Mladi kukuruz (na žaru) - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 19. kolovoza 2011.

Mladi kukuruz (na žaru)

Kad se prisjećam svog djetinjstva i koje sam stvari najradije radila kao dijete, onda je pečenje mladog kukuruza – pečenica – jedna od prvih stvari koje mi padnu na pamet. Da, kuhani mladi kukuruz (mlečec) je ok, ali pečeni je pravi doživljaj. Za njega treba paliti i vatru, naravno, s guštom, negdje u prirodi. Mislim, možete ga peći i doma na roštilju, ali ovo je meni nekako nešto što radije radim na isti način kako sam radila kao dijete.

mladi kukuruz pecenice 10

Potreban pribor:

– mladi kukuruz mlečec – dakle kad je u fazi dozrijevanja, a još ima mliječne plodove. Ne mislim na šećerac, nego na klasične vrste kukuruza. Dozrijeva uglavnom početkom/polovicom kolovoza.

– dobar nož

– nekoliko štapova dužine barem 1 metar, debljine palca (nabavi se usput u šumi)

– novinski papir i sol

– šibice i suho granje

– voda – za gašenje preostalog žara

mladi kukuruz pecenice 1

Kukuruz se nabere i oljušti. Grane koje ste pripremili su za pečenje kukuruza – jer ne možete sasvim blizu vatri. S tanje strane nožom naoštrite grane, a s donje strane kukuruz nožem malo izdubite. Nakon takve pripreme, klipove kukuruza okretanjem fiksirajte na grane/štapove.

mladi kukuruz pecenice 3mladi kukuruz pecenice 4.

Naravno, u međuvremenu zapalite i vatru, preporučljivo od suhog granja. Mokro(živo) će se previše dimiti i nećete moći dobro ispeći kukuruz.

Kukuruz se ne peče na vatri, nego na žaru, dakle dok se vatra dobro razgori (i izgori). Najbolje je fiksirati kukuruz kao na slici, i onda ispod samo približiti žar. Kako se prilikom gorenja oslobađaju visoke temperature, teško je dugo stajati blizu vatre.

mladi kukuruz pecenice 5

Nakon što približite žar, kukuruz je bitno okretati. Ako to ne učinite na vrijeme, vrlo lako će vam pregorjeti – ili će pougljeniti, ili će plodovi (sjemenke) početi pucati na vrhovima od vrućine (ipak neće biti kokica:). Ali dobar je i takav, dogodilo se je i meni zadnji put:)

A u žar koji je pri kraju možete “zakopati” mladi krumpir, brzo će i on biti pečeni:)

mladi kukuruz pecenice 7mladi kukuruz pecenice 8.

Nakon što je pečeni (vidi se po tome što je dobio lijepu žutu boju) skinite ga s štapova, obrišite u novinski papir, posolite i dobar tek. Briše se da se skine s njega eventualni sloj čađe, ili pepela. Jeste li ikad kao dijete nakon pečenica imali crne prste, i lice ? Takva sjećanja mi odmah vraćaju osmijeh na lice :)

mladi kukuruz pecenice 9

Razdoblje mladog kukuruza ne traje dugo, i baš treba paziti da se ne propusti. A u današnjem vrtolgu života koji se stalno sve više ubrzava, to se vrlo lako može dogoditi. Stoga, stanite malo, pozovite prijatelje, ili obitelj, sjednite oko vatre i uživajte malo u malim, divnim stvarima. U zajedništvu, u prirodi, kao davno nekad kad ste bili dijete.

I naravno, pazite gdje palite vatru, i nikad ne ostavljajte žar neugašen u prirodi.

 

O autorici