Krušvica, Merala, Mongolska borovnica – Amelanchier - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 25. lipnja 2021.

Krušvica, Merala, Mongolska borovnica – Amelanchier

Jeste li kad probali krušvicu? Radi se o vrlo ukusnim slatkim bobicama koji pomalo liče i podsjećaju na borovnicu.
Iako krušvica/merala raste u našim krajevima već dugo, a u hortikulturi se koristi mnogo radi prekrasnih bijelih cvjetova na proljeće, njezin potencijal kao bobičasto voće tek se otkriva zadnjih godina. Tako zadnjih nekoliko godine ovo voće možete naći pod nazivom „mongolska borovnica“.

Postoji jako puno različitih sorti, a na tržištu se mogu naći Amelanchier alnifolia, A. lamarckii, A. ovalis i A. canadensis. Razlika je u rastu i u plodovima – postoje vrste s zbijenijim „grozdovima“ i s manje zbijenim. Cijepljene vrste narastu manje, nekih 3 metara u širinu i visinu, dok one na vlastitom korijenu mogu narasti i preko 6 metara (i u širinu i u visinu).

Po meni postoji velika razlika u okusu od sorte do sorte. Plod krušvice – merale je izuzetno sladak, nimalo kiseli i nimalo trpki. Osobno su mi najboljeg okusa one koje su bila na tržištu prije ovih novih cijepljenih sorata, a neke nove cijepljene sorte imaju čak i po meni izuzetno razočaravajući,, slatko-vodenasti okus.

Krušvica je relativno rano bobičasto voće, dozrijeva nakon sibirske, a prije američke borovnice. Dozrijeva postupno, a jednom kad dozori treba ju pobrati čim prije inače plodovi postaju presuhi. Zreli plodovi su pokriveni svojevrsnom voštanom prevlakom, ljubičasto su plavkaste boje. Možete ju jesti sirovu, zamrzavati, raditi od nje sokove, pekmeze…. Jedni ju i ciljano uzgajaju za poboljšavanje okusa proizvoda od aronije – pa se onda prije zamrzava i koristi kasnije zajedno s aronijom kad ona dozori.

Još jedna velika prednost krušvice pred npr. američkom borovnicom je to što je izuzetno otporna i prilagodljiva. Nema nikakve posebne zahtjeve u pogledu pH ili vlažnosti tla kao npr. američka borovnica, dobro podnosi i veću vlagu i sušu, i jako dobro podnosi kasne proljetne mrazeve. Unatoč kasnom mrazu (i) ovog proljeća, krušvica je dobro rodila, iako je baš cvala za vrijeme mraza.

I za kraj, osim što su ukusni, plodovi krušvice izuzetno su zdravi. U svakom slučaju, puno je razloga za posaditi barem jedan grm u vaš vrt.

Još više pogledajte i u mom videu:

O autorici