Sjeme je naše ljudsko pravo – očekuje se dorada Zakona o sjemenju za drugo čitanje - Biovrt - u skladu s prirodom

Sjeme je naše ljudsko pravo – očekuje se dorada Zakona o sjemenju za drugo čitanje

11.02.2021. je u Saboru održana 16. sjednica Odbora za poljoprivredu na kojoj su sudjelovali i predstavnici Inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo” Sunčana Pešak, Robert Hadžić i Silvija Kolar-Fodor. Tema sjednice bila je prijedlog Zakona o sjemenju, o čemu nas informiram već zadnja 2 mjeseca i radi čega smo osnovali Inicijativu „Sjeme je naše ljudsko pravo!“. Zahvaljujući vrlo profesionalnom i konstruktivnom pristupu i pripremi predsjednice saborskog odbora za poljoprivredu Marijane Petir, navedeni članovi inicijative su uključeni u samu sjednicu kao govornici u raspravi, te su sva ključna pitanja oko određenih članaka zakona – a to je Članak 16 i obaveza dorade raspravljena. Ovakav profesionalni i konstruktivni pristup procesu donošenja Zakona o sjemenju pohvaljujemo i podržavamo.

Snimku sjednice možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=f7xmOG4rupU

Zakon je prošao u drugo čitanje, ali postigli smo jako puno. U raspravi i izlaganju većine govornika, članak 16 te način definiranja dorade prepoznati su kao problem i nešto što treba mijenjati. Ministarstvo poljoprivrede dalo je obećanje (koje je ušlo u zapisnik) je da će krenuti u doradu istog prema svim komentarima iznesenim na sjednici.

Hvala svima koji su poduprli inicijativu, posebno zainteresiranim građanima koji su pratili online sjednicu te ostavili komentare na istoj te koji su se okupili u četvrtak prijepodne na konferenciji za novinare i prosvjedu na Markovom trgu. Hvala i svima vama i nama volonterima na ogromnom radu i trudu i hvala saborskim zastupnicima koji su prepoznali važnost prava na sjeme kao glavno pitanje hrvatskog prehrambenog suvereniteta.

Izjavu koju smo poslali u medije 11.02.2021. pročitajte ovdje: Priopćenje za medije 11022021 Inicijativa sjeme

Za kraj, ali ne najmanje važno: pozivamo dio znanstvene zajednice koja je s omalovažavanjem prozvala Inicijativu i sve njezine članice (udruge) i pojedince da pristupe konstruktivnom dijalogu kako bismo zajednički radili na uklanjanju opterećenja i ograničenja koja hrvatsku poljoprivredu čine nekonkurentnom. Nekritičkim prepisivanjem naloga odozgo evidentno se služi sjemenarskom lobiju koji je u ovim trenucima vrlo aktivan na europskoj i domaćoj razini, u potpunoj suprotnosti sa svim odrednicama i strateškim smjernicama buduće zelene europske politike.
Mi smo u procesu analize predloženog Zakona o sjemenu konzultirali najeminentnije svjetske i europske pravne stručnjake i eksperte za sjemenarstvo i vodili se zaštitom nacionalnih interesa u ostvarivanju prehrambene suverenosti. Također napominjemo da je i dio znanstvene zajednice podržao zahtjeve inicijative i kritički se postavio navedenom problemu na koji smo upozorili. Naglašavamo da je kritički stav i zajednička suradnja svih zainteresiranih dionika jedini način kako svi zajedno možemo doći do dobrog Zakona o sjemenju koji će obuhvatiti potrebe svih zainteresiranih strana.

Obavijestit ćemo vas o daljnjim planovima, a naše aktivnosti možete pratiti na fb stranici inicjative „Sjeme je naše ljudsko pravo“. #nedamosjeme

O autorici