Sibirske, mongolske i američke borovnice – u čemu je razlika? - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 29. lipnja 2021.

Sibirske, mongolske i američke borovnice – u čemu je razlika?

Zadnjih godina ponuda bobičastog voća, ali i sadnica raznih sorti sve je veća. Pa tako mnogi nisu niti nikad čuli za razne vrste borovnica, a možda niti probali. Na svom biovrtu uzgajam različite sorte i sibirskih, i mongolskih i američkih borovnica. Evo koje su njihove glavne karakteristike i zašto biste ih trebali posaditi.

SIBIRSKA BOROVNICA, HASKAP – LONICERA CAERULEA
Obožavam sibirske borovnice jer su najranije bobičasto voće – dozrijevaju već krajem svibnja. Zato se u njemačkom govornom području nazivaju i maibeere – majske bobice. Kad su se pojavile na tržištu unazad nekih 10-tak godina, bile su dostupne većinom sorte s sitnim i kiselo-gorkim plodovima – okus im je bio stvarno grozan.

Ali nakon toga, zadnjih godina postoji na tržištu postoji sve više sorti koje su i većih plodova i odličnog okusa. Tu bih kao vrlo fine sorte izdvojila npr. Aurora, Tundra, Nimfa…. Imaju velike, duguljaste i jako ukusne plodove, opisala bi ih po okusu kao mješavinu američke borovnice i šljive.

MERALA, KRUŠVICA, MONGOLSKA BOROVNICA – AMELANCHIER
Krušvica, merala, mongolska borovnica je za sad najmanje poznata od svih borovnica, ali vjerujem da će se i to uskoro promijeniti. Imam više sorti, ali za sad, nijedna se mi ne može nositi s okusom ove na fotografiji. Ovo je bobičasto voće koje dozrijeva nešto poslije sibirske borovnice, tijekom lipnja. Na proljeće prekrasno cvate, na jesen listovi poprime prekrasnu crveni boju, pa ima i ukrasne prednosti. Po okusu je slatka, nimalo kisela i nimalo trpka. A prednost joj je i ta što nije zahtjevna za uzgoj po pitanju tla i vlage kao recimo američke borovnice.

Više o njoj pročitajte u mom članku OVDJE, a pogledajte i moj novi video o krušvici:

AMERIČKA BOROVNICA – VACCINIUM CORYMBOSUM
Američka borovnica upravo dozrijeva – dakle u drugoj polovici lipnja i u prvoj polovici srpnja. Postoje rane, srednje i kasne sorte, a zanimljiva je i recimo sorta roza, pink boje. Od svih navedenih borovnica – američka je najzahtjevnija za uzgoj – treba drenirana, rastresita i vlažna kisela zemljišta –  bez odgovarajuće pH vrijednosti tla neće dobro roditi.
Borovnica je i zdrava i ukusna, kiselo slatka, a kao i sve ostale borovnice, vrlo zdrava i bogata i raznim nutrijentima i antioksidansima.

Svo ovo bobičasto voće dobro podnosi i zamrzavanje, odlične su i za zelene sokove, ali i klasične sokove, pekmeze…. U svakom slučaju, ako želite da vam obilje bobičastog zdravog voća potraje, onda svakako na svoje imanje posadite i više raznih vrsti borovnica.

O autorici