Krumpirove zlatice sele u cvjetnjake i povrtnjake - Biovrt - u skladu s prirodom

Krumpirove zlatice sele u cvjetnjake i povrtnjake

Jesen je počela, a većina krumpira na poljima je pobrana. Preostale krumpirove zlatice se sele s polja i traže druge izvore hrane. Stoga, nemojte se iznenaditi ako ih ugledate u povrtnjacima na stabljikama rajčice, ili u cvjetnjacima. One ne jedu samo krumpir.

krumpirova zlatica 1

Na povrtnjaku krumpirove zlatice najradije napadaju patliđan – njega zapravo uvelike napadaju i kada krumpira ima u izobilju. Nakon što nestane krumpira, ako ima u blizini rajčice, zlatice će se preseliti na rajčice i početi izjedati stabljike rajčice. Ako malo bolje pogledate gredice rajčice, možete se vrlo neugodno iznenaditi u ovo doba godine (kraj kolovoza, rujan).

krumpirova zlatica 8krumpirova zlatica 2.

Osim patliđana i rajčice, ponekad napadaju i papriku. Zajedničko svim ovim biljkama je da spadaju u istu porodicu – pomoćnice. Zanimljivo, ipak ne napadaju sve biljke iz ove porodice – peruanske jagode (physalis peruviana) ne diraju.

Još im je jako draga jedna biljka iz iste obitelji – crna pomoćnica (lat. Solanum nigrum). Ova biljka je kod nas smatrana korovom, a u nekim dijelovima svijeta se tretira kao povrće. Uglavnom, i nju krumpirove zlatice napadaju u velikom broju.

crna pomocnicakrumpirova zlatica 4.

Krumpirove zlatice imaju svoje omiljene biljke i u cvijetnjacima. Koliko sam dosad uspjela zapaziti, najomiljenije cvijeće im su salpiglosis i ukrasni duhan (nicotiniana affinis). Na tim biljkama uvijek ih pronalazim u velikom broju. Zanimljivo, pokraj nicotiniane affinis mi raste nicotiniana rustica – nju nisu uopće taknule (možda radi visokog udjela nikotina koji je prirodni insekticid).

Slike: salpiglosis i ukrasni duhan

31710307 17.

Osim toga, nerijetko napadaju vrtnu orhideju (Shizanthus pinnatus) i dature.

Slike: Shizanthus pinnatus i plod ljubičaste duple dature

shizanthus pinnatusp9020193.

Ovo je popis biljaka na kojima sam dosad zamijetila napad krumpirove zlatice, naravno, to ne znači da je konačan. Stoga, preporučujem da u ovo doba godine dobro obratite pažnju na stanje u povrtnjaku i cvijetnjaku – jer ako ne reagirate na vrijeme, krumpirove zlatice će vam dosta toga uništiti. Osobno, na samom krumpiru sam imala tek desetak zlatice. Na salpiglosisima (par biljaka) sam ih pobrala – stotinu, u samo par dana. Polovicu su uništile prije nego sam uopće stigla reagirati.

Što učiniti s krumpirovim zlaticama? Ja ih skupljam, i gazim. Ništa pametnije mi ne pada na pamet – ja sam im prirodni neprijatelj, a one su prirodni neprijatelj biljkama u mom vrtu. Ponekad one stignu uništiti moje biljke, ponekad ja uništim njih. A one su tako mudre prilikom skupljanja, da ukoliko primjete opasnost, ukoče se i padnu s biljke, te tako, praveći se mrtve, čekaju da opasnost prođe. Lukavo, zar ne?

krumpirova zlatica 5krumpirova zlatica 6.

Sve ostalo o krumpirovoj zlatici možete pročitati ovdje.

 

O autorici