Krenite u stvaranje vlastite neovisnosti - Biovrt - u skladu s prirodom

Krenite u stvaranje vlastite neovisnosti

Jedna stara poslovnica veli:
“Ako misliš godinu dana unaprijed – posij vrt.
A ako misliš 10 godina unaprijed – posadi drvo”.
.
A ja ću tome dodati – ne bilo kakvo drvo, nego voćku.

 

I ove jeseni, kao i mnogih prije, sadila sam voćke. Ove sam jeseni posadila preko 50 voćaka, bila sam danima u voćnjacima od jutra do mraka dok nisam sve završila. Ovakav posao ne smatram teškim niti napornim poslom, već stvaranjem.

Time nastavljam svoju dugoročnu viziju i investiciju u budućnost. Vlastito imanje – uzgoj vlastite hrane i vlastiti voćnjaci su nešto što će mi osigurati mogućnost vlastitog izbora i neovisnost. Već sad imam vlastito voće i vlastito povrće koje uzgajam iz vlastitog sjemenja, znam što jedem, a viškove iz novih voćnjaka ću u budućnosti moći prodati te će se tako sve te investicije vratiti jednog dana.

Imati vlastitu zemlju uistinu je velika dragocjenost i nemojte ju ostaviti da samo stoji ili da ju drugi izrabljuju. Posadite voćnjak, napravite vrt i osigurajte si vlastitu hranu. Znati ćete što jedete, osigurati ćete si zdravlje, ali i bolju budućnost za vas i za vašu djecu. Hrana uistinu jeste ono osnovno što svi mi trebamo svaki dan, stoga je upravo osiguranje iste jedan od najvećih koraka koje možete napraviti prema vlastitoj neovisnosti i samodostatnosti.

A kad imate vlastito imanje i vlastitu hranu, manje su mogućnosti da vas sustav može ucjenjivati i prisiljavati na nešto što vi ne želite. A možemo otići i korak dalje prema još većoj samostalnosti. Ja sam si naime osim voćnjaka i osim povrtnjaka posadila i drveće za ogrjev – i sve to lijepo već godinama raste, te mi osigurava i energetsku neovisnost u budućnosti.

A sve to skupa – vjerujte mi – nije mala stvar. Pogotovo sada, kad čitamo da je hrana sve skuplja i sve nekvalitetnija, ali da su ozbiljno poremećeni kanali dostave i da su uskoro čak moguće i nestašice. Nakon što već dvije godine traje kriza – i to ne samo zdravstvena nego u svim sferama društva na svjetskoj razini, vrijeme je triježnjenja o tome što je bitno. Vrijeme je vraćanja osnovama. U ovim trenucima imati zemlju i znanje ponovo je jako bitno.

Pogledajte video koji sam snimila 21.11.2021., četvrtog dana sadnje u jednom od voćnjaka.

Za sve vas koji ne znate otkud krenuti s kreiranjem povrtnjaka ili pak voćnjaka ili šumskog vrta – snimila sam za vas online edukacije koje će i vas odvesti na put vlastite samodostatnosti.

Teme edukacija koje su trenutno dostupne su:
– Planiranje vrta;
– Kreiranje vrta i prve sjetve na vrtu;
– Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima;
– Skupljanje i spremanje sjemena iz vlastitog vrta;
– Kreiranje, sadnja i održavanje voćnjaka;
– Kako kreirati šumski vrt

Više o njima pogledajte na poveznici: https://www.biovrt.com/kategorija/vrtlarske-edukacije/online-edukacije/

O autorici