Privucite leptire u vrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Privucite leptire u vrt

Leptire mnogi smatraju neopisivo lijepim i neodoljivim stvorenjima i svi uživamo promatrajući ih. Ukoliko imate vrt, pomnim planiranjem i sadnjom određenih vrsti možete povećati broj leptira u vašem vrtu. A počela je jesen, s njome i jesenska sadnja trajnica, lukovica, ukrasnog grmlja i drveća, pa je ovo idealno vrijeme za to i napraviti.

Leptiri ne vole vjetar, više vole zaštićene gredice i livade. Neki često vole obitavati na otvorenim, sunčanim livadama, dok se neki radije skrivaju u polusjeni na rubovima tih livada. Također, različite su biljke koje privlače odrasle leptire nudeći im nektar, i koje su pogodne za rast gusjenica leptira, osiguravajući im hranu za rast i razvoj. Stoga, morate u vrtu predvidjeti biljke i za pašu za leptire, ali i za poljeganje njihovih jajašca. To često nisu iste biljke, a osigurati im oboje je podjednako važno. Dakle, tako divna, krhka i gotovo mitski lijepa stvorenja nakon jajašca prvo postaju ružne i često proždrljive gusjenice. Mnogi nisu oduševljeni kad zapaze da se gusjenice hrane na nekom cvijeću ili biljkama koje uzgajaju, pa zato ipak stanite i prije nego uništite gusjenice, probajte provjeriti u kakvog bi one leptira mogle izrasti. Npr, možda ste naišli na gusjenicu lastinog repa, jednog od najljepših leptira u našim krajevima.

Fotografije:

1. gusjenica lastinog repa, koju najčešće možete naći na biljkama iz obitelji štitarki (kopar, mrkva, komorač i sl)

2. gusjenice na biljci lanilist

lastin rep gusjenicagusjenice na lanilistu

Za rast i razvoj leptira odnosno njihovih gusjenica najbolje bi bilo imati neki divlji, zapušteni kutak, jer ćete ih teško privući urednim i praznim gredicama monokultura. Osim toga, mnoge vrste vole koprivu, vrbu, biljke iz obitelji sljezolika (Malvaceae), grahorice, te biljke iz obitelji štitarki i kupusnjača. Puno gusjenica uvijek primijetim i na biljci lanilistu, a i mnogo je vrsti drveća i grmlja dobro stanište za gusjenice. Stoga, nedaleko od vašeg cvjetnjaka u kojem ćete zasaditi cvijeće koje privlači odrasle leptira, svakako predvidite i divlji kutak za gusjenice leptira, tako ćete povećati broj leptira u vašem vrtu. Također, imajte na umu da različite vrste leptira privlače različite biljke, pa stoga nije na odmet proučiti kakve se vrste leptira najčešće nalaze u vašem kraju i sukladno tome kojim bi ih biljkama mogli privući u vrt.

Što se tiče cvijeća koje privlači odrasle leptire, najviše im nudeći velike količine nektara, postoje određene vrste biljaka koje baš posebno privlače leptire i to toliko jako da se te biljke i nazivaju biljke za leptire. Najpoznatija od tih biljaka u našim krajevima svakako je buddleia daviddi – budleja ili leptirov grm. Sadnjom ovog ukrasnog grma sigurno ćete si osigurati mnoštvo razigranih raznovrsnih leptira u vašem vrtu, i to u velikom broju. Osim toga, ako se redovito orezuju ocvali cvjetovi, leptirov grm će cvasti cijelo ljeto i tako cijelo ljeto privlačiti leptire.

budlejasilene armeria 2

A od boja cvijeća, leptiri izgleda da najviše vole upravo ljubičastu i žutu boju, ali presudan je čini mi se i izgled cvjetova – najviše ih primjećujem na malim trubastim cvjetićima, baš idealnim za skupljanje nektara dugim rilom koje leptiri imaju. Tako su leptiri česti i na cvijeću poput verbene bonariensis, turski karanfil, silene armeria, ukasne kadulje – salvia (pogotovo salvia victoria blue), liatris spicata, te raznim vrstama lychnisa.

verbena bonariensiscarsko oko i leptir

Leptiri su kod mene česti i na ehinaceji (Echinanea purpurea) – u vrtu prepunom žutim rudbeckijama bilo je jasno vidljivo kako su leptiri ciljano birali samo echinacee u tom cvjetnom šarenilu. Da biste imali česte posjete leptira u svom vrtu svakako posijte/posadite i neke od ovih biljaka: cinija (lat. Zinnia elegans), carsko oko (lat. coreopsis tinctoria), pijetlova krijesta (lat. Celosia argentea), suncokret, ivančice.

echinacea 1echinacea 2

Često je opstanak leptira usko povezan s određenim biljnim vrstama i staništima. Tako npr. na sjevernom američkom kontinentu (SAD i Kanada), za biljke iz obitelji Asclepias, a pogotovo za vrstu Asclepias tuberosa koju mi nazivamo svilenica, najčešći je naziv butterfly weed, dakle leptirova biljka – baš samo tom biljkom se hrani gusjenica leptira monarha, jednog od najomiljenijih leptira u tim krajevima. Tog leptira nema kod nas i nisam primijetila da bi se oko svilenice baš nešto posebno okupljali naši domaći leptiri.
U Međimurju je puno napora posvećeno očuvanju livadnog plavca i zagasitog livadnog plavca, čiji je opstanak usko povezan s livadnom biljkom velika krvara (Sanguisorba officinalis), a čiji opstanak opet ovisi o tome da se redovito kose vlažne livade. Krvara raste i u okolici mog vrta, pa imam te sreće da mi leptiri plavci navraćaju često u moj vrt. Općenito, livadno cvijeće koje je autohtono u vašim krajevima će bez sumnje privući i leptire koji su evolucijski vezani uz to cvijeće, stoga nije loša ideja malo prošetati do livada i proučiti i vrste livadnog cvijeća i leptira koji tamo obitavaju, te iste biljke razmnožiti i u svom vrtu.
leptir plavac

 

O autorici