Šumski krpelj - Ixodes ricinus - Biovrt - u skladu s prirodom

Šumski krpelj – Ixodes ricinus

Šumski krpelj, poznati kao i obični krpelj, europska je vrsta krpelja tvrdog tijela. Naziv “ricinus” je radi izgleda site ženke, koja je u tom stadiju veličine i boje sjemenke ricinusa. Ovo je poznati parazit koji se hrani krvlju domaćina za kojeg se zakači, te je također prijenosnik zaraznih bolesti, kao što su Lyme borelioza, krpeljni meningoencefalitis (KME) i erlihioza.

Rasprostranjeni je u cjeloj Europi, ali i u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Voli vlažne klimatske uvjete, zato se rijetko nalazi u suhom Mediteranskom području.

Mužjak može narasti do 0,11 mm, a ženka (dok se nahrani) do 3,6 mm. Na slici možete vidjeti ženku koja je već prilično velika što znači da se je dobro nahranila, i mužjaka na njoj (skinula sam ih skupa s mog psa). Parenje (na slici) događa se ili na domaćinu ili bez njega, mužjak se zavlači ispod ženke i prenosi paket sperme iz svojeg na njen genitalni otvor.

krpelj 2

Krpelj ima životni ciklus u 3 faze (ličinka (6 nogu)-nimfa (8 nogu)-odrasli krpelj (muški i ženski)) i on traje 2-3 godine, iznmno do 6 godina, u ekstremnim uvjetima. Hrane se uglavnom od ožujka do lipnja, te od rujna do listopada. Nakon što se ženka nahrani do kraja, dakle kad postane velike poput zrna graha tj. ricinusa, otkači se s “domaćina” i liježe nekoliko tisuća jaja i tad umire. Ličinke ne traže aktivno domaćina, uglavnom se hrane na ježevima, krticama, malim glodavcima, zečevima….Hrane se 3-5 dana i zatim se otkače s domaćina, vraćaju na vlažno tlo, i preobražavaju u nimfe. Nimfe aktivno traže domaćina, penju se na vlati trave i sl. u potrazi za njima, ali se moraju vratiti na vlažno tlo ako ostanu dehidrirane. Hrane se uglavnom malim i srednjim sisavcima. Odrasli krpelji se hrane velikim sisavcima, kao što su krave, jeleni, ovce, koze, psi, mačke, ljudi. a aktivno ih traže i u travi, i u krošnjama niskog drveća i grmlja. Uglavnom čekaju ispod lišća grmlja na visini od 1-1,5 metara, čim dodaknu domaćima zakače se za njega i tad pretražuju na njemu idealno mjesto za ubod. Uglavnom vole mekanija mjesta, stoga ih najčešće možete naći pod pazduhom, pod koljenom, na preponama…ali naravno i na bilo kojem drugom mjestu na koži.

Gore sam spomenula da je ovo krpelj čvrstog, tvrdog tijela. Tijelo im je tako tvrdo da kad ulovite krpelja na sebi ili vašoj životinji, ne možete ga zgnječiti noktima i tako likvidirati, ostaje živ nakon takvog zahvata. Tu mislim na mužjake i na ženke prije hranjenja. Ja koristim kamenje, dakle stavim krpelja na tvrdu površinu i zgnječim ga kamenom.

krpelj 1

Osobno, kako sam iz kraja u kojem su česti krpelji, i kako često boravim u prirodi imala sam ih već dosta, par komada na godinu. Moji psi su ih svako proljeće puni, tako da ih u to doba godine obavezno štitim ampulama. Nisam se nikad cijepila niti ne namjeravam jer ne vjerujem u djelotvornost cjepiva. Najviše sam krpelja “pokupila” u obližnjem šumarku, tako da iz iskustva mogu reći da izbjegavajte doticaj s granama i lišćem dok prolazite šumarkom, tu oni čekaju. Ima ih dosta i u visokoj travi na livadama. Kad se vratite iz takvih šetnji, preobucite se, dobro istuširajte ili okupajte, i obratite pažnju na svaku sitnicu gdje vas zasvrbi po tijelu – provjerite – možda je baš to krpelj koji šeće po vama dok traži idealno mjesto za hranjenje – tako sam ih dosta na sebi uhvatila.

A više o krpeljima, kako se zaštititi i kako ih ukloniti možete pročitati ovdje.

 

O autorici