Krumpirove zlatice u invaziji na vrt i okućnicu - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 22. kolovoza 2016.

Krumpirove zlatice u invaziji na vrt i okućnicu

Svake godine u drugoj polovici kolovoza u mom kraju (Međimurje) započinje invazija krumpirovih zlatica na povrću poput rajčice i paprike. Lete s okolnih polja jer krumpirove cime više nema i traže nove izvore prehrane.

Tako već preko tjedan dana imam invaziju krumpirovih zlatica na dvorištu. Oko kuće po teglama imam patlidžane i stalno ih moram pregledavati – čak i više puta na dan. Na vrtu više niti ne pokušavam saditi patlidžane jer ih zlatice toliko obožavaju (više od krumpira) da prijašnjih godina nisam stigla skupljati zlatice s biljki patlidžana. Nezgodno je s velikim vrtom kod ovakvih stvari – jednostavno ne stigneš pogledati svaki dan svaki kutak vrta. Zato sam ih ove godine ostavila raspoređene u teglama oko kuće i jako sam zadovoljna njihovim rastom u teglama. Redovito ih zalijevam, prihranila sam ih briketiranim organskim gnojivom i to je sve što im treba – a odlično je što su mi odmah „pod nosom” pa ih redovito pratim.

Foto: patlidžani Rosa bianca i Striped toga omiljeni su zlaticama

13082016 patlidzan i zlatice17082016 patlidzan Striped toga

Imam više vrsti neobičnih starinskih patlidžana, a najviše vole patlidžane Striped toga i Rosa bianca. Vrstu malih zelenkastih plodova i orange prince s velikim trnjem još nisu takli – a samo su 2 metra dalje.. Svaki dan moram najmanje triput dnevno provjeravati i svaki put skinem desetak zlatica s njih, a i tu sam već zakasnila kod novih pupoljaka i mladih plodova – dio su uništile.

Foto: Patlidžan Orange prince i mali zelenkasti

13082016 patlidzan orange prince17082016 patlidzan zeleni

Dodatno na vrtu navalile su na rajčice, na ukrasni duhan i na bodljikavu rajčicu – Solanum sisymbriifolium, tamo ih također skupljam. Također, moram provjeriti i stanje na paprikama – nerijetko se i tamo pojave.

Stoga, ukoliko i u vašim krajevima okolni krumpir više nema nadzemni dio i počinje berba, svakako obratite pažnju na rajčice, paprike, patlidžane i cvijeće koje vole da vam ne bi zlatice napravile veću štetu u vrtu.

Detaljnije o ovoj temi i opširniji popis biljaka koje posebno vole pročitajte OVDJE.

 

O autorici