Što vas veseli u vrtu ovih dana? - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 28. kolovoza 2023.

Što vas veseli u vrtu ovih dana?

Vele jedni, loša je godina, baš i nema rajčica…no, zar su rajčice sve što uzgajamo u vrtu?
Da, nije baš neka godina za rajčice, puno vlage pogodovalo je širenju plamenjače….ali, zato je kod mene godina mahunarki kojima je vlaga pogodovala. Visoke su mahune pogotovo dobro uspjele i jako obilno rodile, još uvijek imam puno za pobrati. Ima i dovoljno graha – za razliku od prošle godine kad ga je bilo izuzetno malo.

Ako sadimo raznoliki vrt – u njemu uvijek nešto izraste i tijekom cijele sezone sigurno je da ćemo nešto ubrati u njemu unatoč svim izazovima.

Stoga, umjesto da se žalostimo radi onog što nije uspjelo, idemo se veseliti onome čega imamo u izobilju. Naučimo se gledati čašu koja je napola puna, a ne čašu koja je napola prazna.

Ja grcam u mahunama, a tko zna, možda iduće sezone neće biti baš nešto za njih. Ima tikvica, graha, paprika…..
Iako je u travnju bio mraz nekoliko dana, ipak imam nešto krušaka, jabuka, bresaka, neopisivo sam zahvalna na tome. Srećom, posadila sam jako raznolike voćnjake, s sortama koje dozrijevaju i cvatu u različito vrijeme – tako da uvijek nešto rodi, unatoč svim izazovima na proljeće.

I sezona nije gotova, sijemo i sadimo dalje, slijede jesenske kulture, uvijek s vjerom u budućnost, da će iduće sezone biti bolje, da ćemo moći i znati još pametnije i bolje zahvaljujući iskustvu koje imamo nakon ovakvih izazova u vrtu. Jesen je tek na vratima, a tijekom jeseni opet možemo svašta uzgojiti u vrtu, poput matovilca, špinata, rukole, rotkvica, jesenskih salata….

Stoga, prije nego krenete u negativna razmišljanja oko onog što nije uspjelo ove sezone, sjetite se sveg onog što je dobro uspjelo i što vas veseli na vrtu ovih dana. A sva negativna iskustva možemo pretvoriti u pozitivno ukoliko ih uzmemo kao znanje, kao lekcije za budućnost, kada ćemo znati još bolje na temelju sveg što smo proživjeli do sada.

O autorici