Počelo je proljeće - Biovrt - u skladu s prirodom

Počelo je proljeće

Počelo je proljeće!! To je ono što već jako dugo iščekujem, priželjkujem, veselim se tome. To znači da konačno, onako zapravo, počinje vrtlarska sezona i radovi u vrtu. To znači da konačno, malo pomalo okolina počinje dobivati boje: trava se počinje zeleniti, a prvi proljetni cvjetići pokazuju svoje šarene latice..da, počinje šarenilo, počinju mirisi, počinju zujati bumbari i pčelice….i znate što još? Počinju pjevati ptičice.

zvoncicZadnjih tjedan dana, možda i više, često sam jednostavno stala u vrtu i slušala. Različite zvonke melodije čuju se sa svih strana: s obližnjeg grmlja, s susjedovog drveća, negdje daleko iznad mene u zraku…svaka vrsta ima svoju posebnu melodiju, i nekako mi se čini, samo u proljeće pjevaju toliko raznoliko i posebno, toliko veselo…kao da time iskazuju svo svoje veselje što započinje još jedan ciklus života.

Odrasla sam u kući na kraju sela, s jedne strane pogled je na livade i polja, s druge stane šumarak prepun ptičica. Početkom proljeća, svakog jutra već u cik zore, slavuj bi me budio svojom prekrasnom pjesmom. Isto tako, u kasnu večer, odnosno već noć, istom tom pjesmom završavao je dan. Bio je to prekrasan početak, i prekrasan završetak dana. Danas ne živim jako daleko od tog šumarka, ali ipak predaleko da bih noću i u rano jutro čula tu prekrasnu melodiju. Zato sam se jučer navečer odšetala do šumarka…i jednostavno stala i uživala u prekrasnoj, pomalo tugaljivoj melodiji…Ne sjećam se kada sam zadnji put čula bilo što tako prekrasno…a bilo je više ptičica, svaka je u svom kutku šumarka pjevala svoju vlastitu melodiju. Biti tamo na tom mjestu, u toplo proljetno predvečerje, uz sve te divne melodije,jednostavno…stati u trenutku, i biti svjestan svih mirisa i zvukova prirode…prava istinska ljepota trenutka.

eranthisAko i nemate tu sreću kao ja i nemate u blizini niti šumarak niti slavuje, ne znači da ipak nećete čuti pjesmu ptica. Treba samo stati i slušati. I u gradu, usred gradske strke i buke, i tamo pjevaju ptičice svoje melodije. Ali morate usporiti, stati, postati svjesni da su one oko vas, onda ćete ih i čuti.

U ovoj novoj vrtlarskoj godini koja upravo počinje, u ovom novom ciklusu života koji se budi, želim vam svima puno radosti, veselja, živahnosti, dobrih ideja, inspiracije, veselja, sreće, šarenila, zelenila i obilja u vašim vrtovima. Uživajte u proljeću, uživajte u stvaranju, uživajte u prirodi koja je zaista prekrasna u svim svojim oblicima. Tu je oko nas, samo treba malo stati da biste ju mogli bolje vidjeti, čuti i doživjeti.

Na slijedećem linku možete pogledati i poslušati:

Ptice selice i stanarice naših krajeva – slikom, zvukom i riječima upoznajemo vas s dvadesetak vrsta naših najčešćih ptica. Gdje žive, čime se hrane, kako se gnijezde, lete i glasaju naučite “listajući” ovu malu interaktivnu enciklopediju.

Ptice nasih krajeva mala interaktivna enciklopedija

 

O autorici