Kada je najbolje saditi voćke - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 18. listopada 2016.

Kada je najbolje saditi voćke

Jesen i proljeće idealno su vrijeme za sadnju voćaka. Voćke većinom sadimo u periodu nakon prvog mraza kad voćkama otpadne lišće i počnu fazu mirovanja, pa sve do proljeća dok ne počnu pupati, i to sve dok tlo nije zamrznuto.

Na tržištu možete naći 2 vrste sadnica:
1.    KONTEJRIRANE SADNICE
To su sadnice posađene u teglama, dakle s zemljom. U ponudi se mogu naći u trgovinama tokom cijele godine. Za kontejrirane sadnice ne morate čekati vrijeme mirovanja, nego ih možete saditi praktički cijele sezone. Međutim, ipak izbjegnite pretopla, sušna i sunčana razdoblja, jer će se tada teže primiti. Ako ih sadite u aktivnije doba godine, svakako ih zalijevajte tako dugo dok se ne prime.

2.    SADNICE GOLOG KORIJENA
Sadnice golog korijena su dostupne u trgovinama samo tokom kasnih jesenskih mjeseci i u rano proljeće, zato jer se samo tada i sade – u fazi mirovanja. Jednom kad ih kupite morate ih čim prije posaditi.
Kako se sade u neaktivnije i kišnije doba godine, često ih je dovoljno samo jednom obilno zaliti prilikom sadnje i prime se bez problema.

Ne zaboravite pognojiti sadnice prilikom sadnje, jer će to osigurati dobar i zdravi rast vašim voćkama. Svakako tu preporučam da to napravite s nekim od organskih gnojiva za voćke koja su danas dostupna u mnogim dućanima diljem RH i to po sasvim pristupačnim cijenama. Za gnojenje voćki na jesen i prilikom sadnje meni je odlično organsko gnojivo u obliku granula ili peleta. Izbjegavajte mineralna gnojiva jer ona uzrokuju povećane količine nitrata i nitrita u tlu i ispiranjem završavaju u vodotocima, a oni štete i okolišu i ljudskom zdravlju.

Uz sadnju voćnih sadnica poput jabuka, kruški, šljiva, marelica, breskvi…. svakako preporučam i sadnju bobičastog voća poput ribiza, ogrozda, malina, joste… Oni su grmolikog rasta i lako ih je smjestiti i u manje vrtove, ali i uklopiti u redovima između velikih voćki. Bobičasto voće otpornije je na mraz i ove godine nakon proljetnog mraza 26.04.16. bilo je jedino voće koje me je veselilo tokom cijele sezone, što mi je bilo neprocjenjivo.

 

O autorici