Lovci na lisne uši - muhe cvjetare - Biovrt - u skladu s prirodom

Lovci na lisne uši – muhe cvjetare

Početkom lipnja primijetila veliki napad zelenih lisnih uši na listovima crvenog ribiza. Listovi su se odjednom nakovrčali, a na naličju listova bilo je mnogo zelenih lisnih ušiju koje su uzrokovale to kovrčanje sisajući biljne sokove iz listova ribiza.

Kako su ono što mi je bitno na ribizu plodovi, koji nisu bili napadnuti, nisam niti išla ništa raditi s tim napadom ušiju. Naime, kao prvo, nalazile su se na naličju listova, svako prskanje, pa i ono nekim prirodnim sredstvima iziskivalo i puno posla – okretanje svakog lista, ili pokušaje prskanja odozdo u gustoj krošnji – jako teška misija. A kako vjerujem da priroda zna sama kao dovesti stvari u ravnotežu, odlučila sam sve prepustiti prirodi.
muhe cvjetare syrphus ribesii 1muhe cvjetare syrphus ribesii 2
I nisam dugo trebala čekati – pojavile su se ličinke muhe cvjetare – Syrphus ribesii, koje su same riješile problem. Ličinke ovih muha ne izgledaju privlačno, mnogi bi onako rekli “fuj” i možda ih išli uništavati, a zapravo ovo su prirodni neprijatelji lisnih ušiju i dobar pomagač u svakom biovrtu. Izgledaju pomalo prozirno, transparentno, duge su otprilike nekih 1 – 2,5 cm.
muhe cvjetare syrphus ribesii 4
Kroz nekih tjedan dana, možda nešto više ili manje, uši i ličinke su nestale, ostale su samo kvrge na listovima kao podsjetnik da se je ovdje nešto prije dogodilo.
Stoga, nemojte nikada uništavati kukce koje ne poznajete na vrtu, koliko vam na prvi pogled gadno izgledali – možda su vam saveznici na vrtu.
A muha i osa cvjetara ima puno vrsti, i mnoge su saveznici u borbi protiv ušiju. Više o njima pročitajte na slijedećem linku:
 

O autorici