Snaga života u sjemenki - Biovrt - u skladu s prirodom

Snaga života u sjemenki

Pred nekoliko sam tjedana pripremala rajčice za kuhanje umaka, tj sos od zrelih ubranih rajčica s vrta, i pritom sam uzimala sjeme rajčica. Sjeme uzimam na način da narežem rajčice na komade i ispirem sjeme u cjedilo. Na taj način odjednom pripremam dakle i rajčice za umak i spremim sjeme, pa dakle riješim 2 muhe jednim udarcem – umak je gušći i brže se skuha, a sjeme stavim sušiti na novinski papir.

rajcica sjeme
Kako je bilo jako puno rajčica i to sam radila nekoliko sati, sjemenke su doslovno frcale na sve strane 🙂 I tako su neke i završile gore u otvoru sudopera, a neke su tamo negdje i ostale. To ne bih niti znala da me tjedan dana poslije nije dočekalo pravo malo čudo: proklijala sjemenka rajčice počela je rasti iz gornjeg otvora sudopera:
proklijala rajcica 2
Doista, pravo malo čudo kako se ta biljčica bez trunke zemlje, ali srećom za nju u vlažnim uvjetima bori za opstanak i raste, i to na mjestu gdje nikad ne bih očekivala da bi se to moglo dogoditi.
Doduše, već su mi rasli vrtni hibiskusi u prtljažniku automobila na tepihu, kad sam jednom prilikom vozila sadnicu vrtnoga hibiskusa s koje su sjemenke popadale na vlažni tepih u prtljažniku, a priroda je dalje odradila svoje. Pa eto, nakon tepiha u prtljažniku, sad se mogu pohvaliti da kod mene biljke same rastu i u sudoperu:)
Biljčica rajčice je nakon što sam ju zapazila posađena u teglu. Nažalost sad je jesen, ali ću ju ostaviti na prozorskoj dasci, jer kakvim je čudom započela život, nikad se ne zna 🙂
 

O autorici