Kada je bolje posaditi voćku – na jesen ili na proljeće? - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 20. studenoga 2020.

Kada je bolje posaditi voćku – na jesen ili na proljeće?

Iako je vrtlarska sezona praktički završila, počinje nam sezona sadnje voćaka. Čekali smo prvi mraz da drveću, pa tako i sadnicama voćki padne lišće i krenu u fazu mirovanja. To je najbolje vrijeme za sadnju voćaka, kad govorim o sadnicama golog korijena kakve upravo tijekom kasne jeseni i ranog proljeća možete nabaviti u rasadnicima i vrtnim centrima. Te sadnice golog korijena možete saditi nakon prvog mraza pa sve do proljeća dok ne počnu listati voćke – sve dok tlo nije smrznuto.

Kontejrirane sadnice – one koje su posađene u zemlju u teglama možete saditi cijele godine – ali je ipak  idealno da to bude u hladnije doba godine da se bolje prime. Tada ih je većinom dovoljno zalijati samo prilikom sadnje, dok u toplije doba godine to morate raditi tako dugo dok se ne ukorijene i trebate paziti da se ne posuše jer treba vremena da se ukorijene.

JESENSKA ILI PROLJETNA SADNJA?
Jesensku sadnju mnogi smatraju boljom jer se voćke posađene na jesen tijekom zime bolje ukorjenjuju – razvijaju korijen. Nasuprot tome, voćke posađene na proljeće kreću s vegetacijom nedugo nakon sadnje te im korijen ne naraste kao kod jesenske sadnje nego tek iduće jeseni – pa su tako slabije ukorijenjene podložnije eventualnim sušama.
Također, tijekom zime često padne dovoljno padalina pa je voćku dovoljno zalijati samo jednom kod sadnje, a dalje će kiše i snijeg pomoći da se zemlja oko voćke slegne i korijen dođe u kontakt s tlom, dok na proljeće često znaju biti suše, pa jedno zalijevanje nije dovoljno i veće su šanse da će vam se voćke posađene na proljeće uslijed nepovoljnijih vremenskih prilika posušiti. Ili ćete imati puno posla da ih održite na životu.

Stoga ako još niste posadili voćku – još su uvijek povoljne prognoze i možete to napraviti. Kako smo imali dugu jesen i tek nedavno prvi mraz– tek sada počinje prava sezona sadnje. Vrtni centri i web shopovi rasadnika puni su ponude voćki, a presretna sam što je ponudi  domaćih rasadnika sve više starinskih i otpornih sorti koje biram za svoje voćnjake:  jednom kad ih zasadim, moja jedina briga u voćnjaku je pokositi po potrebi i pognojiti svake prijestupne godine. Takve sorte nije potrebno tretirati kemijskim sredstvima, a to je ono što i trebamo za obiteljske voćnjake – uzgoj zdravog netretiranog voća.

Stoga, nemojte više čekati jer najbolji trenutak za sadnju voćke bio je pred 5 godina! I ok, nema veze ako ste to propustili,  drugi najbolji trenutak je danas. Vlastiti voćnjak i zdravo organsko voće pravo je bogatstvo za cijelu obitelj. Stoga gdje god imate mjesta, posadite voćku i time pametno uložite u budućnost.

Kako odabrati idealnu voćku za vaš voćnjak pročitajte OVDJE, a kako posaditi voćku pročitajte OVDJE.

A za nekoliko godina, čeka vas obilje. I pravi ponos na ono što ste stvorili. Nemojte to propustiti.

O autorici