Kako posijati salatu - Biovrt - u skladu s prirodom

Povrće Silvija Kolar-Fodor 30. kolovoza 2015.

Kako posijati salatu

Salatu sijemo za uzgoj u hladnije doba godine – na proljeće sijemo ljetne vrste salate, a krajem ljeta zimske vrste salate.

Više o uzgoju salate i razlici između ljetnih i zimskih vrsti salate pročitajte OVDJE.
Kraj kolovoza i početak rujna idealno je vrijeme za sjetvu zimskih vrsti salata, rukole i matovilca. Sve te vrste mogu bez problema tijekom zime prezimiti u kontinentalnim krajevima RH na otvorenom, bez ikakve zaštite.
Salate općenito sijem ili kao rubnu kulturu na gredicama s drugim povrćem, poput graška, luka, češnjaka, mrkve, ili sve skupa u redove na manju gredicu, pa kasnije rasađujem po vrtu. Tako sam i posijala jesensku salatu krajem kolovoza na jednu manju gredicu, s namjerom kasnijeg rasađivanja.
Za sjetvu je dobro pričekati da padnu temperature nakon ljetnih žega i da padne kiša. Naime, dok su temperature iznad 30 stupnja klijavost će biti jako slaba, a i potrebna vam je kiša da omekša tlo i da lakše pripremite gredicu.

Prvo sam očistila postojeću gredicu od korova i lagano usitnila gornji sloj tla. Nije potrebno nikakvo dubinsko prekopavanje niti štihanje. Na gredici koja je širine otprilike 1,2 metara (taman da mogu stati preko nje) napravila sam redove malom ručnom motičicom s šiljatim vrhom (redovi mogu biti mogu ili okomito ili vodoravno). Redovi su dubine tek nekoliko centimetara. Sjeme salate sam uzela u šaku i lagano “posolila” sjeme po redovima. Nije potrebno biti jako pažljiv niti je bitno da sjeme bude raspoređeno vojnički pravilnim redovima. Ionako ćete ju uskoro rasađivati, sada je samo bitno ne pregusto posijati. Ako je pregusto posijana, mlade sadnice uslijed nedostatka mjesta mogu “pogušiti” jedna drugu, a u takvim uvjetima često se pojavljuju i bolesti.

    
Nakon što posijem sjeme, rukama poravnam svu zemlju. Dakle sad je jasno da salata niti neće biti baš pravilno u redovima, ali će biti više-manje pravilno raspoređena po cijeloj gredici. I na kraju ne zaboravite na oznaku što ste posijali 🙂

Ovako u redove sijem većinu vrsti povrća sitnijega sjemenja, poput salata, mrkve, peršina, pastrnjaka, ali i cikle, blitve – samo kod njih sjeme raspoređujem rjeđe jer je veće.

    
Kako je kod mene nedavno pala kiša i zemlja je bila dovoljno vlažna, te je još dan poslije pala kiša, nisam zalijevala nakon sjetve. Ako je suše, zalijte lagano nakon sjetve.
Salata posijana krajem kolovoza i početkom rujna biti će idealna za presađivanje tokom listopada, kada ću saditi češnjak. Naime, da bi idealno iskoristila prostor, salatu sadim na oba ruba gredice češnjaka.
Zimska salata raste bez problema tijekom zime, podnosi i minuse i snijeg bez zaštite, a glavice formira tijekom travnja i svibnja  iduće godine. Naravno, možete ju brati i prije dok je manja, ne treba biti velika glavica da bi bila dobra za berbu.
Na svom biovrtu na jesen sijem za zimsku i jesensku berbu matovilac, rukolu i sljedeće vrste salate: 4 godišnja doba, zimska zelena, mix zimskih salata, zimska zelena flekica. Često posijem i dio proljetnih salata, čak i one dobro prezime, pa imam raniju berbu na proljeće.
Viškove sjemenja zimskih salata i rukole iz biovrta možete nabaviti kod nas, pogledajte popis sjemenja OVDJE.
Na isti način kao i salate sijem i matovilac, s time da njega ne rasađujem, nego tako posijanog berem sve do proljetnih mjeseci.
    
 

O autorici