Sve te neobuzdane kupovine - Biovrt - u skladu s prirodom

Sve te neobuzdane kupovine

Moje je ime SilveK i ja sam ovisnica:)..ovisnica o cvijeću:))) Na jesen i na proljeće kad se dućani napune pakiranjima lukovica, gomolja i biljaka – jednostavno se ne mogu zaustaviti:)))

Ove je godine ludilo počelo pred dva tjedna, “operiram” po svim dućanima, trgovačkim centrima i cvjećarnama gdje drže cvijeće…ovo je moj dosadašnji ovogodišnji “ulov”:

217208

Ove mi je godine propalo puno lukovica i gomolja dalija koje sam čuvala na tavanu – dosadašnjih zima ovo mjesto je bilo dobar izbor, međutim nepredvidivih -22 stupnjeva bilo je kobno za mnogo toga što sam spremila tamo, nažalost

Dobra je stvar što sam većinu toga ponovo uspjela pronaći u trgovinama. Očigledno, slaba sam na dalije  ) Postoji toliko prekrasnih kultivara, jedan ljepši od drugoga, jednostavno im ne mogu odoljeti:))

Osim dalija, propale su mi i sprekleie, eucomisi, haemanthus, ismene, tigridije, zepyhranthesi, ornithogalum…sve osim eucomisa sam pronašla, a druge ću zime bolje znati, pa da mi se ovo ne ponovi. A nabasala sam i na neke nove koje nisam do sad imala, posebno su me oduševile bijele nerine:))

206199

Novitet mi je i polyanthus tublerosa, o ovoj biljki neznam apsolutno ništa. Naravno, uskoro ću sve naučiti:)) I ispod na desnoj slici skroz desno dar prijateljice, sprekleia i bessera – i bessera mi je nešto potpuno novo, baš se radujem što ću upoznati i tu biljku:)

006009

Phloxovi su mi također neodoljivi, imam namjeru popuniti vrt s mnogo raznobojnih vrsta phloxeva, onih visokih:) A kako se vidi na slici ispod, nisam odoljela niti mirisnom jasminu prepunom pupoljaka…jel bi uopće tko mogao tome odoljeti:)) A pokraj je poklon, grm drijena kojeg sam dobila u jednom vrtnom centru, on će dobiti mjesto na vrtu:)).

017002

E sad da nešto i pametno napišem:)) Kod kupovine lukovica morate biti jako oprezni i dobro provjeriti u kakvom su stanju lukovice i gomolji. Često se zna dogoditi da se na policama nađu prošlogodišnje, isušene lukovice. Lukovice moraju biti zdrave, naočigled žive, ne smiju imati zasušene i bolesne dijelove – često takve prodaju. Gomolji dalija moraju biti čvrsti, “puni” a ne isušeni i smežurani – isušene kupite samo u slučaju da vidite mlade pupove koji su počeli rasti iz gomolja, u suprotnom nikako ne kupujte isušene smežurane gomolje.

I kod kupovine biljaka u takvim pakiranjima morate biti oprezni – ja sam naučila svoju lekciju i od takvih biljaka kupujem jedino ako vidim da ima propupalih dijelova – u suprotnom se možete grdno razočarati kad otkrijete da je biljka koju ste kupili – mrtva. I nemojte nikako te mlade biljčice već sada saditi na otvoreno dok je još tako hladno – mrazevi će uništiti te nježne, mlade izdanke. Ako se i radi o trajnicama koje prezimljavaju vani – ove nježne biljčice iz toplih trgovina nisu tako otporne. Ja sam sve te male biljčice posadila u tegle na tavanu, to je negrijano svjetlo mjesto – da se ne muče u pakiranjima, sve dok ih ne presadim van na otvoreno, dok za to bude pogodno.

Ovo je jedna od malih hosti koje sam kupila, već je lijepo propupala u samom pakiranju:

021

A na tavanu i čuvam ostatak lukovica koje sam kupila najesen, a nisam stigla posaditi van, ili ne mogu prezimjeti vani. Da se ne isuše do proljeća, posađene su u tegle i odlično napreduju:))

023025

Kako sam napisala prije, počela je vrtlarska sezona i baš se veselim tome. A kako mi je teško čekati da konačno dođe vrijeme za prave vrtne radove, sadim po teglama na tavanu:)

Ovo je tek početak, još planiram neke nabavke i proširenje vrta ove godine…. ovo je teška ovisnost…i to neizlječiva:)))

 

O autorici