Kad šumske jagode krenu u invaziju - Biovrt - u skladu s prirodom

Kad šumske jagode krenu u invaziju

Dogodila mi se je invazija šumskih jagoda. Znam, zvuči šašavo i smiješno. Ali doista, doživjela sam nevjerojatnu invaziju šumskih jagoda..

Zaposjele su svaki mogući slobodni komadić te gredice, a kad niti tu nije bilo dosta mjesta, počele su se zakorijenjivati pokraj na asfaltu.

19092014 1
Zanimljivo je kako se sve mijenja tokom godina i gredice nikad ne ostanu onakve kakvima smo ih prvotno zamislili. Nekim biljkama neko mjesto više odgovara, nekima manje, neke vrste tu dolutaju, ponekad nam nametnici promrse planove….
Evo kako je to nekad izgledalo na toj gredici kod mene. Baš mi je drago što sam svake godine na proljeće fotografirala “brežuljak” iza kuće u travnju, pa sam s odmakom mogu pogledati kako se je sve mijenjalo kroz godine.
21.04.2011.
Na vrhu “brežljka” raste dicentra, praznine sam popunjavala maćuhicama, a dno su krasili tulipani i jaglaci. U gornjem dijelu rasla je potentilla (koja ima slično lišće jagodama) i pakujci. Lijevo se vide 3 mala grmića geraniuma te hortenzija, a desno su niski asteri.
21042011 23
22.04.2012.
Sve je tu osim maćuhica i sve se je znatno razraslo. Najviše su se invazivnima pokazali geraniumi i asteri.
22042012
26.04.2013.
Uz manje zahvate sve je prilično isto. Astere sam morala rasaditi, a geraniumi nastavljaju invaziju. I pakujci su se u gornjem dijelu lijepo razrasli.
26042013
I onda se je tokom 2013. nekako pojavilo par grmića šumskih jagoda na toj gredici. Vjerojatno su bijčice niknule iz sjemenja. Invaziju su započele na desnoj strani. Istovremeno, voluharice su te jeseni potamanile skoro sve tulipane, potentillu i skoro sve pakujce 🙁 Geraniume sam morala rasađivati.
Imali smo radove na dvorištu i nakon njih je gredica ostala produžena, tu sam još svašta od cvijeća posadila.
Slika je na proljeće 2014. godine odjednom bila znato drukčija: Tulipani i pakujci gotovo su nestali, a cijela desna strana bila je prekrivena šumskim jagodama.
20.04.2014.
20042014 51
A ove je godine toliko kiše pogodovalo širenju jagoda. Do kolovoza potpuno su zauzele svaki komadić mjesta na gredici i počele gušiti sve ostale biljke.
07.08.2014.
07082014
Ali niti to im nije bilo dovoljno. Početkom rujna krenule su i dalje, i nevjerojatno, počele se zakorijenivati u asfaltu. Da je ovako ostalo, uskoro bi se tu zadržalo i nešto suhog lišća i prašine i ubrzo bi nastao i humus na asfaltu, te bi one krenule dalje….
04.09.2014.
04092014
Ali istovremeno, na vrtu mi je upravo šumske jagode potisnula trava i bijela djetelina i jedva da su rasle. Situacija je s istim biljkama sasvim drukčija na različitim gredicama. Određeno stanište bolje pogodije jednim biljkama, pa je upravo ovo, na sjevernoj strani kuće, i s ovim biljnim zajednicama koje su tamo rasle, postalo idealno za širenje šumskih jagoda. Jedino se geranium može oduprijeti jagodama, a sve ostalo vrlo lako mogu “progutati”. Stoga, iako jako volim šumske jagode, tu ne mogu ostati, jer očigledno onda ostale biljke neće preživjeti, a i nemaju više mjesta za širenje. Dakle slijedi presađivanje, na dio šumskog vrta ispod voćaka. Tamo su sasvim drukčiji uvjeti i tko zna koja će biljka na onom staništu biti najinvazivnija.
Jagode odlično rastu i ispod ukrasnog grmlja, tamo redovito narastu najljepši plodovi i najdulje rode.
A sve ovo presaditi, uh… Mnogima ovo možda zapravo i ne bi bio problem, isčupali bi i bacili višak jagoda, ali ja jednostavno ne mogu korisnu biljku samo baciti. Doista mi je žao. Zato ove jeseni imam rasprodaju šumskih jagoda 🙂
A tek dok počnem pisati što su mi napravile jagode kitnjače na biovrtu 😀
 

O autorici