Prosinac 2015. - u velikim radovima - Biovrt - u skladu s prirodom

Prosinac 2015. – u velikim radovima

Tijekom prosinca vrijeme je bilo prilično povoljno i uspjela sam obaviti puno radova u vrtu.

MICANJE TRAVE OKO VOĆKI

S obzirom na to da mi bobičasto voće  u travi među voćkama dosta stagnira, jer trava im oduzima hranjivo i guši ih, započela sam svoj novi “projekt” na biovrtu – skidanje trave oko voćki i bobičastog grmlja, te sadnja lukovica oko voćki, ljekovitog bilja, te jagoda između. Tako više neće muž tijekom košnje biti preblizu voćkama pa ih neće oštetiti, a trebalo bi i sve bolje rasti jer je trava žderač hranjiva i puno im oduzima (VIŠE). Usput sam voćke pognojila i briketiranim organskim gnojivom. Dobila sam od mame 2 kante narcisa, njoj su se jako razrasle i počele se gušiti, i to mi je bilo taman za posaditi oko voćki iza biovrta.  Lukovice narcisa su bile jako potonule kod mame, veli ona na dubinu 1,5 lopate, zato sad posađene strše jer su već počele rasti prema gore. To je jedan od razloga zašto ih treba rasaditi svakih nekoliko godina. Kako narcise navodno tjeraju voluharice, trebalo bi biti i lijepo i korisno s narcisama oko voćki.

Kupila sam i balu sijena da sve to pomalčiram, doma mi je ponestalo sijena. Tako budu i te nikle lukovice zaštićene, ali i tlo od nabijanja.

skidanje trave oko voćki     malčiranje oko voćki

SADNJA I PRESAĐIVANJA U VOĆNJAKU

Nakon što sam u voćnjaku iza biovrta tako sredila sva 3 reda,  12.12. sam naručila još voćki za sadnju – bilo je lijepo vrijeme, a ja sva u zaletu 😀

Ovo su voćke koje sam naručila i posadila tijekom prosinca:

Stupaste jabuke – balerinka zimska zelena i crvena te ljetna crvena, mušmula, ribiz crni Otello i Rosenthall, Jabuke na srednjebujnim podlogama, otporne vrste: Freedom (poč. 10. mj), Limunka (kraj 10.mj), Julyred (početak 7. mj),  Red elstar (početak 9. mj.), Red melba (kraj 7. mj). Topaz i Liberty, kruške: Santa marija (sredina 8. mj), Pastorčica (kraj 09), Conference (09 mj), i trešnju Sunburst ( sredina 6. mj).

Roditelji su mi pomogli posaditi 5 sadnica na šljunčanom voćnjaku – mušmulu i 4 jabuke i 5 u šumskom vrtu – jabuke i kruške. Naime, kad bi dojurila doma s posla već je bio mrak, pa sam 2 dana prije otišla s posla da smo to posadili skupa.

Na šljunčanom voćnjaku smo izvadili i 1 šljivu koja nije uopće rasla nego samo bujala sa strane – to sam posadila u šumski vrt, tamo šljive dobro rastu. U šumskom vrtu sam izvadila 1 slabobujnu jabuku. Te slabobujne jabuke koje imam sam odlučila posaditi u vinograd mojih teta pokraj – ima dosta mjesta gdje se je loza posušila, a slabobujne jabuke ipak trebaju neki dobar potporanj. Dakle idealno. Jedino što sadim na susjedovom a ne na svom gruntu.

Mama mi je još pomogla na udaljenoj livadi posaditi još 1 gromadu bambusa što mi je sestra uvalila, te trešnju Sunburst te jednu divlju trešnju koju sam izvadila iz šljunčanog voćnjaka. Tu divlju je trešnju divljač dosta uništila – ali tjera na donjem dijelu stabla. Te sam trešnje kao i sve ostale voćke tamo zaštitila “omotačem” od žičane ograde, te maknula etiketu s nove voćke – nikad se ne zna.

Kupila sam i posadila još 4 aronije  na parceli iza vrta br 2, te posadila i prije kupljene crne ribize. Presadila sam 3 tajberija – pojele su mu korijenje voluharice, pa sam ga sadila sa staklom, na rubu biovrta uz ogradu. Presadila sam i 3 velike joste – toliko su narasle u biovrtu da nisam već mogla pored prolaziti, a i nisam ih zato pobrala… sad su dolje u voćnjaku iza vrta br 2 – a na njihovo mjesto u biovrtu sam posadila stupaste jabuke – za njih je to taman mjesto u biovrtu blizu ograde, kraj šparoga. Josta se tako uspješno sama ukorjenjuje – 1 grana se je polegla od tih koje sam iskopavala i jako se je bujno zakorijenila. A super i što ima dosta plitko korijenje, pa ju nije bilo teško izvaditi. Zadnje 2 joste su završile presađene među voćkama iza biovrta.

Presadila sam i maline mjesečarke, imala sam ih iza biovrta s obje strane nektarine, ali pola se je posušilo, pa sam sve stavila u 1 red, na kraju ograde iza biovrta.

A uvijek se dogodi da ne stigneš sve posaditi kako sam si zamislila jer je još nešto uletjelo – tako mi je mama usred poslova s premještanjem i sadnjom voćki dovezla sadnicu kalopera, žutog helenija, žutih irisa i još narcisa, trebalo je i to posaditi – iza biovrta među voćkama.

Posadila sam i zadnju krušku, pastorčicu, na drugom kraju biovrta, na gredicu s jagodama kitnjačama. Dakle povoćkavam i pomalo biovrt sa strane 😀 Tek nakon sadnje sam malo podrobnije išla proučavati kruške prema oprašivačima  – ispala mi je dobra kombinacija iza biovrta-  za vilijamovku je dobar oprašivač klapov ljubimac, a imam ih posađene blizu. A u šumskom vrtu je posađena kruška Santa marija, koja glasi kao dobar oprašivač, pa bude ok i tamo za kruške koje su tamo posađene.

13.12.15.  sam presadila 1  slabobujnu jabuku na biovrtu, prošle sam ju godine posadila u kantu jer su joj korijenje žderale voluharice. Sad sam tu cijelu kantu s posađenom jabukom izvadila (dobro da je drška ostala na kanti, nije lagana bila :D) i presadila malo dalje uz ogradu – da ograda bude dobar potporanj.  I dok sam sadila te stupaste jabuke, s puno usitnjenog stakla oko korijenja, sam bila zabrinuta hoće li i njih voluharice napasti… i da bi možda i njih pametno bilo posaditi u ukopane kante.

I na kraju sam izvadila  4 slabobujne jabuke u voćnjaku iza biovrta koje sam na proljeće posadila u kante, da ih sadim idućih u vinograd uz žicu. Peta jabuka, koja nije bila u kanti, je bila prilično oglodana, samo je jedan čuperak korijenja sa strane ostao, grrrrr.   Voluharice baš obožavaju te slabobujne jabuke 🙁 Bila je posađena sa staklom, ali očigledno premalo usitnjenim – više im smeta fina staklena prašina u zemlji. Nju sam sad isto posadila u kantu (izbušenu naravno) kraj ograde u biovrtu, dobro pognojila, za svaki slučaj i u kantu stavila staklo, i nadam se da bude sad se izborila za život – već ove godine nije rodila radi toga. Stalno je to nadmudrivanje s tim voluharicama…. od sad nadalje sve slabobujne jabuke sadim u probušene kante, tako mi je sigurnije, jer niti usitnjeno staklo nije dovoljno.

slabobujne voćke posađene u kante radi voluharica     slabobujne voćke posađene u kante radi voluharica 2

17.12.15. mi „vrag nije dao mira” pa sam otišla kupiti još jednu jabuku u rasadnik, mutsu na srednje bujnoj podlozi, ali nekako sam usput kupila i jabuku jonagored koja je nastala križanjem jonagold i idared – baš me zanima kakvi su plodovi. To sam uvalila mami da si posadi jer nisam imala više mjesta.

Htjela sam kupiti još 3 kruške da ih posadim u tetin vinograd tj par reda loze koje raste kraj vrta br 2, ali nisu imali sorte koje ja želim na podlozi BA-29 tj dunji, nego samo na divljoj kruški, a to mi je preveliko za vinograd. Kako je puhao jako hladan vjetar, voćke sam samo utrapila za sadnju nekog toplijeg dana.

19.12.15.  je bio krasan sunčani i konačno topliji dan i iskoristila sam to za sadnju. Muž mi je izbušio kante koje sam skupila. Prvo sam posadila jabuku mutsu koju sam smjestila na parceli iza biovrta, na mjestu gdje sam izvadila jednu slabobujnu jabuku koju su dosta pojele voluharica, pa sam ju posadila u mrežu. Naime,  kupila sam plastificiranu gušće pletenu ali jako fleksibilnu žičanu mrežu i stavila to u rupu, pa onda posadila jabuku, još sa staklom. Što je sigurno je sigurno, pušem na hladno s voluharicama 🙂 Jedino me malo brine hoće li možda dok se jako korijenje razraste mreža smetati korijenju za razvoj – ali bolje to nego da bude pojedeno.

mreža     voćka posađena u mrežu

Nakon toga sam odvezla 4 kante voćki koje sam prije izvadila do početka vinograda, gdje su na početku 3 reda bila prazna mjesta. Skinula sam travu i posadila sam 4 jabuke u kanti, pa 1 izvađenu iz šumskog vrta, i još 1 sam izvadila u biovrtu i 3 jabuke na kraju voćnjaka iza biovrta (iza sremze) – sve ove izvađene sam isto dakle posadila u kantu, s time da su 2 bile prilično nagrizenog korijenja, 3 nisu. Slabobujne bi jabuke morale imati dovoljno prostora u kantama, a kante su izbušene i ispod i sa strane. Tako ih je i jako lako presaditi. A prema iskustvu s njima, dok počnu rađati, bolje da su na žici za koju se grane mogu privezati, jer su često dosta slabašna stabalca koja ne mogu držati urod.

I baš sam zadovoljna, sadnja voćki se polako primicala k kraju.

21.12.15. sam  maksimalno sam iskoristila vrijeme za sadnju i presađivanje po vrtu, opet sam dobila nove ideje za premještaj 😀 Izvadila sam 2 već dosta velike višnje koje su rasle malo dalje od odraslih stabala, tamo uvijek niknu nove, a to je prekrasna starinska tamnocrvena višnja koja se tako razmnoži bez kalemljenja. Jednu sam posadila u šumski vrt u zadnju rupu koja je čekala iskopana, jednu sam dala mami. Presadila sam i 1 malu breskvu koja je nikla iz koštice, bliže međi s prepumpnom stanicom da ne smeta novoj jabuci, te sam tamo blizu posadila i nešto astera.

Posadila sam i zadnju krušvicu koja je čekala u tegli i presadila 1 krušvicu s drugog reda u voćnjaku, i to iza sremze u voćnjaku iza biovrta, tamo gdje sam izvadila 3 slabobujne jabuke. Naime krušvica naraste veća nego sam si mislila – do 3 metra, te ne može baš biti između bliže posađenih voćki.

Između jabuka uz žicu u vinogradu posadila sam 1 zlatnu malinu, te posijala mušmule – baš si želim grmove mušmule.

26.12.15. sam uspjela presaditi preostale jabuke. Presadila sam 2 velike i 7 jednogodišnjih koje sam uzgojila za podloge – izrasle su iz korijena slabobujne jabuke, na proljeće sam ih rasadila u red, a sad sam ih posadila u tetin vinograd među većim jabukama i na proljeće ću ih kalemiti. Najveći je dio posla skinuti sloj trave, prava fizikalija 😀 Tim busenima trave “zavozila”  sam jedan dio mog grunta gdje je nešto niže, pa dakle izravnala sam tlo.

Izvadila sam i 1 preostalu višnju koja je izrasla malo dalje od tetinog kokošinjca, ona višnja koja se širi korijenjem…. već je bila dosta velika, viša od mene i razgranata, a 2 glavna korijena su joj bila od majke višnje, tako da nije imala svog samostalnog korijena – ali se nadam da će se ipak izboriti za opstanak – nju sam posadila iza vrta br 2, gdje sam izvadila slabobujnu jabuku.

Presadila sam još zadnje 2 krušvice, ne daleko od onoga gdje su bile, ali da imaju malo više mjesta i 1 ogrozd koji nikako da naraste u voćnjaku iza vrta br 2, sad je smješten u voćnjak iza biovrta.

I naravno da sve to nikako da završi, jer sam u srijedu na sajmu opet nešto kupila – muški i ženski vučji trn, to je u planu za sadnju na šudrani voćnjak.

27.12.15. sam isto malo „raspalila” po vrtu 😀 Konačno je došlo na red rasađivanje trajnica i dvogodišnjeg bilja s vrta br 2 na trajne pozicije. Presadila sam ipomsis rubrum, planinski phlox (još je cvao !!), muškatnu kadulju i srebrnastu kadulju, kineski karanfil, makove i krilatu suhu bijelu ružu, te barbareu – nešto na biovrt, nešto na pomalčirane gredice na vrtu br 2. Krilata suha ruža mi se je dosta zasijala, a prošle je zime prezimila debelo pomalčirana, pa pokušavam i ove godine. Svašta niče po vrtu br 2, još ću tijekom zime i proljeća presaditi dosta makova i kamilice – oni više ne niču sami na biovrtu – nego samo na dijelovima vrtova gdje prekopam u drugoj polovici ljeta, negdje tijekom kolovoza.

BERBE U VRTU

Prolazeći kroz vrt br 2 sam uvidjela da me još puno berbi čeka i to sam odlučila sad napraviti prije jačih minusa koji su u prognozi. Naime, i mrkva i cikla i zelje (dio okruglog je ipak propao od minusa – ali crveno i špićasto ne) – sve to izdrži lagane minuse i radije sve to imam svježe na vrtu nego da mi negdje propada u podrumu, nije mi više to. Do tada je išlo do -4, to je bilo prihvatljivo jer tlo ne smrzava i sve to može više manje izdržati, ali bilo je za sljedeće dane u prognozi -10, znači to je to. Tako sam godinu završavala sa završnim berbama u vrtu. Pobrala sam crveno-bijelu ciklu – nije mi jasno kako, ali nisu ju opće taknule voluharice, ja presretna 🙂 Čak sam odlučila posvud po vrtu manje cikle ostaviti voluharicama u znak pomirenja 😀 Mrkvu sam dio pobrala i dosta ostavila na vrtu – presretna sam jer je na jesen narasla ogromna.

Dio kolaca od najkasnijeg graha nisam pospremila, čak i dio kukuruza nisam pobrala, a moram dakle pobrati i crveno i špićasto zelje… dakle s krajem godine ja tek završavam vrtne poslove, a još toliko planova  😀 Ali ok, pristajem i na prisilni godišnji uskoro 😀

28.12.15. sam imala najavljenu berbu povrća. Ne s košarama, s kantama i tačkama:D

Mrkva je super narasla tijekom jeseni, baš se je lijepo udebljala i slatka je – deblje sam pobrala i spremila, bilo je za 1 kantu, sitnije su ostale na vrtu. Pobrala sam sve deblje glavice crvenog zelja i kelja, dio sam počupala jer tak duže drže, postavila sam ih u podrum na zemljani pod, možda sutra posadim te u kante, ili objesim naopačke (da se voda van iscijedi). Za dio sam bijelog zelja nažalost zakasnila, ono je osjetljivije na minuse i počelo je propadati nakon mrazeva.

A bilo je i repe

mrkva     repa

I onda sve to lijepo natovariš u tačke i voziš doma 😀 Dio je u frižideru, dio kod prijateljice, dio kod susjede, dio u podrumu. Nebu gladi 😀

berba u biovrtu 1     berba u biovrtu 2

29.12.15. sam završila s radovima na vrtu za ovu godinu. Povadila sam i pospremila preostale kolce. Izvadila sam 3 najljepše biljke međimurskog zelja i presadila ga u kantu i stavila u podrum, pod mali prozorček. To budem na proljeće opet posadila, za sjeme. Posadila sam i kelj i crveno zelje u kante u podrumu. Pobrala sam dio blitve na vrtu. Zaštitila sam voćke i ustanovila da moram kupiti još barem 2 zaštitne mrežice za voćke. Nadam se da mi voluharice neće glodati krušvicu, a nije deblo nego grmoliko, pa ne mogu staviti mrežicu. Jako sam zadovoljna s napravljenim radovima do sad, i jedva čekam novi početak sezone

30.12.15. Ok, lagala sam 😀 . Nisam bila završila s radovima na vrtu. Danas sam ispraznila bačvu s tekućim gnojivom od koprive, zalijala ostatkom jabuku i breskve. Kupila sam zaštitne mreže za voćke i zaštitila preostale 2 jabuke, te skužila da je još 1 nezaštićena. Dobro da sam kupila više mreža 😀

I još mnogo fotografija iz biovrta u prosincu 2015 možete pogledati u sljedećem foto-albumu prosinca 2015:

https://www.biovrt.com/galerija/prosinac-2015/

 

O autorici