Kako zviždati na žirovu kapu - Biovrt - u skladu s prirodom

Silvijin kutak Silvija Kolar-Fodor 13. veljače 2011.

Kako zviždati na žirovu kapu

Stariji ljudi često znaju govoriti kako su nekad djeca bila puno inventivnija i maštovitija. Razlog tome bio je što su odrastala u vrijeme kada im roditelji nisu mogli priuštiti mnoštvo plastičnih šarenih igračaka kao što današnja djeca imaju. Nekad davno klinci nisu provodili djetinjstvo buljeći u televizore i monitore, nisu sate i sate igrali igrice na računalima…igrali su se u prirodi. Ne bi nužno onakva djetinjstva nazvala oskudnima ako nisu imali “blagodati” današnjeg potrošačkog društva…jer usljed takve zasićenosti svim i svačim, današnju djecu malo što zna stvarno usrećiti na duže vrijeme. Osobno smatram da su se djeca nekad više družila, i da su bila puno bliže prirodi i imala puno više znanja o okolišu. A usljed te “oskudnosti” i činjenice da nije bilo toliko igračaka na izbor, postojala su znanja o neobičnim primjenama “običnih”stvari iz prirode, koja su se prenosila s generacije na generaciju. Drago mi je što ponešto od toga znam i ja:)

Kako zviždati na žirovu kapu naučila me je moja baka. A ako znate kako primjeniti žirovu kapu, ne treba vam nikakva zviždaljka, jer ovima možete jako glasno zviždati.

Sve što vam treba je žirova kapa, koju naravno možete potražiti ispod stabla hrasta.

016

Moja preporuka je, odaberite manju kapu, jer ju morate smjestiti između kažiprsta i srednjeg prsta. Žirovu kapu morate staviti ukoso i lagano ju utisnuti u kožu između dva navedena prsta.

018

Kod stavljanja kape, najbitnije je pogoditi pravi kut. Ako to ne stavite dobro, ništa od zviždanja. Položaj vidite na slikama, a ako neće ići iz prva, probajte kapu pomaknuti ili gore ili dolje, pa isprobavajte dok vam ne uspije.

022

I dakle zadnje što morate učiniti je stisnuti šaku (tu ćete osjetiti ako ste uzeli preveliku kapu), prinjeti ju ustima i puhnuti. Ako ste pogodili položaj, vibracije zraka u žirovoj kapi izazivaju snažan i glasan zvižduk – iznenaditi će vas kako je to moguće učiniti samo s – “običnom” žirovom kapom. I evo vam prilike da naučite vaše klince nešto novo i zanimljivo:)

020

 

O autorici