Prepoznajte jajašca puževa u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Prepoznajte jajašca puževa u vrtu

Kraj ljeta i početak jeseni je vrijeme kada se pare puževi. U to doba godina često ćete naići na ovaj prizor:

puzevi razmnozavanje
Španjolski je puž hermafrodit, ima i muške i ženske spolne organe. To znači da se ne mora pariti s drugim puževima da bi imao potomstvo – samooplodan je. I tako od početka vrtlarske sezone, kad god su uvjeti povoljni (vlaga, temperatura) oni ostavljaju posvud jajašca. Međutim, u kolovozu i rujnu se ipak pare i s drugim pripadnicima svoje vrste, a nakon toga masovno ostavljaju svoja jajašca. U sezoni može položiti i do 400 jajasca, koja se izlježu već nakon 3,5-5 tjedana nakon polijeganja.
Ako ona položena na jesen prezime i ako se iz tih jajašca izlegu puževi, to će biti generacija koje će na proljeće napraviti invaziju po vašim vrtovima. Zato je bitno znati prepoznati ih i uništiti prilikom jesenskih radova na vrtu.
Na jajašca puževa možete naići najviše prilikom prekopavanja vrtnih gredica na jesen, jer jajašca odlažu u pukotinama u zemlji. Nerijetko ih u ovo doba godine pronalazim u busenima trave oko raznih voćki i grmlja. Može ih biti i na stotinu u nakupinama. Najčešće su kod mene 3 vrste puževa: španjolski puž, veliki balavac i mali balavac (VIŠE o vrstama).
Jajašca su okrugla, sasvim bijele boje, lagano puknu pod prstima dok ih jače stisnete.
16092014 216092014 6
Osim u busenima trave, budite jako oprezni kod lukovica, jer da bi osigurali hranu svom potomstvu, često odlažu jajašca iznad lukovica koje vole jesti.
Par puta sam već bila neugodno iznenađena kad sam našla i puževe i njihova jajašca u tlu na lukovicama ljiljana – doslovno ih obožavaju.
I kod jesenskog vađenja gomolja i lukovica možete vrlo lako nabasati na puževa jajašca – pogotovo kod dalija, gladiola, kana. Stoga dobro sve pregledajte i sve počistite da ih ne bi unijeli u podrume.
I GLISTE IMAJU SLIČNA JAJAŠCA
Pazite da jajašca puževa ne zamijenite s prozirnim mekšim ili žućkastim kuglicama koja su malo zašiljene na jednoj strani – to su jajašca glisti koje su korisne na vrtu.
Još neke vrste imaju slična jajašca, poput zlatne bube (lat. Cetonia aurata) – njena su jajašca iste veličine, okrugla i žućkasta
Fotografija 1: glista i prozirna jajašca koja je položila, u pozadini bijela puževa jajašca    
Fotografija 2: žuta jajašca zlatne bube Cetonia aurata
gliste i puzevi 0910215     glista jajasca 28092014

 

Tokom spremanja dalija znala sam naći i jajašca koja nisu bila niti potpuno bijela niti potpuno prozirna. U ono doba mislila sam da se radi o jajašcima puževa, no kako sam u međuvremenu otkrila da su i jajašca gliste istih dimenzija i na isti način položena, samo malo mekša prozirna ili žuta, više nisam sigurna o čijim se jajašima radi ukoliko nisu niti potpuno bijela niti su potpuno prozirna – kao ova dolje na fotografiji. Ukoliko znate o ovome više od mene, bilo bi mi drago da podijelite sa mnom to znanje na e-mail biovrt@biovrt.com.
puzevi jajasca
Neki kao metodu jesenskog suzbijanja puževa predlažu prekopavanje tla i ostavljanje tla golim da čim više jajašca promrzne preko zime i budu vidljiva pticama, ali to opet ima brojne nedostatke za biosustav, kao rušenje doma brojnim korisnim organizmima, niža temperatura tla zimi i izloženost vanjskim uvjetima, pa treba nekako odvagnuti što je bolje za vrt preko zime (VIŠE o malčiranju). Metodu prekopavanja i ogoljavanja tla da zimi čim više jajašca promrzne predložila bih stoga samo za ekstremne situacije i veliku invaziju puževa.
Bez obzira na to da li malčirate ili ne tokom sezone, broj puževa biti će isti. Razlika je u tome da ukoliko je tlo pomalčirano, nerijetko se zadržavaju pod malčem, a ukoliko je tlo ogoljeno, nalaze se u pukotinama u tlu ispod površine. Tokom aktivne sezone malč čak tu i pomaže, jer je lakše skupiti puževe pod malčem tokom dana, nego čekati večer da izgmižu iz pukotina na hranjenje.
A jedno od najekološkijih i najdugoročnijih rješenja u borbi protiv puževa su njihovi prirodni neprijatelji. Ja sam pred par godina nabavila indijske patke trkačice koje mogu njihovu populaciju držati pod kontrolom, jer se njima hrane. Stoga ako imate uvjete, svakako razmislite i o tome (VIŠE).
12082014 2
 

O autorici