Odabir sorti voća za obiteljske voćnjake - Biovrt - u skladu s prirodom

Voće Silvija Kolar-Fodor 24. listopada 2019.

Odabir sorti voća za obiteljske voćnjake

Ukoliko planirate sadnju voća u vašem obiteljskom voćnjaku i pitate se što posaditi, evo nekoliko savjeta o tome. Najjednostavnije pravilo o tome što posaditi je – saditi ono što najviše volite. Upamtite naziv voćne sorte koja vas je oduševila okusom i potražite ju u rasadnicima. Naravno, provjerite da li se radi o otpornoj sorti i ako nije, potražite sličnu otpornu alternativu.  Ako imate puno mjesta, odlično, možete posaditi i ono što volite i još dodatno raditi pokuse s različitim voćem.

Obiteljski voćnjaci bi po meni trebali biti čim raznolikiji, a voćke u njih treba pametno isplanirati tako da vam se ne dogodi da u jedan mjesec godišnje imate previše voća koje ne možete sve potrošiti, a ostale mjesece ništa. To se postiže i odabirom vrste voćki, ali i odabirom sorte. Trešnje su najranije voće, nakon njih slijede marelice, pa jabuke i kruške, te šljive, breskve i dunje. Ali i što se opet svakog pojedinačnog voća tiče, postoje sorte koje dozrijevaju prije i kasnije. Najranija trešnja dozrijeva u svibnju, najkasnija u kolovozu, najranije jabuke i kruške dozrijevaju početkom lipnja, najkasnije su zimske vrste koje dozrijevaju u kasnu jesen… Stoga je najpametnije posaditi uvijek više sorti svake vrste voćaka, ali tako da onda odaberete od svake barem dvije – neku ranu i kasnu sortu. Najbolja situacija je ako imate dovoljno mjesta, tada možete isplanirati voćnjak tako da redovito ubirete plodove u voćnjaku od kraja proljeća sve do kasne jeseni, kako sam ja napravila u svojim voćnjacima – kad jedna sorta dovršava s plodovima, počinje iduća i tako redom od proljeća do kasne jeseni.

Fotografije: rane jabuke Starkova rana i Bjeličnik, breskva Red haven

OTPORNE I UKUSNE SORTE JABUKA:
Kod odabira jabuka, kraljice voćaka, preporučujem sljedeće otporne i jako ukusne sorte koje odlično rastu bez ikakvih kemikalija. To je i cilj za obiteljske voćnjake: uzgojiti zdravo voće za cijelu obitelj.
rane sorte: Starkova rana i Bjeličnik
ljetne sorte: Mantet, Red Melba, Julyred, Vista bella, Prima, Discovery …
jesenske sorte: Elstar, Liberty, Florina, Topaz, Enterprise, Mašanka, Jonatan, Bobovec

Sve ove sorte ne dozrijevaju u isto vrijeme, npr. ranije jesenske sorte Elstar i Liberty dozrijevaju početkom rujna, a Florina i Topaz dozrijevaju početkom listopada…

Fotografije: ljetna jabuka Vista bela i jesenska jabuka Florina

  

ODABIR OSTALOG VOĆA:
Kod odabira krušaka također imate mogućnosti uživati u ovom voću kroz duže razdoblje godine. Tako od ranih sorti imam između ostalog posađene Lipanjsku ljepoticu i Lipanjsko zlato te Tikvicu nagovik, ljetne vrste Srpanjska šarenka, Klapov ljubimac (početak kolovoza)  i Vilijamovku (kraj kolovoza), te jesenske sorte: Pastorčica, Društvenka, Conference, Bosc Kobak (Boskova bočica), Pachams triumph, Uta,  Abbe Fettel…

Fotografije: kruška Lipanjska ljepotica i Klapov ljubimac

  

Jednako tako možete imati dugu sezonu i s odabirom sorti ostalog voća – koje dozrijevaju u različito vrijeme. Imam rane marelice koje dozrijevaju početkom lipnja, kasne koje dozrijevaju u kolovozu, isto je i s breskvom, šljivama i sl.  Ne zaboravite i na mušmulu (VIŠE).

Fotografije: marelica Madžarska najbolja i mušmula

  

Kod odabira sorti morate paziti i na činjenicu da su neke sorte samooplodne, a neke trebaju oprašivače, jer u suprotnom neće biti plodova. Nekad je to bilo puno lakše jer su svi susjedi imali voćnjake, a ako nemate voćnjake u susjedstvu, svakako pazite da osigurate međusobno oprašivanje među voćkama.

GDJE KUPITI
Postoje brojni rasadnici voća, kako sigurno postoje u vašoj okolici, tako i on-line razni web shopovi. Moja preporuka je da birate rasadnike koji su geografski smješteni čim bliže vama, tako će voćke biti priviknute na vaše klimatske specifičnosti. Nećete puno pogriješiti kupovinom u bilo kojem rasadniku, po meni ono na što je najbitnije paziti je vrsta podloge na koju je cijepljena voćka.

Kako odabrati idealnu podlogu tj veličinu stabla za vaš vrt pročitajte OVDJE.

O autorici