Kako razlikovati spol patki indijskih trkačica - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako razlikovati spol patki indijskih trkačica

 

Indijske patke trkačice su u zadnjih nekoliko godina postale jako popularne radi činjenice da su vrlo učinkovite u suzbijanju puževa golača u vrtu, a da pritom naprave minimalne štete u vrtu. Iz tog razloga sam si i ja pred nekoliko godina nabavila 3 para patki. Moje iskustvo s tim patkama u biovrtu pročitajte OVDJE.

Kako sam tokom godina dobila i pomladak ovih patki, prava mi je nepoznanica bila kako razlikovati spol patki. Naravno, silom prilika i to sam naučila.

Evo 2 osnovna načina kako razlikovati muški i ženski spol kod patki.
1. PO GLASANJU
– Mužjaci se glasaju stalno kratkim isprekidanim tihim glasovima – doslovno vrlo kratko kvak-kvak. Ako ih budete malo promatrali, vrlo je lako zamijetiti takvo uzastopno glasanje kod mužjaka.
– Ženke nasuprot toga često budu tiho dok mužjaci stalno kvaču, ali kad se oglase – to je često poštena dernjava.

2. PO IZGLEDU – VELIČINI I BOJI
Ženke su manje, a većinom su obične smeđe boje, svjetlije ili tamnije nijanse, mada mogu biti i crne i bijele. Ali dakle u usporedbi s mužjacima – izgledaju neuglednije. Mužjaci često imaju ljepše boje i ljepše kombinacije boja, kao npr zelenkasto perje na glavi. Također, dok narastu do pune zrelosti mužjaci su očigledno veći od ženki.

Fotografije: 3 mužjaka u pozadini, smeđa manja ženka ispred

patke indijske trkacice 6

Što su patke starije, to su razlike u spolu vidljivije. Iako ove patke jako brzo rastu i već za 2 mjeseca izgledaju potpuno kao odrasle patke, kod odrastanja su i mužjaci i ženke približno iste veličine. Tek nešto kasnije mužjaci narastu nešto veći. A što se glasanja tiče, neke sam ipak morala malo duže promatrati i slušati ih kako bih bila sigurna kojeg su spola.

Fotografija 1 :Dok su patke mlađe, sve su jako slične i teško je razlikovati spol po izgledu 

Fotografija 2: iste patke samo starije – razlika u spolu je očigledna: 4 mužjaka tamnijih glava s zelenkastim perjem i 2 smeđe ženke

15072016 mlade patkepatke indijske trkacice 5

Idealna kombinacija kod indijskih patki trkačica je nabaviti si ili par (muško i žensko), ili imati veći broj ženki od mužjaka. Mužjaci se na proljeće nadmeću za ženku, ponekad i vrlo ratoborno. Potencijalno, ako je cijelo jato sastavljeno od samo muških patki, tada ne dolazi do nadmetanja jer nema ženki za koje bi se borili.

PONUDA PATKI IZ BIOVRTA

Ove sezone imam višak mužjaka (mlado jato sastoji mi se od 5 mužjaka i samo 2 ženke od kojih mi je jednu ženku nedavno ubio pas lutalica). Kako ih je dakle puno više od ženki i to može značiti na proljeće vrlo vjerojatna nadmetanja i međusobne bitke za ženke, primorana sam dio mužjaka prodati ili zamijeniti za ženke.
Stoga ukoliko želite imati jato od 5 mužjaka, ili već imate svoje jato, ali želite malo promijeniti genetiku – što su i meni profesionalni uzgajivači preporučili, javite mi se na e-mail biovrt@biovrt.com – prodajem dakle 5 mužjaka indijskih patki trkačica koje vidite gore na fotografijama (50 kn/kom), ili mijenjam mužjake za ženke – s time da u slučaju razmjene nudim 2 mužjaka za 1 ženku.
Kod moje majke su u ponudi 2 para patki indijskih trkačica, prodaju se isključivo u paru, cijena para je 150 kn.
Lokacija za obje ponude: Novo Selo Rok kraj Čakovca.
Bitno mi je da dođu u dobre ruke, s svim potrebnim uvjetima za patke (obavezno sigurna zatvorena prostorija od grabežljivaca za noćenje, po mogućnosti ograđeno imanje).
Ove patke naučene su na veći prostor i hrane se španjolskim puževima, tako da ih nećete morati učiti kao što sam ja morala dok sam prvi put nabavila ove patke.

O autorici