Kolovoz 2015 - obilje u biovrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 3. siječnja 2016.

Kolovoz 2015 – obilje u biovrtu

Muž je tu parcelu pokosio malčerom početkom kolovoza, pa računam na to da će rasuto sjeme niknuti iduće proljeće.

Brala sam sjeme salate, graška i prvih mahuna te sezonskog cvijeća. Sjeme mahunarki uvijek zamrzavam na nekoliko dana radi žiška (VIŠE), a za sušenje sjemenja sam iskoristila vruće dane.

Voluharice su mi dalje uništavale dalije, pa sam stalno bila na oprezu, okopavala oko dalije i stavljala listove bazge oko njih čim bi primijetila da se počele venuti.

Fotografije: sušenje sjemenja na suncu i izjedeni gomolji dalija od voluharica

sušenje sjemenjadalije pojele voluharice

Kako je krajem srpnja padalo dosta kiše, korov je brzo rastao i sve je bujalo. Nakon kiša sve se jako lako čupa pa sam žurila čim više na vrtu napraviti dok je tako i uz maminu pomoć smo raskrčile veliki dio vrta br 2. Presadila sam i 10-tak samoniklih peruanskih jagoda s gredica krumpira, da ne moramo čupati kod berbe krumpira.

Fotografije: Biovrt i vrt br 2 početkom kolovoza

biovrt 03.08.vrt br 2 04.08.15.

RAJČICE

Sve su vrste rajčice tijekom kolovoza polako zorile, sitnije prije, ogromne kasnije. Ove godine imala sam puno rajčica – bilo je oko 130 stupova, a uz svaki stup su bile po 2 sadnice (dakle oko 260 rajčica). Početkom kolovoza na nekoliko sadnica ogromnog paradajza se je proširila plamenjača i to po meni najviše zato što su grmovi pregusti pa se je duže zadržavala vlaga. Valjda su i te vrste slabije otporne – vrsta sitnijeg lišća je bila zaražena, dok ona većih listova, odmah pokraj, nije imala znakova bolesti. Sve sam ih redovito tijekom kolovoza kontrolirala, šišala zaražene listove, privezivala i poprskala neemom, kasnije i soda bikarbonom. Šteta je dok ogromne plodove zahvati trulež pa sve moraš bacati. Kako su bile kišnije prognoze u dva navrata, dio sam nedozreljenih rajčica tada pobrala pa dozrijevala unutra – bolest se ne širi na suhom. A ako su već počele zoriti, rajčice bez problema dozore tako pobrane.

rajčice zoreberba pred kišuRajčice su za razliku od prošle godine bile i ogromne i bujne ove godine. Bolesti su se vrlo različito pojavljivale i po gredicama i po vrstama, ponegdje samo na nekim listovima, na nekim gredicama je bilo sve zdravo, ali bila sam stalno u akciji jer se to jako brzo može proširiti. Zaražene sam listove spremala na kup za paljenje i to sam tijekom kolovoza spalila.

Najgore je prvotno bilo na zadnjoj gredici rajčica gdje je bilo najviše visokih i velikih vrsti – ali i tu nije bilo sve uništeno do kraja kolovoza, nego se je dio obnovio. Tijekom većeg širenja plamenjače pitala sam se da li je uopće pametno prskati dok se je bolest širila, jer sam tamo prskala i tamo se je bolest proširila. Naime, mokri listovi pogoduju širenju plamenjače. Stoga sam jednu gredicu ostavila netaknutom i tamo dugo uopće niti traga plamenjači… teško je biti pametan, baš dok misliš da znaš puno, iduća sezona je potpuno drukčija i vidiš da pojma nemaš. Naime, one sorte koje su prošle godine najduže odolijevale gljivičnim bolestima sad su se prve zarazile – mali cherry je bio prepun plamenjače, prošle je godine izdržao sve do jeseni, a žute kruškice i putnička, koje su se prošle godine dugo držale, sad su napadnuti koncentričnom i sivom pjegavosti. Međutim, unatoč ranoj pojavi bolesti, dugo sam ih brala – sitnu koktel rajčicu sve do prvog mraza. Temeljem svog višegodišnjeg iskustva zaključujem da nema pravila i da ne možemo čak niti neke sorte proglasiti univerzalno otpornijima. Ovisi o godini i količini padalina i sl. kako će se koja sorta nositi s bolešću. Naravno, moj grijeh ove godine je bio što su bile preguste i što je bilo zagušljivo među njima, ali iako su sve imale iste uvjete rasta, na nekim gredicama nema bilo bolesti…. materijal za mozganje i mozganje 😀

plamenjača rajčicerajčice

Tek sredinom kolovoza je počela konačno poštena berba rajčica, većina je vrsti bar nešto dozorilo. 15.08. se je počeo kuhati prvi umak, a za sušenje sjemenja sam iskoristila vruće dane i sušila sjeme na otvorenom. Sve do kraja kolovoza mi je glavni dio posla bio berba rajčica, svaki dan po par sati rezuckanja i vađenja sjemenja. Ove godine sam si napravila zalihu da ne moram iduće godine niti toliko vrsti saditi, a i umaka bogme bude za 2 godine :). S obzirom na prošlu godinu kad nije uopće bilo rajčica, zapravo je pametno misliti 2 godine unaprijed.

Do kraja mjeseca na par gredica se je plamenjača jako proširila i uništila sve preostale biljke i plodove – i to najviše na krupnim rajčicama. Dio gredica se još uvijek junački držao i dalje sam brala plodove. Jako je različito i na tim gredicama bilo od vrste do vrste – neke skoro zdrave, pokraj neke potpuno spaljene. Ali kako god bilo – unatoč bolesti i unatoč tome što je dosta bilo uništeno od bolesti – još je više bilo pobrano i zahvalna sam na tome. Iako sam sve radila „školski” – osigurala dobre uvjete rasta, gredice po malčirala, nisam uspjela spriječiti pojavu i širenje bolesti radi dosta kiše i pogodnih uvjeta za širenje – i to je normalno. Želim reći, nemojte klonuti ako vam se pojavi bolest na rajčicama jer je ona normalna, poanta je probati čim više spasiti i pobrati prije nego bolest nastupi na plodovima. Širenje bolesti je često neizbježna, samo je pitanje vremena kad će biti povoljni uvjeti za njeno širenje (vlaga + temperatura). Tako je recimo ove godine kod moje mame bolest počela prije, a kod moje sestre mjesec dana kasnije – ali dakle prije ili poslije se je pojavila.

Krajem kolovoza je ovako izgledalo: dio se je rajčica odlično držao, dio je prilično zahvatila plamenjača:

rajcica i plamenjaca 2rajcice i plamenjaca 5

SADNJA I SJETVA

Tijekom kolovoza sam još uvijek sadila. Sve je počelo 07.08. uz “bambus party” – ali ne onaj s pićem, nego s pravim bambusima 😀 Naime, sestra mi je uvalila 2 ogromna grma bambusa, koje sam još procjepala na pola pa sam imala 4 za posaditi. A kako je sve to bilo vani “na suhom”, trebalo je posaditi čim prije – a nisam prvotno imala ideje kamo. On se tijekom godina jako proširi pa postane prava napast, zato sam tako dugo razmišljala kamo s njim. Posadila sam na kraju sve u šumskom vrtu: 2 grma sam posadila blizu breze, 2 gore kraj prepumpne stanice gdje je jako suho i gdje pokušavam osmisliti neku živicu samo ništa tamo ne raste, i 2 dolje u nastavku pokušaja te živice, uz parcelu Međ. voda – a na ta 2 mjesta ne samo da je sušno, nego i nabito šudrano tlo što smo zavažali. Taj dan počela sam saditi u pol 12 sati, na temperaturi preko 30 stupnja (znam, ludo, ali sam si mislila: poslijepodne dok se zgrije bude još toplije, pa bolje to čim prije napraviti – a ne mogu odmah ujutro jer mi malog u pol 11 vozi baka k sebi na spavanje). Dok sam kopala rupe u šudru moram priznati da mi nije bilo lako na toj vrućini, trebalo je polako i s pauzama… joj kako je tek onima koji rade negdje 8 sati na tim temperaturama… Uglavnom, u rupe sam stavila zemlju s kupa koji imam u šumskom vrtu, bolju, a s šudrom zavozila neke rupe… nadam se da će ti veći grmovi uspjeti narasti u ne baš povoljnim uvjetima.

Posadila sam i 2 ukrasna grma taj dan, te sam još kupila i posadila 1 calicarpu i 2 caryopterisa, jer se je moj posušio ovo proljeće, zahvaljujući mužu koji ga je oštetio kod košnje. Malo sam i pograbljala pokošenu livadu i po malčirala to grmlje, da ga malo zaštitim od muža. Još sam oplijevila gredicu kraj sanduka s glistama da muž kod košnje trimerom ne pokosi i cvijeće, pobrala mnoštvo jabuka pod jabukom pokraj, oplijevila cvjetnu gredicu pokraj i malo jagode, tek sam ih načela. Bilo je vruće tih dana, već je tlo stisnulo, i tako je trajalo do polovice kolovoza. Lončanice sam zalijevala svakodnevno, brzo se trošila voda iz spremnika za kišnicu takvih dana…

11.08. sam kupila 10 kg šljiva od lokalnih poljoprivrednika, moje voćke šljiva su se nažalost dio posušile, dio nikako da počnu roditi. Baka mi je skuhala pekmez na peći na drva, pa sam to pospremila u flašice… muž se uvijek žalio kako nema pekmeza do domaćih šljiva, evo sad i to imamo spremno za zimu 🙂

Počela sam vaditi malo krumpira, jesenas sam kupila neobične crvene krumpire i grrrrr, 90 % na toj gredici su pojele voluharice. To mi je bio znak da se moram požuriti s vađenjem svog krumpira da barem imam vlastiti sjemenski materijal. Naime, kako su bile vrućine, voluharice su bile žedne, te su zato masovno nasrnule na krumpir i dalije – da utaže žeđ.

17.08. je konačno pala poštena kiša dobro sve zalijala. Jedino, to znači i da opet nastupa korov i plamenjača.

18.08. sam bila u plijevljenju i sjetvi. Posijala sam grašak šećerac, mrkvu i crni kim, te počela sređivati dio gredica gdje je rastao luk i češnjak za sjetvu. Tu sam posijala mahune (možda budu možda ne prije mraza), matovilac, zimsku salatu (VIŠE) i salatu 4 godišnja doba, rotkvice, špinat i ciklu. Zemlja je nakon kiša idealna, a radi korova na gredicama super mrvičasta.

sjetva zimske salatevrt br 2 19,08,15

Bila sam još u berbi suhog graha i mahuna, a krajem kolovoza, nakon kiša kad je zahladilo, konačno su počele bujati i visoke vrste mahunarki, ali i niske mahune koje baš i nisu prije nešto rodile radi vrućina. To je zato što visoke temperature ne odgovaraju mahunarkama, više o tome pročitajte OVDJE.

visoke mahune 21.08.2015.niske mahune 25.08.15.

Krajem kolovoza smo povadili krumpir. Kako sam i prije spomenula, voluharice su ga jako puno pojele, te smo prilično malo pobrali s obzirom na to da sam imala posađena 6 redova na vrtu br2. Ali ne žalim se, uvijek ionako sadim više, glavno da bude za nas dovoljno. Mojoj prijateljici su baš sve voluharice pojele, sad nemaju krumpira, uh.

Pobrala sam i dio cikle i ukiselila ju, jer su i nju počele jesti voluharice.

ciklaciklu jele voluharice

PATKE

Krajem kolovoza sam zamijenila mušku patku indijsku trkačicu za žensku s jednom polaznicom radionica Škole vrtlarenja. Naime, kod mene je bilo ludo kako se 3 mužjaka nadmeću za 2 ženke, patke su se već počele skrivati, sjediti preko noći na jajima i sl. sam da se maknu od mužjaka, a kod polaznice su bile same ženke. Moj mužjak je bio oduševljeni gdje je završio samo sa ženkama, odmah se je počeo šepuriti pred njima i uspravno hodati i lupati krilima, a ženka kod mene je dosta usamljena i prestrašena, ali moje jato je pokazalo jako veliku podršku – sve su navečer bile oko nje i hrabrile ju savijanjem glava da ide s njima u kokošinjac spavati – pa čak i ženke koje sad par dana nisu spavale tamo – sve su skupa išle. Fascinantne su mi kako se podržavaju i paze međusobno.

A 3 patkice kod moje mame bile su već odrasle patke, jako su brzo narasle. Ispali je da su 2 mužjaka i 1 ženka. Iako su trebale ići k meni, na kraju smo ipak odlučili da ostanu kod mame, jer su i tamo primijetili španjolske puževe (do sada ih nije bilo). A i mami su se toliko omilile da ih se je bilo teško odreći. Naučila sam kako razlikovati spol patki – ženke su jako glasne i doslovno se deru (gaaaaa gaaaaa), dok mužjaci nikad glasno ne gaču, nego imaju kraće glasanje – samo kratke glasove kvak-kvak. Naravno, ženke po rastu uvijek ostanu malo manje od mužjaka.

PROSLAVA DAN OBILJA U BIOVRTU 22.08.2015.

U subotu 22.08. imali smo proslavu dana obilja u biovrtu, bilo je prekrasno:) Bila je to prilika za druženje, degustaciju, predavanje, razmjenu iskustva i planiranje. Hvala, hvala i hvala na obilju, kao i na divnim ljudima s kojima imamo priliku to podijeliti 🙂

Video s Dana obilja možete pogledati na našoj facebook stranici:

VIDEO

ili na našem Youtube kanalu: YOUTUBE kanal

A fotografije pogledajte u sljedećem foto-albumu:

Facebook album fotografija

I kao što sam naslov govori, doista je tijekom kolovoza bilo pravo obilje u biovrtu. Svi su vrtovi bili bujni i prekrasni, puno je toga cvalo, i puno sam toga brala.

Najljepše su mi tijekom kolovoza bile cleome spinosa u biovrtu, u punom cvatu. Svakog kolovoza i rudbeckia fulgida zasjaji u biovrtu.

cleome spinosarudbeckia fulgida

Biovrt je tokom kolovoza bio konačno sređeni i pomalčirani.

biovrt 25.08.15. 1biovrt 25.08.15 2

Na vrtu br 2 posebno me je razveselila salvia coccinea “Lady in red” – nakon nekoliko godina pokušaja, konačno sam imala ovu biljku u punom sjaju u vrtu. Posebno su lijepe bile i grmolike niske cinije.

slavia coccinea 210815niske cinije

Vrt br 2 je bio posebno krasan i bujni, s mnogo izmjena visokih i niskih vrsti, te puno suncokreta

vrt br 2 17.08.pogled s balkona na vrtove

i obilje plodova na svakom koraku…

tikviceobilje plodova

I još mnogo fotografija plodova, cvjetnoga šarenila i radova u vrtovima možete pogledati u sljedećem foto-albumu kolovoza 2015:

https://www.biovrt.com/galerija/kolovoz-2015/

 

O autorici