mi je računa promrsilo nestabilno vrijeme, kočilo me je i u sjetvi, i u borbi s korovom. Nešto ranije od ostalih godina posadila sam sve presadnice paprike i rajčice, te posijala dio rajčica na otvoreno. “Ledeni sveci”, po datumu 12,13 i 14.05, dani kada po stogodišnjem promatranju vremenskih prilika biva zahlađenje, i mogućnost mraza, prošli su bez mraza. Doduše, nije bilo mraza, ali je jako zahladilo, i jako je puhao hladni vjetar. Kako mi je terasa na sjeveru, a nadstrešnica na potezu sjever-jug, dok puše to mi jako smeta biljkama u teglama, i veliki sam dio tegli premještala ispred kuće na južnu stranu da ih vjetar ne dotuče. I onda, kad sam pomislila da više nebu iznenađenja i da konačno bude malo toplije, 18.05. 2012 dogodio se mraz. Smrznuo mi je dio paprika, dio rajčica, dio graha, tikvi, mahuna, krumpira…:((( dobro da nisam imala vremena sve posijati od mahunarki i tikvi, tako da štete nisu tako velike… a ovo što je bilo popareno….nešto se je oporavilo, nešto nažalost posušilo, pa sam ponavljala sjetvu, dobila nešto flanci paprike od mame i bake…eto, jedne godine se požurim s paprikama, i baš te godine se dogodi neočekivano – svakako dobra lekcija za iduće godine. Inače ovako kasno mraz je jako rijetka pojava, ali eto, ipak vrlo moguća pojava.

Slike: šteta od mraza na mahunarkama i tikvama

200195

Krajem svibnja je jako počeo rasti korov, pogotovo po vrtu br 2, i to je uobičajeno u to doba godine. Međutim, vrijeme je opet bilo jako nestabilno, opet puno kiše, a to je dakle pasalo rastu korova, ali nije dalo meni raditi u vrtu.

Sjetvu sam imala u vrtovima preko mjesec dana, nisam bilježila kamo samo što sijala, i dogodilo mi se je i na par mjesta da sam na jedno mjesto dvaput sijala različite stvari….krajem svibnja je puno toga je počelo nicati pa sam to primijetila…uglavnom, sve u svemu, jako neobičan mjesec u kojem imam osjećaj da je palo kiše više nego cijele prošle godine, u kojem su mi se radovi jako odužili, iznenadio me mraz…

U svibnju je i dovršena registracija udruge Biovrt – u skladu s prirodom i opg-a. Također, započela je Škola vrtlarenja i održana je prva radionica 12.05.2012. U sklopu udruge održana je 19.05. i radionica u Čudesnim vrtovima udruge Gredica

26.05.2012. održani je Dan otvorenih vrata u biovrtu, i kratki video možete pogledati ovdje.

Također, ekipa Srce TV je snimila je novi prilog u biovrtu. Prilog je prikazan u emisiji Poljoprivredni savjetnik na Srce TV 26.05.2012. (pogledaj prilog)

Ok, možda je dijelom radi svih ostalih aktivnosti isto tako usporen napredak s radovima na vrtu.

Evo malo povrća i cvijeća s vrta u svibnju:

Slike: luk i gigantski špinat, izrastao na gredici u šumskom vrtu

238147.

vrt sredinom svibnja

037138.

rukola i majčin dušica u cvatu

261189.

tiarella i paprat

1331174.

Thalictrum aquilegiifolium i limnanthes douglasii

104083.

ivančice i lupinus i gaura

167069.

bazga i sibirska borovnica, lonicera, nisam oduševljena okusom plodova, gorkasto kiseli su.

0951471

  

O autorici